Deutschland

Wordt de Duitse treinregeling van € 9 verlengd? Politicus stelt jaarpas van € 365 voor

De Duitse treinpassen van € 9 per maand zijn zo succesvol gebleken dat de regering onder druk staat om de regeling die in juni is ingevoerd, te verlengen.

De zwaar gesubsidieerde pas wordt tot eind augustus aangeboden en geeft alle Duitse ingezetenen en bezoekers onbeperkt reizen met streekvervoer.

Een aantal andere Europese landen heeft treinen ook goedkoper gemaakt om zowel de kosten van levensonderhoud als de energiecrisis aan te pakken.

Spanje kreeg vorige week brede steun voor het maken van alle korte en middellange afstandstreinen gratis van september tot december – een deal des te zoeter omdat hij wordt gefinancierd door een meevaller voor banken en energiebedrijven.

Dus wat is de volgende zet van Duitsland? Minister-president van Beieren, Markus Söder, heeft een nog genereuzer aanbod van € 1 per dag treinreizen voorgesteld.

In een interview met de Duitse krant Bild op zondag zei hij: “De echte problemen zullen in de herfst komen. Dan gaan de prijzen weer omhoog.

“Mijn suggestie zou een 365 euro jaarkaart zijn voor al het lokale openbaar vervoer in heel Duitsland.”

Het federale ministerie voor Digitaal en Transport (BMDV) heeft niet gereageerd op de suggestie van de staatsleider. Het is echter duidelijk dat het publiek graag ziet dat de pas wordt vervangen door een andere maatregel trein reizen makkelijker en goedkoper.

Hoe succesvol is het Duitse ‘€9 ticket’-project geweest?

De huidige pas heeft geleid tot een afname van de congestie op wegen in 23 van de 26 steden die vorige maand werden onderzocht als onderdeel van een voorlopige analyse door verkeersgegevensspecialist Tomtom voor het Duitse persbureau.

“Forenzen verloren in juni minder tijd met het rijden van en naar het werk dan in mei in bijna alle onderzochte steden”, zegt verkeersdeskundige Ralf-Peter Schäfer, inclusief die in Hamberg en Wiesbaden.

Ongeveer 21 miljoen van de €9 tickets werden alleen al in juni verkocht, blijkt uit cijfers van de Vereniging van Duitse Transportondernemingen (VDV). Dat komt bovenop de ongeveer 10 miljoen abonnees die automatisch het kortingskaartje hebben ontvangen.

“Het eerder door de branche berekende aantal van 30 miljoen tickets per maand is niet alleen bereikt, maar zelfs iets overschreden”, aldus VDV-voorzitter Ingo Wortmann.

En volgens wekelijkse enquêtes onder 6.000 gebruikers van het openbaar vervoer door de nationale spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn en VDV, is een op de vijf mensen aangemoedigd om voor het eerst over te stappen op het openbaar vervoer.

Zou Duitsland in september een nieuw ‘klimaatticket’ kunnen lanceren?

De populariteit van het ticket “verhoogt de druk over wat te doen als het plan eenmaal is afgelopen”, vertelde VDV-directeur Oliver Wolff aan de Britse krant The Guardian.

Een voorstel van de vereniging is om een ​​nieuwe pas van € 69 per maand te lanceren, genaamd “het klimaatticket” (of Klimaticket), vergelijkbaar met Oostenrijkgelijknamige pas. Wolff zegt dat dit vooral gericht zou zijn op ‘autobestuurders die bereid zijn te betalen’.

Het is iets minder ambitieus dan het idee van Söder, maar tegen een kostprijs van € 2 miljard per jaar, beweert Wolff dat het financieel haalbaar is met de rest van de middelen die de regering had gereserveerd voor COVID-herstel. Hij voegt eraan toe dat reisbazen klaar zijn om de deal te sluiten met steun van de overheid.

Er moet echter ook geïnvesteerd worden in het Duitse spoorwegnet, zodat het meer forensen en reizigers aankan. Zonder dit dreigt het populaire project van € 9 te worden beschouwd als een “laatste hoepel” voor het openbaar vervoer, aldus de Duitse Vereniging van Steden en Gemeenten.

Nachrichten

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"