Deutschland

Veiligheidsconferentie München: president Zelensky herhaalt de oproep om meer wapens

Tijdens de veiligheidsconferentie in München benadrukte Oekraïne nogmaals dat het meer wapens en munitie nodig heeft om de confrontatie met Rusland voort te zetten.

De VS en Duitsland zijn er steeds meer van overtuigd dat dit de weg vooruit is, hoewel Berlijn ook bereid is te luisteren naar het vredesprogramma van China voor Oekraïne, afhankelijk van wat voor vrede Peking voorstelt.

“Als Rusland stopt met vechten, en we hopen dat dit een pleidooi is van China volgende week wanneer ze hun vredesprogramma voorstellen, roep Rusland dan op om te stoppen met vechten! Want dan is deze oorlog voorbij”, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock op de conferentie. “Maar als Oekraïne stopt met zichzelf te verdedigen, en dit zou een zoveelste pleidooi kunnen zijn, dan is Oekraïne voorbij. En dat kunnen we niet accepteren, want dan is ook het handvest van de Verenigde Naties voorbij.”

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, vestigde de aandacht op de schade die de Russische president Vladimir Poetin toebrengt aan zijn eigen volk.

“We hebben nu volgens openbare rekeningen ongeveer 200.000 Russische slachtoffers in Oekraïne”, zei Blinken. “Denk daar even over na. In minder dan een jaar hebben we meer dan een miljoen Russen die hun land hebben verlaten omdat ze geen deel willen uitmaken van deze oorlog en de richting waarin het land wordt ingenomen.”

Ook hoog op de agenda van de conferentie stond de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO, die volledig wordt gesteund door de VS maar wordt geblokkeerd door Turkije.

Sinds ze braken met tientallen jaren van niet-afstemming in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne vorig jaar, hebben Finland en Zweden erop aangedrongen dat ze samen lid willen worden van de NAVO.

Maar de onwil van Turkije om Zweden te accepteren, tenzij het de druk op Koerdische groepen in ballingschap opvoert, heeft het waarschijnlijker gemaakt dat de twee zich met verschillende snelheden bij de alliantie zullen moeten aansluiten.

Buiten de conferentieruimte hielden een aantal demonstranten borden omhoog waarin ze aandrongen op onderhandelingen over Oekraïne in plaats van te vechten.

Nachrichten

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"