Nachrichten aus Aserbaidschan

Wat zijn wapens met verarmd uranium en wat zijn de risico’s? |

23 maart (Reuters) – Brittannië Rusland Hij zei dat hij Oekraïne zou voorzien van pantserdoorborende munitie met verarmd uranium om het land te helpen zijn tanks te vernietigen. Minister vladimir Poetin Hij zei dat hij Moskou zou dwingen te reageren omdat de wapens een “nucleaire component” bevatten.

Wat zijn deze wapens en wat zijn hun risico’s?

WAT IS DEZE MUNITIE?

Verarmd uranium is het dichte bijproduct van de verrijking van uranium voor gebruik in kernreactoren of kernwapens.

Verarmd uranium is nog steeds radioactief, maar het heeft zeer lage niveaus van de isotopen U-235 en U-234 – veel minder dan de niveaus in natuurlijk uraniumerts – waardoor de radioactiviteit afneemt.

Volgens de International Atomic Energy Agency wordt het in wapens gebruikt omdat het zo dicht is, zelfontbrandend bij hoge temperaturen en druk, en scherper wordt naarmate het door pantserplaten heen dringt – “adiabatisch snijden”.

Verenigde Staten van AmerikaVolgens het Oak Ridge Associated Universities (ORAU) Museum of Radiation and Radioactivity in Tennessee: “Wanneer de DU het penetrerende doelwit raakt, stijgt de oppervlaktetemperatuur aanzienlijk.”

“Dit veroorzaakt lokale verzachting en afschuiving in delen van het oppervlak van het projectiel, bekend als ‘adiabatische afschuifbanden’. Dit houdt de punt scherp en voorkomt het kurkeffect dat optreedt in wolfraam.”

“Wanneer DU een doelvoertuig binnengaat, hebben grotere fragmenten de neiging om alles binnenin op te vreten, en de pyroforiciteit van uranium vergroot de kans dat de brandstof en / of munitie van het voertuig ontploft.”

Dit betekent dat zelfs wanneer het het pantser van een tank raakt, het in een oogwenk door het pantser scheurt voordat het explodeert in een wolk van brandend stof en metaal, en de opstijgende hitte blaast de brandstof en munitie van de tank.

WIE HEEFT ZE?

Verenigde Staten van AmerikaEngeland, RuslandDemon, Frankrijk en Pakistan produceren uraniumwapens die niet als kernwapens zijn geclassificeerd, volgens de International Coalition to Ban Uranium Weapons.

Van 14 andere staten is bekend dat ze ze hebben, zegt hij.

WAT ZIJN DE RISICO’S?

Vooral in de Golfoorlog van 1990-1991 en in 1999 NAVODe effecten van blootstelling aan wapens met verarmd uranium op slagvelden waar dergelijke munitie werd gebruikt tijdens de bombardementen op Joegoslavië, zijn uitgebreid bestudeerd en besproken.

Volgens een in Londen gevestigde vereniging van wetenschappers werd tijdens de Golfoorlog van 1991 ongeveer 340 ton verarmd uranium gebruikt en eind jaren negentig ongeveer 11 ton munitie op de Balkan.

Het inslikken of inademen van grote hoeveelheden uranium, zelfs verarmd uranium, is gevaarlijk: het schaadt de nierfunctie en verhoogt het risico op het ontwikkelen van verschillende soorten kanker.

Tegenstanders van wapens, zoals de International Coalition to Ban Uranium Weapons, zeggen dat het stof dat door dergelijke wapens wordt gecreëerd, kan worden ingeademd en dat munitie die hun doel mist grondwater en bodem kan vergiftigen.

Verenigde Staten van Amerika En Brittannië zoals staten die beweren dat verarmd uranium een ​​goed hulpmiddel is om een ​​moderne tank te vernietigen. Brittannië Begeleiding dat het moeilijk zal zijn om verarmd uraniumstof voldoende in te ademen om letsel te veroorzaken.

WAT ZEGT DE WETENSCHAP?

koninklijke samenleving 20In het rapport uit 2002 stond dat voor de meeste soldaten op het slagveld en soldaten die in conflictgebieden wonen, de risico’s van munitie met verarmd uranium voor de nieren en andere organen zeer laag zijn.

De Royal Society stelt: “Onder extreme omstandigheden en in het slechtste geval kunnen soldaten die grote hoeveelheden verarmd uranium krijgen nadelige effecten ervaren op de nieren en longen.” Gezegd.

“Milieuvervuiling zal zeer variabel zijn, maar in de meeste gevallen zullen de gezondheidsrisico’s die verband houden met DU zeer laag zijn. In sommige worstcasescenario’s voedsel of er kunnen hoge lokale uraniumgehalten in het water voorkomen, wat een nadelig effect kan hebben op de nieren.

De VAE zeiden dat een klein aantal veteranen uit de Golfoorlog onbehandelde fragmenten van verarmd uranium in hun lichaam had, wat resulteerde in een hoge mate van uitscheiding van DU in de urine, maar zonder waarneembare gezondheidseffecten.

Onderzoek bij soldaten heeft aangetoond dat veteranen “een kleine (d.w.z. statistisch onbeduidende) stijging van het sterftecijfer hebben, maar het overschot is eerder te wijten aan ongevallen dan aan ziekte” – IAEA voornoemd. “Dit kan niet worden toegeschreven aan blootstelling aan DU.”

Een rapport van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties over de impact van verarmd uranium op Servië en Montenegro vond geen “significante, wijdverbreide besmetting”.

Sommige Servische politici maken hier bezwaar tegen en melden dat kwaadaardige ziekten en sterfgevallen als gevolg van kwaadaardige tumoren in Servië toenemen.

WAT ZEGT RUSLAND?

Poetin als zulke schelpen worden gegeven, dan Rusland zal dienovereenkomstig moeten reageren, zonder in detail te treden wat een dergelijke reactie zou kunnen inhouden. Hij zei dat het Westen wapens met nucleaire componenten gebruikt.

De woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, zei dat granaten met verarmd uranium niet alleen de doelwitten doden, maar ook “extreme schade” toebrengen aan degenen die wapens gebruiken en burgers die in oorlogsgebieden wonen.

Zakharova zei in 1999 NAVOleger Na het gebruik van dergelijke munitie door de alliantie nam het aantal kankerpatiënten in Joegoslavië aanzienlijk toe.

WAT ZEGT ENGELAND?

De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly zei dat deze stap geen nucleaire escalatie inhield.

“Alleen omdat het woord uranium in de titel van munitie met verarmd uranium voorkomt, moeten we ervoor zorgen dat iedereen begrijpt dat dit geen nucleaire munitie is, maar gewoon conventionele munitie”, zei Cleverly.

“Het Britse leger gebruikt al tientallen jaren verarmd uranium in zijn pantserdoorborende granaten”, aldus een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie.

Gemeld door Guy Faulconbridge, +79856400243; Bewerkt door Frank Jack Daniël

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Guy Foulconbridge

Thomson Reuters

Als hoofd van het kantoor in Moskou is Guy verantwoordelijk voor Rusland en het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Guy hield toezicht op het Brexit-nieuws als hoofd van het Londense bureau (2012-2022) voorafgaand aan Moskou. Op de avond van de Brexit behaalde zijn team voor het eerst een van de historische overwinningen van Reuters aan de wereld en de financiële markten. Guy studeerde af aan de London School of Economics en begon zijn carrière als stagiair bij Bloomberg. Hij bracht meer dan 14 jaar door met het verslaan van de voormalige Sovjet-Unie. Hij spreekt vloeiend Russisch. Contactpersoon: +447825218698

2023-03-24 14:48:29
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"