Deutschland

Handboeien en kettingzwaaien? Berlijnse tentoonstelling verkent de relatie tussen gender en architectuur

De in Berlijn wonende Italiaanse kunstenares Monica Bonvicini heeft de vrije hand gekregen om de enorme en lichte bovenverdieping van de Neue Nationalgalerie in Berlijn te transformeren.

Bonvicini werd geboren in Venetië, Italië, maar verhuisde in 1986, drie jaar voor de val van de Berlijnse Muur, naar Berlijn. Sindsdien woont ze daar en dat is terug te zien in haar kunst.

Ze heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om het imposante modernistische gebouw van de legendarische architect Mies van der Rohe, dat ze omschrijft als ‘iets dat heel dicht bij angst staat’, opnieuw te evalueren.

De show bevat twee grote architecturale installaties die speciaal voor de ruimte zijn ontwikkeld, waaronder een gigantische spiegel die de ruimte verdeelt en nog meer natuurlijk licht binnenlaat.

“Ik wilde de architectuur van Mies van der Rohe op de een of andere manier transformeren, zodat het de mensen die naar de show komen kijken een andere kijk op de architectuur kan geven”, legt Bonvicini uit.

“Maar ook op de stad waar je door de glazen gevel heel goed omheen kunt kijken”, zegt ze.

“Heel erg zoals Berlijn”

Naast haar grootschalige architecturale ingrepen, zijn er verschillende sculpturen van Bonvicini te zien, waaronder haar interactieve “Chain Swings”, waarmee bezoekers worden aangemoedigd om ermee te communiceren. Het werk fungeert wellicht als een knipoog naar de nachtclubs van de stad die vaak in vervallen industriële panden zijn gehuisvest.

De tentoonstelling richt zich ook op licht – niet alleen de overvloed aan natuurlijk licht dat door de grote ramen van het museum valt, maar ook lichtinstallaties die aan het plafond hangen.

Zo verlicht een reeks nieuwe lichtwerken, bestaande uit met de hand geweven LED-neonbuizen met elektriciteitskabels, een hoek van de hal als een sculpturale structuur.

De mannelijke uitstraling veranderen

De tentoonstelling is een poging om de mannelijke uitstraling van de kamer te veranderen, aldus de directeur van het museum, Klaus Biesenbach.

“Ze maakt het gebouw vrouwelijker”, zegt Biesenbach.

“Haar aanpak is een benadering van participatie. Je kunt daadwerkelijk deel uitmaken van deze tentoonstelling. Je kunt in een kettingbank liggen. Je kunt naar boven klimmen. De handboeien, je kunt jezelf boeien. Klinkt heel erg als Berlijn, maar klinkt ook heel erg als Monica Bonvicini,” voegt hij eraan toe.

Bovendien kunnen bezoekers, terwijl ze op het terras rond de glazen zaal lopen, luisteren naar een geluidswerk met de titel “Retrospective” (2022), dat Bonvicini’s conceptuele taalgebruik benadrukt: een stem draagt ​​talloze titels voor van kunstwerken die Bonvicini in drie decennia heeft gemaakt.

De tentoonstelling getiteld “I do you” van Monica Bonvicini gaat op 25 november open voor het publiek en loopt tot en met 30 april 2023.

Bekijk de video voor een voorproefje van de nieuwe tentoonstelling.

Nachrichten

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"