Nachrichten aus Aserbaidschan

Azerbeidzjan beweert dat Armeense sabotagegroep de grens in Zangilan heeft geschonden – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

Hoewel Baku zei dat 2 soldaten werden vastgehouden, ontkende Yerevan deze informatie.

Op 26 mei werd gemeld dat een subversieve groep die banden had met de strijdkrachten van Armenië probeerde de staatsgrens van Azerbeidzjan in het Zangilan-district te doorbreken.

Staatsgrensdienst (SBS) informatie hierover Uitstralen

DSX zei dat de sabotagegroep werd voorkomen:

Door de waakzaamheid van de militairen die aan de grenspoort werkten, werd de beweging van de sabotagegroep tijdig opgemerkt en werden de nodige maatregelen getroffen. Als gevolg hiervan werden 2 soldaten van de strijdkrachten van Armenië vastgehouden.“

In het rapport werd opgemerkt dat andere leden van de sabotagegroep vluchtten op het complexe terrein van het gebied.

Het ministerie van Defensie van Armenië ontkende het nieuws.

De informatie in de Azerbeidzjaanse pers over de vermeende sabotage door Armeense zijde in het zuidoostelijke deel van de grens is volkomen onjuist en komt niet overeen met de realiteit. aldus het ministerie voornoemd.

Op 25 mei vond in Moskou een tripartiete bijeenkomst plaats van de leiders van Rusland, Azerbeidzjan en Armenië.
Vicepremiers van de drie landen ontmoeten elkaar volgende week aanvaarding.

Ontmoeting Brussel en Washington

Op 14 mei kwamen de leiders van Azerbeidzjan en Armenië in Brussel bijeen onder bemiddeling van de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel.

Charles Michel Brussels legde na de vergadering een verklaring af en sprak zijn tevredenheid uit over de onderhandelingen.
In de verklaring stond dat de leiders de voorbereidingen bespraken voor het tot stand brengen van vrede in de zuidelijke Kaukasus.

„Na de recente positieve onderhandelingen over het vredesakkoord in de VS moeten de inspanningen worden voortgezet om beslissende stappen te zetten in de richting van de ondertekening van een alomvattend vredesakkoord tussen Armenië en Azerbeidzjan“, zei Charles Michel.

Op 1-4 mei kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan en Armenië bijeen in Washington.

Tijdens een persconferentie op 4 mei verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken dat Azerbeidzjan en Armenië aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt in de richting van een permanent vredesakkoord.

Een korte geschiedenis van het conflict

De eerste fase van het Karabach-conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië begon in 1988.

Tijdens de Eerste Karabach-oorlog, die begon met de territoriale claim van Armenië op Azerbeidzjan en eindigde met de in 1994 ondertekende staakt-het-vuren-overeenkomst, werden de Nagorno-Karabach-regio van Azerbeidzjan en de 7 districten bezet.

Als resultaat van de Tweede Karabach-oorlog, die in september 2020 44 dagen duurde tussen de strijdkrachten van Azerbeidzjan en Armenië, herwon Azerbeidzjan de controle over een deel van Karabach en 7 omliggende districten.

Russische vredeshandhavers werden ingezet bij de Lachin Corridor en de contactlijn in Karabach, nadat de conflicten waren gestopt met de drievoudige gezamenlijke verklaring ondertekend door de leiders van Azerbeidzjan, Armenië en Rusland.

In dit stadium wordt het staakt-het-vuren in de regio regelmatig geschonden en zijn er zelfs dagen van schermutselingen.
Als gevolg hiervan verliezen beide partijen en geven ze elkaar de schuld.

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"