Nachrichten aus Aserbaidschan

Dit jaar werden 94 journalisten en mediamedewerkers vermoord

“Er zitten momenteel 393 journalisten en mediamedewerkers achter de tralies.”

In 2023 werden wereldwijd 94 journalisten en mediawerkers vermoord. Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) rapportzo wordt het gezegd. Er werd verklaard dat 9 van de vermoorde journalisten vrouwen waren. Het rapport stelt dat sinds 7 oktober meer dan één journalist per dag is omgekomen in de oorlog in Gaza. De IFJ publiceerde haar rapport aan de vooravond van de Internationale Dag van de Mensenrechten op 10 december. Hij zegt dat de internationale gemeenschap grotere stappen moet ondernemen om de levens van journalisten te beschermen en degenen die hen aanvallen te straffen:

“Net als 2022 werd dit jaar ook herdacht vanwege de dood van journalisten in de oorlog. In 2023 werden Palestijnse journalisten in de Gazastrook het slachtoffer van bombardementen door het Israëlische leger.

Verzameling van sites

IFJ riep de internationale autoriteiten op om de naleving van het internationaal recht te garanderen en een einde te maken aan de massamoord op journalisten in Gaza.

“De internationale gemeenschap, en vooral het Internationaal Strafhof, moet haar verplichtingen nakomen en degenen die aanvallen op journalisten hebben bevolen en uitgevoerd, grondig onderzoeken en, indien nodig, vervolgen.” – IFJ-rapporten.

De IFJ houdt sinds 1990 statistieken bij van journalisten die tijdens hun dienst zijn omgekomen. Een nieuw rapport stelt dat er sinds 1990 geen tweede incident meer is geweest waarbij journalisten het doelwit waren, zoals tijdens de oorlog in Gaza. IFJ meldt dat 68 journalisten zijn omgekomen na de Hamas-aanval op 7 oktober:

“72 procent van de journalisten die dit jaar wereldwijd werden gedood, werd gedood in het Gaza-conflict. 61 Palestijnse journalisten werden gedood in de Gazastrook. Vier Israëlische journalisten werden gedood in de eerste uren van de Hamas-aanval op 7 oktober. Tijdens het voorbereiden van een rapport over de grens tussen de twee landen op 13 oktober en 21 november werden Israël Drie Libanese journalisten gedood als gevolg van het vuur geopend door .

Internationale Federatie van Journalisten

Kijkend naar het Midden-Oosten benadrukt IFJ de drie mediawerkers die in Syrië zijn omgekomen. In mindere mate werden ook in andere regio’s journalisten vermoord:

“Oekraïne blijft een gevaarlijk land voor journalisten in Europa. Dit jaar zijn drie journalisten en mediamedewerkers gedood in de Oekraïense oorlog. De ene was Oekraïens, de andere Russisch en de ander Frans. Het rapport stelt dat de moorden op journalisten in de regio Azië-Pacific geconcentreerd zijn in dezelfde landen als in voorgaande jaren. Zelfs als het aantal vermoorde journalisten lager blijft dan in 2022, maakt de IFJ zich zorgen over de veiligheid van journalisten op het continent:

‘Twee journalisten zijn vermoord in Afghanistan, twee op de Filippijnen, één in India, één in China en één in Bangladesh. Het is een tragedie dat de daders niet voor de rechter worden gebracht.’ Regeringen in de regio moeten maatregelen nemen om deze te onderzoeken. misdaden en waarborg de veiligheid van journalisten.”

De IFJ merkt op dat er sprake is van een reële daling van het aantal vermoorde journalisten in Noord- en Zuid-Amerika. Hier staat dat er in 2022 29 journalisten zullen sterven. In 2023 kwamen slechts zeven journalisten om het leven:

“Drie van hen zijn Mexicaans, een Paraguayaan, een Guatemalteeks, een Colombiaan en een Amerikaan. Hij stierf tijdens onderzoek naar gewapende groepen of verduistering van overheidsgelden. De Federatie waarschuwt dat veel andere misdaden tegen journalisten in de regio onbestraft blijven; bijvoorbeeld 100 procent van de aanvallen op journalisten in Mexico “blijft 95 ongestraft.”

“94 journalisten verloren het leven in 2023. De IFJ roept op tot dringende mondiale actie om dit bloedvergieten te stoppen. Het toenemende aantal doden, vooral in Gaza, vereist dringende interventie. De IFJ is bijzonder toegewijd aan de implementatie van het internationaal recht.” – zegt IFJ-voorzitter Dominique Pradalie. Wat journalisten in de gevangenis betreft, meldt de IFJ dat het aantal journalisten in de gevangenis de afgelopen drie jaar aanzienlijk is toegenomen, van China tot Wit-Rusland, van Egypte tot Iran, maar ook van Myanmar, Turkije en Rusland. Deze situatie werpt licht op de aanhoudende politieke druk in de landen. “Er zitten momenteel 393 journalisten en mediamedewerkers achter de tralies.”

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"