Nachrichten aus Aserbaidschan

De nucleaire deal tussen Oekraïne en het Canadese Cameco brengt grote risico’s en voordelen met zich mee – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

WINNIPEG, Manitoba/Kiev, 5 mei (Reuters) – Oekraïne’s 12-jarige deal om genoeg uranium te kopen van de Canadese mijnbouwer Cameco Corp om al zijn kernreactoren van stroom te voorzien, met een opzegtermijn van twee jaar voor beide partijen, om de verkoopvolumes te veranderen. Dat heeft staatsbedrijf Energoatom aan Reuters verteld.

De buitengewone flexibiliteit van de deal, waarvan de details niet eerder werden bekendgemaakt, werd in februari aangekondigd en weerspiegelt de onzekerheid die wordt veroorzaakt door de oorlog van Rusland met zijn buurland en benadrukt de hoge risico’s voor beide partijen.

Voor Cameco zijn de risico’s financieel. Voor Oekraïne betekent het vertrouwen op één leverancier dat het weinig alternatieven heeft om zijn energievoorziening in stand te houden.

“Er zit veel flexibiliteit in de deal”, vertelde Petro Kotin, CEO van Energoatom, aan Reuters in een interview. “Het contract loopt tot 2035, maar twee jaar voor de levering van uranium moeten we hen laten weten wat we nodig zullen hebben en hoeveel uranium we nodig zullen hebben.”

Voordat Rusland in februari vorig jaar Oekraïne binnenviel, liet Oekraïne zijn kernreactoren draaien op Russische brandstof en produceerde het 55% van de elektriciteit van het land.

Oekraïne koopt sindsdien geen brandstof meer uit Rusland en wendt zich tot westerse bedrijven zoals Cameco.

Vorig jaar heropende Cameco ‘s werelds grootste hoogwaardige uraniummijn in het noorden van Saskatchewan, deels vanwege de verslapping van de sector, die al meer dan tien jaar instortte als gevolg van de oorlog in Oekraïne en deels vanwege wereldwijde inspanningen om de koolstofemissies te verminderen.

Het bedrijf zet in op het winnen van meer deals met Oost-Europese landen die proberen de afhankelijkheid van Russische energie te verminderen en tegelijkertijd de productie voor het grootste Oekraïense contract ooit te versnellen.

De aandelen van Cameco, de op drie na grootste uraniumproducent ter wereld, zijn sinds 31 januari 2022 met meer dan 50% gestegen, toen de verwachting dat Rusland, een grote uraniumproducent, een grootschalige invasie zou lanceren, een langdurige rally voedde.

4 MILJARD WOORDENLIJST

Volgens de overeenkomst met Energoatom, ter waarde van ten minste $ 4 miljard tegen huidige prijzen, zal Cameco (CCO.TO) Oekraïne van 2024 tot 2035 voorzien van uraniumhexafluoride (UF6), waardoor het land zijn afhankelijkheid van Russische brandstof kan beëindigen.

De overeenkomst biedt de mogelijkheid om negen door Oekraïne gecontroleerde reactoren aan te schaffen en zes in de zuidoostelijke regio Zaporozhye buitgemaakte reactoren als Oekraïne ze herovert.

Kotin zei dat Cameco, net als Energoatom, kan aanpassen hoeveel uranium het levert met een opzegtermijn van twee jaar.

Een woordvoerder van Energoatom zei dat er geen limiet is aan hoeveel beide partijen de voorraden kunnen aanpassen.

Nick Carter, vice-president van UxC LLC, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat zich richt op de splijtstofcyclus, zei dat het interval van twee jaar voor onbeperkte aanpassingen aan volumes meer flexibiliteit biedt dan de jaarlijkse aanpassingen van 5-15% met het gewone uraniumcontract.

Het grootste risico voor Cameco is dat Oekraïne, wiens elektriciteitsnet en thermische generatoren sinds de invasie militaire doelen zijn geweest, minder uranium zou kunnen eisen als Rusland meer reactoren in beslag neemt of beschadigt.

Cameco “zal een huis moeten vinden voor dit eerder gecontracteerde materiaal”, zei Carter.

“We hebben veel zichtbaarheid en voorafgaande kennisgeving over de jaarlijkse volumes die vereist zijn onder het contract, wat ons de flexibiliteit geeft om onze plannen aan te passen, inclusief productie, als de omstandigheden het toelaten,” zei Veronica Baker, een woordvoerster van Cameco, die weigerde het contract goed te keuren. voorwaarden van het contract. .

KORTINGEN OF PRIJSVERHOGING?

Het vinden van nieuwe kopers kan op korte termijn duur zijn.

Carter zei dat contractprijzen voor uranium over het algemeen hoger zijn dan spotprijzen, wat betekent dat Cameco een korting zou kunnen krijgen als Oekraïne vanwege de gevolgen van de oorlog minder uranium koopt.

Als de prijzen de komende 12 jaar stijgen, is Cameco mogelijk niet in staat om zoveel productie voor Oekraïne volledig te gelde te maken, tenzij Cameco die verkopen verlaagt. Hij verwacht dat de prijzen de komende twee jaar zullen stijgen.

“Ik denk dat Cameco meer zal verliezen dan de Oekraïners als de (markt)prijs hoog blijft”, zei Carter.

Kotin zei dat Energoatom het uranium van Cameco zal kopen tegen een stabiele prijs en tegen een prijs die gebaseerd is op de marktprijs. Een dergelijke regeling beschermt Energoatom gedeeltelijk tegen prijsverhogingen.

Baker zei dat het gebruikelijk is dat verkopers en kopers risico’s lopen door veranderingen in grondstoffenprijzen.

Het risico voor Energoatom is dat Cameco ervoor kiest om minder uranium te verkopen, zodat de mijnwerker elders geld kan verdienen tegen hogere prijzen, maar dat lijkt hoogst onwaarschijnlijk, zei Carter.

Cotin zei dat het Franse staatsbedrijf Orano, Cameco’s belangrijkste alternatief, Energoatom pas in 2030 van meer uranium kan voorzien. Orano weigerde commentaar te geven.

Kotin zei dat Oekraïne probeert zijn lokale nucleaire industrie uit te breiden om het risico te vermijden afhankelijk te zijn van één enkele leverancier.

GEWELDIGE POTENTIËLE BELONINGEN

Hoewel Oekraïne voor uranium afhankelijk is van Cameco, heeft het afzonderlijke deals gesloten voor verdere verwerking.

Het heeft contracten met de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Urenco Group om uranium van Cameco te verrijken, en met het Amerikaanse Westinghouse om verrijkt uranium om te zetten in reactorbrandstof. Dergelijke overeenkomsten kunnen voorzien in de energiebehoefte van Oekraïne, hoe lang de oorlog ook duurt.

Andere landen, waaronder Polen en Tsjechië, proberen ook meer afhankelijk te worden van westerse reactoren en brandstoffen, zei Carter.

“Er is grote belangstelling bij veel staten en nutsbedrijven, ook in Oost-Europa, die proberen opnieuw af te stemmen hoe ze in hun toekomstige energiebehoeften zullen voorzien”, aldus Baker van Cameco.

In april tekende Cameco een 10-jarig contract met Westinghouse, de nucleaire dienstverlener die Cameco en Brookfield Renewable Partners (BEP.N) aan het overnemen zijn, voor de levering van UF6 voor een enkele Bulgaarse kerncentrale.

De Canadese minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jonathan Wilkinson, zei dat Canada wereldwijd een “grote rol” te spelen heeft. Anoniem zei hij dat hij in gesprek was met Europese landen die afstand wilden nemen van Russische reactoren en brandstof.

“We hebben genoeg uranium,” zei Wilkinson.

rapporten van Rod Nickel uit Winnipeg, Manitoba en Pavel Polityuk uit Kiev; Aanvullende rapporten van Benjamin Mallet en Forrest Crellin uit Londen, Katya Golubkova uit Tokio en Steve Scherer uit Ottawa; Bewerkt door Danny Thomas, Mike Collett-White en Barbara Lewis

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

staaf nikkel

Thomson Reuters

Het behandelt energie, landbouw en politiek in West-Canada met een primaire focus op de energietransitie. Hij deed korte verslaggeving in Afghanistan, Pakistan, Frankrijk en Brazilië, en deed verslag van politieke leiders op het campagnespoor tijdens de orkaan Michael in Florida, de tropische storm Nate in New Orleans en de bosbranden in Alberta in 2016, en twee Canadese verkiezingscampagnes.

2023-05-05 11:15:02
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"