Deutschland

Russische man beschuldigd van geplande moord op Tsjetsjeense dissident in Duitsland

Duitse aanklagers hebben een Russische man aangeklaagd voor het plannen van de moord op een Tsjetsjeense dissident in Duitsland.

De verdachte – alleen geïdentificeerd als Valid D. – wordt beschuldigd van het accepteren van een bevel om een ​​oppositielid te vermoorden dat in ballingschap in Duitsland leeft.

Federale aanklagers zeiden dat het bevel begin 2000 kwam van een lid van het veiligheidsapparaat van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov.

Het vermeende slachtoffer en zijn broer zijn beide critici van Kadyrov – een bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin – en spraken zich op sociale media vocaal uit voor een onafhankelijk Tsjetsjenië.

De moord zou eigenlijk worden uitgevoerd door een andere man, die accepteerde uit angst voor repressie, aldus de aanklagers.

De verdachte zou een vuurwapen, munitie en een geluiddemper hebben verkregen en eind 2020 naar Duitsland zijn gereisd om de geplande moordenaar te ontvangen en te helpen bij het plannen van de moord.

Valid D. is op 1 januari van dit jaar in Noord-Duitsland gearresteerd en zit sindsdien volgens een verklaring vast.

Hij staat nu terecht voor de “voorbereiding van een ernstige geweldsdaad die de staat bedreigt” en voor schendingen van de wapenwet. De advocaat van Valid D. zei dat zijn cliënt alle aanklachten ontkent.

Vorig jaar, een Berlijnse rechtbank heeft een Russische man tot levenslang veroordeeld voor het doden van een Tsjetsjeense man in Berlijn in 2019. De rechtbank concludeerde dat de moord rechtstreeks was bevolen door Moskou.

De laatste aanklacht zal waarschijnlijk de spanningen tussen Duitsland en Rusland doen toenemen tijdens de invasie van Moskou door Oekraïne.

Nachrichten

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"