Deutschland

Duitsland: 97-jarige voormalige nazi-kampsecretaris gaat in beroep tegen veroordeling

Een 97-jarige voormalige secretaresse van het nazi-concentratiekamp gaat volgens een Duitse rechtbank in beroep tegen haar veroordeling.

Irmgard Furchner was vorige week schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan 10.505 moorden in kamp Stutthof tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ze werd ook veroordeeld voor medeplichtigheid aan poging tot moord in vijf gevallen en kreeg een voorwaardelijke straf van twee jaar.

Maar Furchner heeft gezegd dat ze in beroep zal gaan tegen de uitspraak van de rechtbank van Itzehoe.

Een advocaat van een mede-eiser heeft apart beroep aangetekend bij het Federale Hof van Justitie.

Volgens de Duitse wet kan iedereen die hielp bij het functioneren van nazi-vernietigingskampen en concentratiekampen worden vervolgd als medeplichtige aan moorden die daar zijn gepleegd.

Furchner was tussen juni 1943 en april 1945 secretaris van de commandant van kamp Stutthof bij Danzig, nu de Poolse stad Gdansk.

Maar advocaten van de verdediging hebben betoogd dat ze niet op de hoogte was van de systematische moorden in het kamp en dat er geen bewijs was van opzet zoals vereist voor strafrechtelijke aansprakelijkheid.

De rechter van de Itzehoe-rechtbank had vastgesteld dat het “onvoorstelbaar” was dat Furchner niets afwist van de moorden.

Nachrichten

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"