Nachrichten aus Aserbaidschan

“ALGEMEEN HIKMAT HASANOV HAD RECHTSTREEKS TOEZICHT OP DE MARTELS” – Afschuwelijke uitspraken in de rechtbank – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

Het proces tegen de beklaagden Sanan Mashiyev, Jabir Gahramanov, Elchin Aliyev en Ruslan Mikayilov in de Tataarse zaak voor de Militaire Rechtbank van Bakoe werd voortgezet. Sanan Mashiyev en anderen worden ervan beschuldigd honderden soldaten te hebben gemarteld, waarbij velen zijn omgekomen.

In maart 2019 veroordeelde de Tataarse militaire rechtbank hen tot 5 jaar, 6 maanden en 6 jaar gevangenisstraf. Ze werden op 1 oktober 2020 vrijgelaten en op 2 oktober naar de oorlog gestuurd, die toen net was begonnen. Ze werden bekroond met medailles voor hun uitstekende service. Een van hen, Ruslan Mikayilov, raakte zelfs gewond bij een van de schermutselingen. Toen het onderzoek naar de “Tataarse zaak” anderhalf jaar geleden echter werd hernieuwd, werden deze mensen opnieuw gearresteerd.

Sanan Mashiyev en anderen worden ervan beschuldigd de lijken van soldaten leeg te laten lopen, ze dagenlang uit te hongeren, ze te verdrinken door hun hoofd in vaten met water te steken en ze te verkrachten. In de aanklacht staat dat sommige mensen het leven hebben verloren als gevolg van deze martelingen.

Musavat.com meldde dat de slachtoffers momenteel voor de rechtbank worden ondervraagd.

Tijdens de laatste rechtszitting heeft een van de slachtoffers, Izzat Jafarov, opnieuw getuigd. Ondanks wat er met hem is gebeurd, dient hij nog steeds in het leger als plaatsvervangend bataljonscommandant.

İzzet Caferov zei dat op 5 mei 2017 de commandant van de militaire eenheid Vusal Alasgarov (wiens proces in een andere groep wordt voortgezet) naar zijn post kwam. Hij vroeg 4 soldaten op het station en nam de soldaten mee toen hij vertrok. De volgende dag belde de militaire eenheid hem en zei dat hij naar de militaire eenheid kon komen, zijn ontslagkaart kon halen en naar huis kon gaan. Hij deed dit allemaal en ging naar huis. Onderweg belde de militaire eenheid hem en vroeg hem terug te komen: “Ze riepen me naar Cemili en daar gebeurde alles. Vusal zei dat we informatie hebben dat je voor Armenië werkte. Hoe meer ik bezwaar maakte, hoe meer ze op me afkwamen. Ze zetten een zak op mijn hoofd en gooiden me op de grond en iemand zat op me. Vusal zei neem het. Hij beval je me naar de kamer te brengen, waar het was. Laat hem zien en begrijpen wat er gebeurde. Ze brachten me naar een kamer en ik was geschokt toen ik binnenkwam. Twee mensen met hun armen geboeid op hun rug lagen onder het bloed op de grond, ze stierven bijna. Ze waren in zo’n staat van marteling dat ze bijna allebei stierven. Ze zeiden: ‘Zullen we je laten gaan voor vandaag?’

Ze brachten me in zo’n situatie dat… ik me niet bewust was van mezelf toen ik naar Papanine werd gebracht.

Vusal Alasgarov

Volgens Izzat Caferov werd hij ook niet goed behandeld in het Centraal Militair Hospitaal:De ziekenhuismanager kwam, zag me, vertelde het personeel dat deze pooier aan een Armeniër was verkocht. Ze gaven me gewoon koffie zodat ik niet zou slapen.”

Na een verblijf van enkele dagen is het slachtoffer overgebracht naar het ziekenhuis in Bilajari. Daar werd hij ook gemarteld: “Het is niet de moeite waard om te praten. Ik heb urenlang geschreeuwd met mijn armen op mijn rug geboeid, mijn ogen dicht. Ze kwamen niet om me naar het toilet te brengen, ik stopte het onder me.” Ik lag op mijn poep te slapen. Ze bonden een luier vast, ik stroomde over, ontlasting liep langs mijn been. Ze kwamen, onderbroken, vernederd en gelachen. Dus namen ze hem mee om te eten. Ze zouden het resterende voedsel “gras” voor ons uitschenken en dan tellen, laten we zeggen dat we om 10 uur moesten stoppen met eten. Onze handen waren echter op onze rug geboeid, we waren geblinddoekt en we mochten natuurlijk niet eten. Toen we om water vroegen, brachten ze een rietje en stopten een rietje in onze mond, toen we bij het water kwamen, trokken ze aan het rietje en lachten. Wat een onmenselijke marteling…”

Terwijl het slachtoffer sprak, stokten haar woorden in haar keel en ze probeerde zichzelf in te houden om niet te huilen. Hij zei dat 41 militaire kameraden op zijn gezicht waren geplaatst. Chaining, verstikking, etc.: “Mijn rug is 26 keer onderzocht. Elke keer werd ik vernederd. Ik heb 40 dagen op mijn kruk geslapen.”

De rechtbank ondervroeg vervolgens een ander slachtoffer, Tural Gocayev.

Ondanks wat hem is overkomen, werkt hij momenteel als plaatsvervangend commandant die verantwoordelijk is voor training in een van de militaire eenheden van het ministerie van Landsverdediging.

Tural Gojayev verklaarde dat hij eerst 17 jaar in het leger diende, waarvan 15 aan het front. Hij nam deel aan de apriloorlogen. Generaal Hikmet Hasanov schonk hem persoonlijk een polshorloge voor deelname aan deze veldslagen. Hij ontving de medaille “Voor de bevrijding van Shusha” op bevel van de president voor zijn deelname aan de 44-daagse oorlog.

Tural Gocayev keert terug naar mei 2017 nadat hij informatie over zichzelf heeft gegeven. Hij zegt dat hij op 4 mei is vrijgelaten en naar zijn huis in Gaza is gegaan. Een paar dagen later kwam hij met zijn gezin naar Baku voor de behandeling van zijn jonge kinderen, en op dat moment kreeg hij een telefoontje van de militaire eenheid en kreeg te horen dat hij naar het buitenland was gestuurd voor een cursus en moest gaan. Pak onmiddellijk in en keer terug naar de militaire eenheid. Hij ging, en onderweg belde zijn broer, die soldaat was, hem en vroeg of hij iets kon doen om het gezin neer te halen. Onderweg verloor hij het contact met zijn medesoldaat die hem aansprak.

Hij hoorde dat hij naar de militaire politie was gebracht. Ze gingen diep en hielden zich in: “Van daaruit brachten ze me naar de militaire eenheid. Hikmet Hasanov was daar ook. Het geluid van de mensen die uit het gebouw van de militaire eenheid kwamen, was te horen. Mijn God, schreeuwend, smekend, alsof honderden mensen tegelijkertijd werden gemarteld. tijd. Het hart van de man barstte bijna uit paniek. Ik stond voor de militaire eenheid. Er was overal bloed. Mensen werden uitgekleed en lagen in een plas bloed, geboeid en geblinddoekt. Ik begrijp nog steeds niet wat er is gebeurd “Ongelooflijk, mensen werden binnengebracht met “Kamaz”-auto’s, ze haalden ze uit de “Kamaz”-tank en gooiden ze op de grond – als een zak aardappelen. Iemand verkoopt ook dit land. Hij schreeuwde om in te pakken. mijn ogen, een onbedekte, gemartelde officier was opgevouwen als een koffer, aan alle vier de kanten afgeplakt, niet in staat om in de kofferbak van de auto te passen, geduwd om de kofferbak te sluiten.Niemand benaderde me.De chauffeur die me bracht zei: laten we eruit gaan van hier. Hij startte de auto en begon te rijden. Ze floot achterin toen ze vertrokken. En toen gebeurde het allemaal in twee minuten.’

Het slachtoffer zegt dat ze hem ook hebben beroofd, geblinddoekt en van achteren geboeid. Marteling begon in de militaire eenheid: “Moge God het aan niemand laten zien. Wat ik daar 22 dagen heb meegemaakt … Ze schokten mijn testikels, ik was zwart (mijn onderste ledematen zijn zichtbaar), ze zetten een mes op mijn hoofd en verdronken ik in het water…

Terwijl het slachtoffer sprak over de marteling, bleven de volgende woorden in haar keel steken: “Degenen die ons martelden waren de kinderen van de SAT… Ze behandelen geen enkele hond zoals ze ons behandelen. Marteling elke dag, overal bloed… Ze brachten ons naar eten, naar het toilet en vernederd ons. We waren achter ons geboeid, geblinddoekt, zetten ons onder druk om te eten. Het eten was ook “herbivoor” achtergelaten. Ze brachten het eten ooit en morsten het op de grond op de plaats van marteling… Het was alsof ze het inschonken voor een hond. Modder en uitwerpselen vermengd met het eten, we konden het niet eten. “

Tural Gojayev zei dat hij generaal Hikmet Hasanov en Babek Samidli op de plaats van marteling zag.: “Generaal Hikmet Hasanov hield direct toezicht op de martelingen. De plaatsvervangend commandant van het 1e Korps, Babak Samidli, kwam daar ook. (hij viel een paar dagen na de 44-daagse oorlog op een mijn en stierf). Hij zei dat het niet mijn schuld is , draaide hij zijn gezicht.”

Hikmet Hasanov

Vrijheidskrant

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"