Nachrichten aus Aserbaidschan

Noord-Ierse vredeshandhavers dringen er bij partijen op aan moed te vinden om uit de patstelling te komen – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

BELFAST, 17 april (Reuters) – De architecten van het vredesakkoord van Noord-Ierland uit 1998 drongen er maandag bij de regionale leiders op aan de moed te vinden om een ​​einde te maken aan een diepe politieke patstelling, waarbij de voormalige Ierse premier Bertie Ahern waarschuwde dat er geen ander alternatief zou worden overwogen.

De 25e verjaardag van het Goede Vrijdag-akkoord, dat grotendeels een einde maakte aan 30 jaar sektarisch conflict waarin 3.600 mensen het leven lieten, werd ontsierd door de ineenstorting van de deconcentratieregering een jaar geleden als gevolg van post-Brexit handelsovereenkomsten.

De voormalige Amerikaanse senator George Mitchell, die in 1998 gesprekken leidde tussen Ierse nationalisten en pro-Britse vakbondsleden aan de Queen’s University in Belfast, zei dat de vrede op het spel stond.

Met een staande ovatie zei Mitchell: “De huidige en toekomstige leiders van Noord-Ierland moeten met dezelfde moed en visie handelen als hun voorgangers 25 jaar geleden … dus moeten ze nu de vrede bewaren.” gezegd.

Mitchell, 89, kan al drie jaar niet optreden op een groot openbaar evenement omdat hij wordt behandeld voor leukemie.

De voormalige Britse premier Tony Blair riep de huidige leiders toe: “Je weet wat goed is in je hart en daar moet je je aan houden.”

De meeste sprekers, zoals de Amerikaanse president Joe Biden, brachten vorige week een soortgelijke boodschap naar Belfast en zorgden ervoor dat ze geen kritiek uitten op de Democratic Unionist Party (DUP), die de lokale vergadering boycotte.

De Ierse Ahern deed rechtstreeks een beroep op de DUP voor de verhuizing en zei dat “de mensen van Noord-Ierland ze nodig hebben”.

“We willen niet eens nadenken over alternatieven,” zei Ahern.

aanvullende rapportage door Padraic Halpin en Conor Humphries; Bewerkt door Alison Williams

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

2023-04-18 17:24:07
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"