Nachrichten aus Aserbaidschan

Bibliothecaris die de Taliban uitdaagde – Vahida Amiri |

“Voor 15 augustus 2021 was ik een gewone vrouw. Ik was 33 jaar, studeerde rechten en werkte als manager bij een bibliotheek in hartje Kabul.

De bibliotheek was mijn gelukkigste plek. Soms bespraken we onderwerpen als feminisme terwijl we onze hilli-thee dronken. Afghanistan was niet perfect, maar we Vrij wij

Ik hou van boeken omdat 20 Ik leerde pas lezen toen ik oud genoeg was.

Toen ik in 1996 naar school ging, vormden de Taliban hun eerste regering in Afghanistan. Een van zijn eerste beslissingen was om meisjes te verbieden naar school te gaan.

Al onze familieleden vluchtten naar de Panjshir-vallei en we verhuisden naar Pakistan.“

Virginia Woolf jaara flirt

Alle verantwoordelijkheden en klusjes van het huis werden aan mij overgelaten. Ik kookte, maakte de hele dag schoon en dweilde de vloeren. Ik dacht dat mijn leven zo zou zijn.

Na 11 september 2001 gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Op tv zag ik de Twin Towers instorten. Toen zagen we hoeveel dit incident het leven van gewone Afghanen zoals wij veranderde. Kort daarna werden de Taliban verslagen en verlieten we Pakistan en keerden terug naar ons land.

Ik was 15 toen we terugkeerden naar Kabul en het leven was erg veranderd. Zodra de Taliban vertrokken, gingen meisjes naar school en gingen vrouwen werken. Maar dat deed het niet voor mij. mijn bedrijf aan huis en service Opleiding belangrijker gevonden dan mijn aankoop. Na 5 jaar kon ik me inschrijven op school.

Ten slotte gebeurde er een wonder en werd ik toegelaten tot de rechtenstudie. Ik was nog steeds een verlegen meisje tot een vrouw genaamd Virginia Woolf en haar manifest, A Room of One’s Own, in mijn leven kwam.

Het was alsof ik herboren was. Terwijl ik las, realiseerde ik me het bestaan ​​van mijn kracht als vrouw.

Op een hete augustusdag was de nachtmerrie die ik ooit had teruggekeerd, en trokken de Taliban Kabul binnen met zwart-witte vlaggen.

Ik vond vrouwen die dezelfde angsten hadden als ik. We kenden de gevaren van het verzetten van de Taliban, maar toch „protest We zeiden: “We moeten het doen.” We richtten een groep op, de Afghan Women’s Fighting Movement.

De Taliban begonnen op dat moment hun ware gezicht te laten zien. Ze zagen af ​​van beloften om vrouwen weer aan het werk en naar school te laten gaan en riepen een kabinet uit zonder een alleenstaande vrouw.

We begonnen door de straten te lopen. De Taliban onderdrukken ons door tranen te vergieten gas- stapte erop, schoot in de lucht en sloeg zelfs enkele vrouwen. Toen hebben ze de protesten helemaal verboden. We besloten niet verder te gaan omdat het al te gevaarlijk was.

Leven in Afghanistan Protesten in Afghanistan Vrouwen in Afghanistan Afghanen Afghaanse vrouwen

hechtenis

Op een dag in februari 2022 werd het huis waar ik me verstopte met andere vrouwen overvallen door de Taliban. Kamazlar en ik werden naar het ministerie van Binnenlandse Zaken gebracht en daar 19 dagen vastgehouden.

Op de tweede dag van onze detentie kwam een ​​Taliban de kamer binnen waar we werden vastgehouden en overhandigde me een pen en papier: „Je bent een spion. Je moet de namen van al je kameraden hier schrijven“, zei hij.

De vrouwen worden één voor één vrijgelaten, maar ik was niet aan de beurt. Op een dag kwamen er een paar met een camera. aan de vrouw Ze zeiden dat ze vragen zouden stellen.

Toen we vroegen waarom we ons hadden teruggetrokken, zeiden ze dat het een formaliteit was en in het archief van het ministerie zou worden geplaatst.

We moesten eerst onze namen zeggen. Toen dwongen ze ons te zeggen dat we orders uit het buitenland aannamen voor de protesten. Al snel zagen we ze deze opnames vanaf de gangtelevisie uitzenden naar de media.

We waren allemaal in tranen. Bijna iedereen wist dat we in hechtenis zaten. En ze dachten dat we protesteerden om ons te helpen het land te verlaten. We werden twee dagen na de opnames vrijgelaten.

Taliban-bibliothecaris - Wahida Amiri Afghanistan Het leven in Afghanistan Vrouwen in Afghanistan

opnieuw in ballingschap

Ik was alles kwijt. Mensen bekritiseerden me omdat ik zulke dingen als een vrouw deed. Ik verloor mijn baan, mijn vrijheid.

Op een dag las ik een anoniem interview met een andere vrouwelijke demonstrant. Hij zei dat ze ons sloegen terwijl we in hechtenis waren bij de Taliban. Maar ze speelden niet. Na dit interview vroeg mijn familie me het land te ontvluchten, uit angst dat de Taliban hen opnieuw zou gaan arresteren.

Vrij Het is twee maanden geleden dat we zijn geboren. Ik stopte een paar kleren en mijn favoriete boeken zoals „A Room of One’s Own“ in een kleine koffer en nam afscheid van mijn geboortestad.

Leven in Afghanistan Protesten in Afghanistan Vrouwen in Afghanistan Afghanen Afghaanse vrouwen

Een nieuw leven

Ik woon met meerdere gezinnen in Pakistan. Het is alsof ik gevangen zit in een nare droom waar ik niet aan kan ontsnappen. Ik mis mijn huis, mijn familie, mezelf.

Het enige dat me opvrolijkt is in de buurt Afghaans om naar het café te gaan.

Ik breng veel tijd door in een nabijgelegen bibliotheek en probeer iets te schrijven over vrouwelijke krijgers. Hoe ons leven is veranderd met de Taliban en…

Ik hoop er ooit een boek van te maken.

Van alle vrouwen in de wereld Afghaans Ik wil dat hun vrouwen weten dat ze niet opgeven, ze worstelen, dat wanneer ze het zwijgen worden opgelegd, ze weer opstaan ​​en zich op een andere manier blijven verzetten.Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"