Nachrichten aus Aserbaidschan

Pakistan bereidt zich voor op brandstoftekort door liquiditeitscrisis |

KARACHI, 31 haard (Reuters) – Pakistan zou in februari te maken kunnen krijgen met een brandstofbevoorradingscrisis, omdat banken stoppen met het financieren van import en het faciliteren van betalingen vanwege uitgeputte deviezenreserves, zeiden handelaren en bronnen uit de industrie.

Het Zuid-Aziatische land kampt met een betalingsbalanscrisis en de sterke depreciatie van de Pakistaanse roepie verhoogt de kosten van geïmporteerde goederen. Energie is goed voor een groot deel van de invoerfactuur van Pakistan.

Pakistan krijgt doorgaans meer dan een derde van zijn jaarlijkse energiebehoefte uit geïmporteerd aardgas, dat in prijs is gestegen sinds de Russische aanval op Oekraïne.

Een hoge ambtenaar van een van de oliemaatschappijen zei tegen Reuters: “Er is geen tekort gedurende deze twee weken. Als we op dit moment geen open LC’s (letter of credits) hebben, kunnen we de komende twee weken tekorten zien.”

Kredietbrief uitgegeven door de banken van de importeur is een standaard vorm van betalingsgarantie aan de exporteur in de oliehandel.

Oliehandelaren mijden daarentegen landen als Pakistan en Sri Lanka vanwege ernstige valutatekorten. Pakistan op zondag benzine en diesel met 16% gestegen tot 249,80 PKR (0,9373) per liter dollar) is afgeleverd en onderhandelt met het IMF om het vastzittende reddingspakket te openen.

De staatsraffinaderij Pakistan State Oil (PSO) en Pakistan LNG Ltd hebben de afgelopen maanden talloze brandstofcontracten binnengehaald.

Volgens een brief die Imran Ahmed, CEO van Oil, op 19 januari naar een branchebijeenkomst stuurde over de financiële uitdagingen waarmee brandstofimporteurs worden geconfronteerd, wezen functionarissen van de Pakistaanse Staatsbank op de “ernstige liquiditeitsproblemen” van het land als gevolg van vertragingen bij de opening van LC’s. , beoordeeld door Reuters.

Tijdens die bijeenkomst stelde de uitvoerend directeur van PSO dat de lading die op 13 januari had moeten worden geladen omdat de LC’s niet werden geopend. benzine lading is voorbij Annuleer gedaan. Hij voegde eraan toe: “Het land heeft beperkte middelen en een dergelijke situatie kan leiden tot droogte”, voegde de brief eraan toe.

Eerder merkte de Petroleum Companies Advisory Council (OCAC), die de Pakistaanse olieraffinage-, pijplijn- en marketingbedrijven vertegenwoordigt, ook op dat vertragingen bij het openen van LC’s “kunnen leiden tot brandstoftekorten in het land”.

In een brief aan het ministerie van Financiën op 13 januari zei OCAC dat Pakistan ongeveer 430.000 ton per maand nodig zou hebben om aan de binnenlandse vraag te voldoen. benzine, 20Hij zei dat hij 0.000 ton diesel en 650.000 ton ruwe olie moest importeren.

“Als LC’s niet op tijd worden geïnstalleerd, zal de invoer van kritieke aardolieproducten worden beïnvloed, wat kan leiden tot brandstoftekorten in het land”, zei OCAC.

Volgens de gegevens van Kpler kocht Pakistan in december slechts 223.000 ton benzine, tegen 608.000 ton in dezelfde periode vorig jaar. Volgens de verkregen informatie, hoewel geschat werd dat het land in januari van dit jaar 270 duizend ton brandstof zou importeren, was dit cijfer 393 duizend ton in dezelfde maand van 2022.

Hoewel sommige banken vertragingen in LC-problemen hebben ontkend, heeft SBP niet gereageerd op een e-mail van Reuters waarin om commentaar werd gevraagd.

Een hoge functionaris van een van de oliemaatschappijen zei: “Als er geen probleem is met LC in Pakistan, waarom hebben SBP (Pakistan State Bank) en de industrie vorige week een bijeenkomst gehad?” gezegd.

PSO zei vorige week dat het een ononderbroken aanvoer van benzine en olie in het hele land handhaaft en voldoende reserves heeft.

Hij zei ook dat de importzendingen soepel zijn aangekomen zoals gepland.

($ 1 = 266,5000 Pakistaanse roepie)

Rapportage door Ariba Shahid in Karachi en Mohi Narayan in New Delhi. Bewerking door Nidhi Verma en Jacqueline Wong.

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

2023-01-31 14:53:47
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"