Nachrichten aus Aserbaidschan

In Letland brak het ‚Dojd‘-schandaal uit. Wie helpt Poetin?

Op 6 december deed Letland’s verbannen regelgever voor elektronische media Dojd Rusland vergunning voor televisie-uitzendingen annuleren gemaakt. De uitzending van de zender wordt vanaf 8 december stopgezet. als reden“Nationaal bedreiging van de veiligheid en de openbare orde“.

Op 2 december sloot de Letse regering het „Dojd“-kanaal af 10 duizend euro (10 duizend 500 dollar) kreeg een boete. Dit komt door het kanaal Oekraïne bezette Krim-regio Rusland weergegeven als een regio en Rusland Hij noemde zijn leger „ons leger“.

Op dezelfde dag wordt de zender gehost door de Letse staatsveiligheidsdienst. Aleksej KorostelevOp 1 december startte hij een onderzoek naar de verklaringen die hij op internet aflegde. De toonaangevende livestream-viewer leger gevallen van schendingen van de Russische wet begaan tijdens de mobilisatie en in Oekraïne leger uitgenodigd om verhalen over misdaden te delen.

Op dat moment zei Korostelev: We hopen dat we veel soldaten aan het front van voorraden hebben kunnen voorzien.”

Deze evenementen, die plaatsvonden in de uitzending van Letland, een van de meest gerespecteerde media-organisaties die in het Russisch uitzenden, Oekraïne en putte het geduld uit van veel mensen in andere landen. Velen beweren dat de meeste oppositieleden in Rusland bewust of onbewust sympathiseren met de neokoloniale, imperialistische impulsen van het Kremlin.

Aanhangers van „Dojd“ bekritiseren de verwijdering van de licentie van de zender, die uit Rusland werd verwijderd, omdat het de retoriek van het Kremlin over de aanval op Oekraïne niet accepteert. Ze zeggen dat dit een klap is voor Poetins overwinning en pogingen om de Russische agressie te stoppen.

Het management van het kanaal „Dojd“, in het Engels bekend als „TV Rain“, ontsloeg Korostelev onmiddellijk en ging in crisismodus.

„Dojd heeft nooit voorraden naar een leger gestuurd, ook niet naar het Russische leger“ – hoofdredacteur van het kanaal Tichon Dzyadko Hij zei „Nastoyasheye Vremya“ op 2 december.

Dit alles was echter niet genoeg om de Letse instellingen te overtuigen. Letse overheidsinstanties zeiden in een verklaring dat het kanaalbeheer „de betekenis en ernst van de overtredingen niet begrijpt en daarom kan het kanaal niet op Lets grondgebied opereren“.

Dojd-uitzending sociaal Hij zegt door te gaan via de media en internet.

„Dojd“ kanaal 2010Het werd opgericht in Rusland met de slogan „Nikbin Kanal“. Ondanks druk van de regering wordt het erkend als een serieus, professioneel mediakanaal dat verslag doet van protesten, corruptie, oppositie en andere kwesties in het land. Tijdens het harde optreden voordat Rusland Oekraïne in 2021 aanviel, noemde het Kremlin „Docd“ als een „buitenlandse agent“. In maart van dit jaar werd het kanaal in Rusland gesloten. De reden was de manier waarop hij verslag deed van de oorlog. In juli begon hij weer te werken in Riga.

Deze onsmakelijke omstandigheden rond Dojd verergerden de langdurige spanningen tussen Russen in ballingschap en burgers van de voormalige Sovjetrepublieken.

Een Letse gebruiker op Twitter applaudisseerde voor de regering omdat ze „niet zwichtte voor de hysterie van de ‚goede Russen'“.

„Het idee dat ‚de grenzen van Rusland nergens eindigen‘ is de basis van beide Vatniks (Poetin aanhangers zijn bedoeld – vert.) Het verwarmt ook de harten van Russische liberalen“, – Schreef een andere criticus voor „Dojd“ op Twitter. Trouwens, de uitdrukking „Ruslands grenzen houden nooit op“ is een citaat van Poetin.

Een Lets nationalistisch Twitter-account ontdekte Dzyadko’s oude bericht uit 2014 en presenteerde het als bewijs van Dojd’s imperialistische neigingen. In dit artikel schreef Dzyadko sarcastisch: „Krim, welkom in Rusland!“ Maar hij deelde ook een link naar een video waarop te zien is hoe de door Rusland aangestelde bezettingsregering de protesten in Sebastopol op brute wijze uiteendrijft.

Een andere Twitter-commentator noemde Dodge ‚het Trojaanse paard van het rijk‘.

Russische liberalen, van wie velen het land verlieten omdat ze tegen het beleid van Poetin waren en bang waren voor arrestatie, zeggen dat de beslissing van Letland in het voordeel van het Kremlin was.

„Vandaag is Poetins feestdag. De laatste tijd heeft het leven hem weinig reden gegeven om gelukkig te zijn. Maar vandaag knallen ze champagne in het Kremlin.“ – gevangengenomen oppositieleider Aleksej Navalnyassistent Leonid Volkov zegt.

Navalny’s woordvoerder Split huren schreef de volgende woorden:Het intrekken van de vergunning van Dojd helpt Poetin en doet niets om hem te schaden.“

uit St. Petersburg hulpsheriff Boris Vishnevsky Een paar dagen voor het besluit van Letland schreef hij dat het intrekken van de licentie „een geweldig cadeau zou zijn voor Russische propagandisten“.

Voorzitter van de liberale partij „Yabloko“ voor de regio Pskov aan de grens met Letland Lev Schlossberg Hij beschreef het besluit van Riga als „een populistisch antwoord op de eisen van het radicale segment van de Letse samenleving, waarin wordt opgeroepen tot de volledige russificatie van de media en politiek van het land“.

Deze beweringen stuitten echter op protest.

Onder de post van Schlossberg schreef een commentator: „Het punt van dit bericht is dat Letland een hulpeloze staat is die beslissingen durft te nemen zonder toestemming van de ‚hogere echelons‘. Wat is uw voorstel?live Ik steun de sluiting van Dojd niet, alleen maar omdat ze zich aan de Letse wet moeten houden Vrij ze zeggen. Je reactie verraadt je.“

Russische journalist Julia Latina Hij probeerde het besluit van Letland op Twitter te verdoezelen met beschuldigingen dat het land minder Oekraïense vluchtelingen opneemt dan het kleine Estland. Veel commentatoren trokken zijn cijfers in twijfel. Anderen bekritiseerden hem omdat hij Letland probeerde te leiden.

„Burgers van vluchtelingenproducerende landen beschuldigen anderen ervan te weinig vluchtelingen op te nemen. Puur surrealisme“, – schreef een recensent.

NieuwsNachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"