Deutschland

Factcheck: werden Oekraïense vluchtelingen uitgenodigd om in het voormalige nazi-kamp te verblijven?

Beweringen hebben zich online verspreid dat Oekraïense vluchtelingen waren uitgenodigd om in een voormalig nazi-concentratiekamp in Duitsland te verblijven.

Gebruikers van sociale media beweerden dat mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchtten, konden worden ondergebracht in een tijdelijk hotel aan het Sachsenhausen-monument in de buurt van Berlijn.

De beweringen werden op grote schaal verspreid door pro-Kremlin Telegram-kanalen, evenals door sommige Twitter-gebruikers in het Duits, Italiaans en Pools.

Het Sachsenhausen Memorial – ooit een van de grootste concentratiekampen in Duitsland – heeft de geruchten ontkend als “nep”.

Euronews heeft deze beweringen op feiten gecontroleerd en heeft vastgesteld dat ze onjuist zijn.

Een foto die online circuleert, beweert dat de kazerne in het voormalige concentratiekamp versierd is met spandoeken in Oekraïense kleuren met de tekst “Welkom thuis” in het Duits.

Met behulp van open-source feitencontroletools om afbeeldingen te verifiëren, ontdekte Euronews dat de foto digitaal was gewijzigd en dat de vermeende “welkom”-banners kunstmatig waren toegevoegd.

De originele foto van de Sachsenhausen Memorial-kazerne was voor het eerst gepubliceerd op een Duitse toeristische website anno 2019.

Er is geen gearchiveerd document dat het Sachsenhausen Memorial Oekraïense vluchtelingen had uitgenodigd om op het terrein van het voormalige concentratiekamp te verblijven.

In een verklaring op sociale mediaontkende de administratie van het monument de aantijgingen resoluut en zegt dat het “juridische stappen zal ondernemen tegen deze nep”.

“We veroordelen het toenemende gebruik van nepnieuws met verwijzingen naar de nazi-geschiedenis om grove propaganda uit te voeren”, voegde de verklaring eraan toe. “We gaan dit tegen met wetenschappelijk onderbouwd geschiedenisonderwijs.”

Het is onduidelijk wie er achter de verkeerde informatie en digitaal gewijzigde afbeelding zit.

Volgens de Verenigde Natieshebben nu meer dan vijf miljoen vluchtelingen Oekraïne verlaten sinds het uitbreken van de oorlog op 24 februari, terwijl zeven miljoen zich nog steeds in Oekraïne zelf bevinden.

Het is niet de eerste keer dat er pogingen zijn gedaan om Oekraïense vluchtelingen in Europa in diskrediet te brengen.

Vorige maand een virale video beweerde ten onrechte dat Oekraïense vluchtelingen een huis in Duitsland in brand hebben gestoken terwijl hij probeerde een Russische vlag te verbranden.Nachrichten

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"