Nachrichten aus Aserbaidschan

Weinig manoeuvreerruimte naarmate de betrekkingen tussen de VS en China verder vorderen

WASHINGTON, 23 maart (Reuters) – Minister cho bidden vorige maand Verenigde Staten van Amerika Hij zei dat hij van plan is om met de Chinese president Xi Jinping over het incident te praten en de lucht tussen rivaliserende grootmachten te zuiveren, nadat het gevechtsvliegtuig een van spionage verdachte Chinese ballon had neergehaald.

Vijf weken later is het telefoontje nog steeds niet gebeurd.

In plaats daarvan twee maanden diplomatieke sluipschutters en de Xi van deze week Rusland met president Vladimir Poetin Verenigde Staten van Amerikana zijn bezoek aan Moskou, dat hij veroordeelde Verenigde Staten van Amerika– Volgens sommigen zijn de Chinese betrekkingen op hun slechtst sinds de betrekkingen in de jaren ’70 genormaliseerd zijn.

De zaken worden verder bemoeilijkt doordat de Taiwanese president Tsai Ing-wen volgende week in de Verenigde Staten is en aangezien hij begin april de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, kan ontmoeten tijdens een “transit”-stop in Californië, volgens bronnen dicht bij de planning. . uit Latijns-Amerika.

“Dit is geen goed moment voor Amerikaanse diplomatie”, zegt William Kirby, professor Chinese studies aan de Harvard University. “Voor de laatste keer China en Rusland Mao Zedong in 1957 in Moskou De oostenwind zal de westenwind domineren”, zei hij.

Nu vragen Amerikaanse functionarissen opnieuw hoe ze ‘s werelds belangrijkste bilaterale relatie kunnen herstellen.

bidden– Xi bellen zou een voor de hand liggende eerste stap zijn. Maar ondanks de inspanningen van Amerikaanse diplomaten, zeiden bronnen dat de Chinezen niet veel interesse toonden in een dergelijke oproep, wat hun eerste bekende interactie zou zijn sinds de G20-bijeenkomst in Bali in november.

Knipperen vorige maand weer Na de ballon ontmoette hij China’s topdiplomaat Wang Yi op de veiligheidsconferentie in München, maar dit nam de spanning niet weg. Een bron die bekend is met het gesprek zei: bidden Hij noemde het de meest vijandige Amerikaans-Chinese betrokkenheid sinds de controversiële gesprekken in Alaska eerder in zijn regering.

De persoon zei dat China weigerde de bijeenkomst te coördineren en vroeg Daniel Kritenbrink, de senior diplomaat van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Oost-Azië, Wang Yi persoonlijk te volgen in het conferentiecentrum om te vragen of het zou gebeuren.

STATUS VAN DE UNIE OPMERKING

Het besluit van de VS om op 4 februari een Chinese bubbel te laten vallen, lokte boze klachten uit China uit, waarbij Wang de reactie van de VS “hysterisch” noemde.

De bron zei dat de wrijving werd verergerd door Biden’s State of the Union-toespraak drie dagen later, waardoor ambtenaren in Peking boos werden en Xi’s positie op het wereldtoneel in twijfel werd getrokken.

“Vertel me een wereldleider die Xi Jinping zal vervangen. Geef me een naam”, zei Biden, duidelijk verwijzend naar een reeks uitdagingen op het gebied van binnenlands en buitenlands beleid waarmee China wordt geconfronteerd.

De Chinese ambassade in Washington reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf geen commentaar op de bijeenkomst in München of de reactie van China op de opmerkingen van Biden, maar zei dat de VS “open en constructieve communicatielijnen” met China zouden behouden.

“In het verleden, toen de betrekkingen een grote tegenslag leden, zoals het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 of de crisis in de Straat van Taiwan van 1995-96, hebben de twee landen serieuze inspanningen geleverd om een ​​stabiele basis voor hun betrekkingen te leggen”, aldus Michael Swaine. China-expert aan het Quincy Institute.

“Nu domineert een toenemend niveau van achterdocht, sarcasme en vingeren bijna alle uitwisselingen en verhindert zinvolle interactie.”

Ondanks een geplande schorsing door Tsai Ing-wen, die gevoelig is voor China’s aanspraken op zelfbestuur in Taiwan, dringt Washington er bij China op aan zijn communicatiekanalen open te houden, zei een hoge functionaris van de Amerikaanse regering maandag.

Officieel of Washington China’s Xi-Baden moet bellen weer Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, die werd uitgesteld vanwege de ballon, zei open te staan ​​voor ideeën om het tijdstip van zijn bezoek aan China te veranderen.

Hij zei dat Rick Waters, de assistent-ondersecretaris van de VS voor China, Taiwan en Mongolië, momenteel in China is en dat iemand die bekend is met de plannen van Blinken waarschijnlijk zal proberen de basis te leggen voor het bezoek van Blinken.

GEHEEL CHINA

Sommigen, zoals Mike Gallagher, de Republikeinse voorzitter van de China House Election Committee, Rusland en hij wil een hardere houding door te zeggen dat China al een “nieuwe koude oorlog” ingaat.

Volgens hem is Washington “vreemd aan Taiwan”, om ervoor te zorgen dat China Taiwan niet binnenvalt en zich onderwerpt aan het Russische leiderschap in Oekraïne. leger Ruim de achterstand in de verkoop agressief op en zorg ervoor dat de Amerikaanse harde macht Xi’s ambities om de eilanddemocratie over te nemen, kan dwarsbomen.”

Maar Biden zal waarschijnlijk via China bemiddelen met Saoedi-Arabië. Iraans De toenadering tussen en na zijn gesprekken met Poetin zal Xi moedig vinden in elke uitdaging. Lily McElwee van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies zei dat deze concessies de broodnodige goodwill zouden kunnen genereren. aanbod kan de kans verkleinen

Verleden Minister Daniel Russell, hoofddiplomaat van de VS voor Oost-Azië tijdens het bezoek van Barack Obama in mei aan Japan en Australië reis Hij zei dat, gegeven wat te doen, het Biden-Xi-gespreksvenster “langzaam kan openen en snel kan sluiten”. De -7- en Quad-landen moedigden Washington aan zich terug te trekken tegen de mogelijke ambities van China om Peking verder vijandig te maken.

Rapportage, David Brunnstrom en Michael Martina Editing, Don Durfee en Alistair Bell

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

24-03-2023 22:07:58
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"