Nachrichten aus Aserbaidschan

Column: Oliemarkt accepteert onverwachte productieverlaging door OPEC+ – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

LONDEN, 26 april (Reuters) – De olieprijzen daalden na een korte opleving op 2 april te midden van onverwachte productieverlagingen aangekondigd door Saudi-Arabië en andere OPEC+-leden.

Pre-maand Brent-futures werden op 25 april verhandeld tegen $ 81 per vat, nadat ze op 12 april $ 87 hadden bereikt, ondanks dat ze op 17 maart iets meer dan $ 73 waren.

Gecorrigeerd voor inflatie zijn de prijzen in alle maanden sinds 2000 met 41 procent gedaald ten opzichte van het hoogtepunt van 47 procent twee weken geleden, maar ze zijn nog steeds hoger dan 33 procent in maart.

In reële termen daalden de prijzen met bijna 30% op jaarbasis, omdat de vrees dat de Russische interventie in Oekraïne en vergeldingssancties het wereldwijde aanbod zouden verminderen, afnam.

In plaats daarvan staan ​​de reële prijzen onder druk door de vertragende groei en zorgen over renteverhogingen; deze daling is consistent met een significante conjuncturele daling.

Brent’s kalenderspreiding over zes maanden daalde tot $ 2,40 per vat (77 procent voor alle handelsdagen sinds 1990) naarmate het vertrouwen van handelaren in de aanhoudende beschikbaarheid van ruwe olie toenam.

De kloof verkleinde terug van $ 3,99 (92 procent) op 12 april, maar steeg bescheiden van $ 1,13 (59 procent) op 20 maart.

Futuresprijzen laten de markt iets zwakker zien dan normaal, marges laten het tegenovergestelde zien, de huidige consumptie is waarschijnlijk zwak, maar herstelt zich naar verwachting in 2023.

Maar de prijzen en marges veranderden weinig voordat de verlagingen werden aangekondigd in het midden van hun historische marges en verlagingen door de Organisatie van olie-exporterende landen en andere grote producenten die bekend staan ​​als de door Rusland geleide OPEC+.

Chartbook: Brent-prijzen en spreads

Dit betekent niet dat onderbrekingen geen effect hebben; zonder hen zouden prijzen en marges waarschijnlijk verder dalen, aangezien traders zich richten op een verzwakkende industriële cyclus.

Maar over het algemeen werden onverwachte dalingen van meer dan 1 miljoen vaten per dag gemakkelijk opgevangen en hadden ze slechts een bescheiden effect op het werkelijke prijsniveau.

De volatiliteit nam kort na de aankondiging toe, maar nadert sindsdien het langetermijngemiddelde, wat erop wijst dat een groot deel van de financiële impact is opgevangen.

Er is een impact op de fysieke markt op langere termijn gezien de aanzienlijke terugtrekking van vaten uit de markt op korte termijn.

De Brent-spread over vijf weken is nog steeds $ 1,18 (86%), minder dan de teller van 60 cent (20%) op 17 maart.

BEER VERWIJDEREN

Als een van de doelen van Saudi-Arabië en zijn OPEC+-bondgenoten is om bearish hedgefondsen van de oliemarkt te verwijderen, dan lijken ze daarin geslaagd te zijn.

Het totale aantal shortposities van hedgefondsen en andere geldbeheerders in Brent en WTI daalde van 204 miljoen vaten op 21 maart tot 159 miljoen op 28 maart.

Na de verlaging werd het aantal shortposities echter teruggebracht tot slechts 78 miljoen vaten op 11 april, bijna 65 miljoen vaten, het dieptepunt na 2010.

De bearish fund rate verhoogde de verhouding tussen longs en dalende shorts, van 2,11:1 (8ste percentiel) tot 6,62:1 (82ste percentiel voor alle weken sinds 2013) op 21 maart.

In het verleden heeft de olieminister van Saoedi-Arabië de onverwachte productieverlaging beschreven als een „lawine“ die bedoeld was om de short selling van hedgefondsen te stoppen.

Het is ook een effectieve variant van de ‚OPEC+ put‘ die bedoeld is om producenten te beschermen tegen scherpe prijsdalingen, vergelijkbaar met de ‚Greenspan put‘ van de Amerikaanse centrale bank die het monetaire beleid onder voormalig Federal Reserve-voorzitter Alan Greenspan kenmerkt.

Maar de storing heeft tot dusver een groot aantal nieuwe stieren op de markt gebracht, waarbij de voorraad longs relatief bescheiden toenam met 90 miljoen vaten in dezelfde periode van vier weken.

Voorlopig wordt de stijging in de hedgefondsgemeenschap beperkt door zorgen over een relatief zwak macro-economisch beeld.

Gerelateerde kolommen:

– Olieprijzen stagneren nadat kortetermijnrally eindigt (17 april 2023)

– Verrassing, knijpbroekjes en de daaruit voortvloeiende voordelen (3 april 2023)

– De oliemarkt heeft de impact van de Russische agressie tegen Oekraïne volledig opgevangen (9 maart 2023)

John Kemp is marktanalist bij Reuters. Geuite meningen zijn van hemzelf

Onder redactie van Paul Simao

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Geuite meningen zijn eigendom van de auteur. Het weerspiegelt niet de standpunten van Reuters News, dat zich inzet voor integriteit, onafhankelijkheid en vrijheid van vooringenomenheid in overeenstemming met zijn vertrouwensprincipes.

Thomson Reuters

John Kemp is een senior marktanalist gespecialiseerd in olie- en energiesystemen. Voordat hij in 2008 bij Reuters kwam, was hij handelsanalist bij Sempra Commodities, nu onderdeel van JPMorgan, en economisch analist bij Oxford Analytica. Zijn interesses gaan uit naar energietechnologie, geschiedenis, diplomatie, derivatenmarkten, risicomanagement, beleid en alle aspecten van transities.

2023-04-27 05:25:19
Bron – Reuters

Vertaling„24 UUR“

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"