Nachrichten aus Aserbaidschan

OPEC+ start bijeenkomsten die kunnen leiden tot verdere verlaging van de productie – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

Samenvatting Bezuinigingen kunnen oplopen tot 1 miljoen vaten per dag – bronnen zeggen dat speculanten van de Saoedische minister ‚oppassen‘ dat de Russische Novak naar verwachting aanwezig zal zijn bij de vergaderingen van zondag

LONDEN, 3 juni (Reuters) – OPEC en zijn bondgenoten beginnen zaterdag tweedaagse vergaderingen die zouden kunnen leiden tot extra productieverlagingen tot 1 miljoen vaten per dag, vertelden OPEC+-bronnen aan Reuters. verwachte overaanbod

OPEC+, waartoe ook de Organisatie van olie-exporterende landen en haar door Rusland geleide bondgenoten behoren, vervoert ongeveer 40% van de ruwe olie in de wereld, wat betekent dat beleidsbeslissingen een grote invloed kunnen hebben op de olieprijzen.

Drie OPEC+-bronnen vertelden Reuters vrijdag dat bezuinigingen tot de opties behoren voor de zitting van zondag, wanneer de OPEC+-ministers om 14:00 (1200 GMT) in Wenen bijeenkomen. Daarvoor komen de OPEC-ministers zaterdag om 11.00 uur bijeen.

In een verrassende stap die in mei van kracht werd, konden bezuinigingen oplopen tot 1 miljoen vaten per dag, naast de 2 miljoen vaten per dag die in april werden aangekondigd en 1,6 miljoen vaten per dag vrijwillig, aldus bronnen.

Als het wordt goedgekeurd, zou het de totale verlaging op 4,66 miljoen vaten per dag brengen, of ongeveer 4,5% van de wereldwijde vraag.

„Dit cijfer is vroeg, we zijn nog niet op deze kwesties ingegaan“, zei de Iraakse olieminister Hayan Abdel-Ghani zaterdag toen hem werd gevraagd naar een mogelijke verlaging van 1 miljoen bpd aan verslaggevers.

Over het algemeen gaan productieverlagingen in de maand nadat ze zijn overeengekomen, maar ministers kunnen later beslissen om ze door te voeren.

Westerse landen beschuldigen OPEC ervan olieprijzen te manipuleren en de wereldeconomie te ondermijnen door hoge energiekosten. Het Westen beschuldigde de OPEC ervan aan de kant van Rusland te staan, ondanks westerse sancties vanwege de interventie van Moskou in Oekraïne.

In reactie daarop zeiden OPEC-functionarissen dat het drukken van westerse valuta de afgelopen tien jaar de inflatie heeft aangewakkerd, waardoor olieproducerende landen werden gedwongen actie te ondernemen om de waarde van hun belangrijkste exportproducten te beschermen.

Aziatische landen zoals China en India kochten het grootste deel van de Russische olie-export en weigerden deel te nemen aan westerse sancties tegen Rusland.

VERRASSING AANKONDIGING

„We wachten op een beslissing die de balans tussen vraag en aanbod zal stabiliseren“, zei Suhail Al Mazroui, minister van Energie van de VAE.

De ministers hadden een ontmoeting met journalisten in hun hotel in Wenen. De OPEC heeft Reuters en andere journalisten de toegang tot het hoofdkantoor verboden.

De aankondiging van een verrassende productie in april hielp de olieprijzen met bijna $ 9 per vat stijgen tot boven de $ 87, maar daalde snel onder druk van zorgen over de wereldwijde economische groei en vraag. Op vrijdag werd de internationale benchmark Brent verhandeld op $76.

Vorige week zei de minister van energie van Saoedi-Arabië, prins Abdulaziz, dat investeerders die de olieprijzen verlagen of verlagen „voorzichtig moeten zijn“.

De Russische vicepremier Alexander Novak zei later in Wenen dat hij geen nieuwe stappen verwacht van de OPEC+. Novak, die op de Amerikaanse sanctielijst staat, zal naar verwachting zondag in Wenen zijn voor de vergaderingen.

Het Internationaal Energieagentschap verwacht dat de wereldwijde vraag naar olie in de tweede helft van 2023 verder zal toenemen, waardoor de olieprijzen mogelijk zullen stijgen.

Maar analisten van JPMorgan zeiden dat de OPEC niet snel genoeg handelde om het aanbod aan te passen aan de recordproductie in de VS en de verwachte Russische export.

„De aanvoer is te veel“, zeiden analisten van JPMorgan, waarbij ze opmerkten dat extra verlagingen bijna 1 miljoen vaten per dag zouden kunnen bereiken.

Edward Moya van beursvennootschap OANDA zei: „De oliemarkt betwijfelt of er een consensus kan worden bereikt over verdere productieverlagingen tussen de Saoedi’s en de Russen, maar handelaren mogen nooit onderschatten wat de Saoedi’s zullen doen en gebruiken tijdens de OPEC+-bijeenkomsten.“

Het nieuws opgesteld door Ahmed Ghaddar, Alex Lawler, Maha El Dahan en Julia Payne; Geschreven door Dmitry Zhdannikov; Bewerkt door David Holmes

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

2023-06-03 17:19:33
Bron – Reuters

Vertaling„24 UUR“

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"