Nachrichten aus Aserbaidschan

Overdracht heilige icoon toont nieuwe invloed Russische orthodoxie onder leiding van Poetin – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

MOSKOU, 3 juni (Reuters) – Het besluit van president Vladimir Poetin om een ​​van Ruslands heiligste iconen van het museum naar de kathedraal van Moskou te verplaatsen, wekt angst voor de veiligheid van het land en benadrukt het toegenomen vertrouwen in de kerk naarmate de oorlog in Oekraïne voortduurt. kwetsbaar werk.

Om het belang hiervan voor gelovigen te benadrukken, gaf Poetin vorige maand opdracht om de „Drieëenheid“ van Andrej Roebljov voor een jaar over te brengen van de Tretjakovgalerij in Moskou naar de Russisch-Orthodoxe Kerk.

Op zondag, de Trinity Sunday van dit jaar, zullen 15e-eeuwse kunstwerken hun plaats innemen in de kathedraal van Christus de Verlosser, een enorme kerk die werd opgeblazen onder Joseph Stalin maar herbouwd na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in de jaren negentig.

De verplaatsing van Ruslands beroemdste icoon, met de afbeelding van de Mamre-eik, waar drie engelen Abraham bezochten in Genesis, laat zien hoe verweven politiek en religie tijdens de oorlog waren.

„Poetin is geïnteresseerd om de kerk aan zijn kant te houden in deze strijd door te laten zien dat hij de kerk respecteert“, zegt Regina Elsner, een theoloog en onderzoeker van de Russisch-orthodoxe kerk aan het in Berlijn gevestigde Centrum voor Oost-Europese en Internationale Studies.

„Poetin moet laten zien dat de oorlog niet zijn persoonlijke militaire activiteit is, maar dat Rusland een hogere, metafysische missie te vervullen heeft.“

Russische propagandisten gebruikten christelijke symboliek over de oorlog tegen Satan en de antichrist om steun te verzamelen voor een oorlog die langer duurde dan het Kremlin of het Westen hadden verwacht.

Poetin beschrijft de oorlog als een oorlog voor het voortbestaan ​​van Rusland. Het Westen zegt dat het Oekraïne wil helpen Rusland op het slagveld te verslaan, maar Rusland niet wil vernietigen. Oekraïne zegt dat het elke Russische soldaat van zijn grondgebied wil verwijderen.

St. Petersburg, het spirituele centrum van de Russisch-Orthodoxe Kerk buiten Moskou, waar het vorig jaar naartoe werd gebracht voor afzonderlijke religieuze feestdagen. Sergius zal verhuizen naar de Trinity Lavra.

Het Kremlin en de kerk weigerden commentaar te geven.

RUSSISCH MONUMENT

Slechts een eeuw nadat de atheïstische bolsjewieken aan de macht kwamen in de Oktoberrevolutie van 1917, zei het hoofd van de kerk, patriarch van Moskou en heel Rusland Kirill, dat gelovigen alleen maar kunnen dromen van de terugkeer van de icoon.

Kirill, een nauwe bondgenoot van Poetin, verandert de oorlog in een „metafysische“ oorlog voor Rusland om te overleven tegen het kwaad en het corrupte Westen dat vastbesloten is Rusland te vernietigen.

Sommigen maken zich zorgen over de dominantie van de kerk en mogelijke schade aan het fragiele symbool.

De Russische kunsthistoricus Ksenia Korobeynikova sprak tegen de overdracht op het populaire kunstgerichte Telegram-kanaal en vertelde Reuters dat het belang van het icoon voor Rusland net zo belangrijk is voor de Europese cultuur als Leonardo da Vinci’s Mona Lisa.

Korobeynikova uitte haar bezorgdheid over de omstandigheden waarin het icoon zal worden opgeslagen en zei dat „re-enactment“-specialisten ernaar zouden moeten kijken in de Tretyakov-galerij.

Hij maakte de spot met de manier waarop Russische leiders eeuwenlang iconen waren geworden in moeilijke situaties in de hoop op de overwinning.

„Misschien is er hier iets soortgelijks“, zei Korobeynikova tegen Reuters. „De kerk heeft nu een heel nieuw niveau van autoriteit. Als de kerk iets vraagt, kunnen zij (de Russische leiders) het hoogstwaarschijnlijk niet weigeren.“

De kerk zei dat passend toezicht zou worden gehouden in de kathedraal van Moskou en dat het personeel van Tretyakov het kunstwerk zou bekijken terwijl hij daar was.

Maar eind vorige maand werden het hoofd van de commissie van deskundigen op het gebied van kerkelijke kunst, architectuur en restauratie van het patriarchaat van Moskou en de abt ontslagen „wegens het belemmeren van de introductie van de icoon in de kathedraal“.

Russische kunsthistorici hebben bezwaar gemaakt tegen de verwijdering van de icoon en zeggen dat er geen manier is om het eeuwenoude houtwerk dat een strikte temperatuur- en vochtigheidscontrole vereist over lange afstanden veilig te vervoeren.

„Meesterwerken van de Russische iconenschilderkunst en nationale heiligdommen mogen niet worden blootgesteld aan onredelijke risico’s“, schreven leden van de culturele raad die opereert binnen de Russische Academie van Wetenschappen in een open brief aan de Russische minister van Cultuur, Olga Lyubimova.

De enige geschikte plaats om Andrej Roebljovs icoon van de Drie-eenheid te plaatsen, zijn de zalen van de Tretjakovgalerij, en dit is bevestigd door bijna een eeuw ervaring.“

Nieuws van Reuters uit Moskou en Lucy Papachristou uit Gdansk; Bewerkt door Guy Foulconbridge en Mark Potter

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

2023-06-03 14:28:11
Bron – Reuters

Vertaling„24 UUR“

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"