Nachrichten aus Aserbaidschan

Een nieuw wetsvoorstel „over politieke partijen“ of een reeks verboden? |

Sommige bepalingen in het nieuwe project werden met ontevredenheid ontvangen

nationaal ontmoeting, Minister of degenen die 2 keer achter elkaar niet hebben deelgenomen aan de gemeenteraadsverkiezingen politiek Partij annuleren zal vervolledigd worden.

politiek en het aantal leden dat nodig is om de partij te vormen 10vanaf 00 10 000 wordt verhoogd.

deze bepalingen nationaal Het zal in het parlement worden besproken.politiek over feesten“ nieuw live het tegenovergestelde in het project gevonden.

Het project, bestaande uit 6 hoofdstukken en 30 items, is samengesteld uit ten minste één van de politieke partijen. 20 woonachtig in Azerbeidzjan 20Het kan door 0 personen worden geïnstalleerd.

Lang geleden 10 partijvoorzitter nieuw ‚over politieke partijen‘ live voor de voorbereiding van het project nationaal Hij deed een beroep op de voorzitter van de Tweede Kamer. Partijleiders benadrukten het belang van het opstellen van een nieuwe wet in overeenstemming met de hedendaagse ontwikkelingsrealiteit en de eisen van de tijd.

Onder deze partijen rechter TE DOEN Het Volk nam deel, evenals de namen van de Burger- en Ontwikkelingspartijen.

„De eigenaar Gafarova vroeg om onze suggesties“

Voorzitter van de Volkspartij Panah Hoessein In een interview met Meydan TV zei ze dat de voorzitter van de Nationale Assemblee, Sahiba Gafarova, hen toesprak en om hun suggesties vroeg:

„We hebben onze voorstellen ook conceptueel verzonden. Ons belangrijkste standpunt is om door te gaan met de nieuwe Grondwet totdat er een passende wijziging in de Grondwet is aangebracht. live Het is niet juist om te accepteren. Met andere woorden, allereerst moet het proportionele kiesstelsel worden hersteld. Nee, als er een nieuwe wet wordt aangenomen, moet deze ter openbare discussie worden gebracht voordat deze in het parlement wordt besproken. Er zijn geen voorzieningen in ons aanbod pakket.

schuilplaats HoesseinFoto: Meydan TV

„Over het algemeen zijn wij van mening dat de grondwettelijke status van partijen moet worden verhoogd en hiervoor moeten de bepaling(en) met betrekking tot politieke partijen als onafhankelijke, afzonderlijke artikelen in de Grondwet worden geregeld“, zei hij.Hoessein Aanvullend.

„Herstel het normale verkiezingssysteem“

Gevangen hoofd van de Partij voor Burgerschap en Ontwikkeling Ali Aliyev’s plaatsvervanger, Zaur Mahiroğlu, vertelde Meydan TV ook dat ze het voorstelpakket lang geleden bij de Nationale Assemblee hadden ingediend. Z. Mahiroğlu zei dat hij niet op de hoogte was van het bekende aanbod:

Uit het persoonlijk archief van Zaur Mahiroğlu

„Een dergelijke bepaling staat niet in ons voorstelpakket. Ten eerste willen we dat de partijen verkiezingscentra krijgen bij de verkiezingen. Ten tweede moet het proportionele kiesstelsel worden hersteld.“ „Bovendien moeten politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in de Milli Majlis het recht hebben om een ​​“oppositiegroep“ te vormen. Ten vierde moet worden voldaan aan de voorwaarde van het hebben van ten minste 1.000 leden om de partij te laten registreren. Zaur Mahiroğlu zei: „Ook Partijen kunnen deelnemen aan massamedia en televisiezenders die worden gefinancierd uit de staatsbegroting en ze worden gegarandeerd opgenomen in andere aanbiedingen“, zei hij.

„Meedoen aan verkiezingen is een recht, geen plicht“

gelijkwaardigheid partijleider Arif Hacili In een verklaring aan Meydan TV zei hij dat de bepaling met betrekking tot de deelname van de partij aan de verkiezingen, die tot uiting komt in het nieuwe project, volledig antidemocratisch is.

gelijkwaardigheid de president is van mening dat deze bepaling is gericht op de partijen:

„De situatie voorafgaand aan de verkiezingen in Azerbeidzjan is antidemocratisch, er is geen geschikte kieswetgeving voor het houden van democratische verkiezingen. Tot slot, het feit dat de verkiezingsadministratie volledig onder controle is van de autoriteiten en andere factoren zorgen ervoor dat veel partijen niet kunnen deelnemen „Bovendien heeft het recht van de partijen om de verkiezingen te boycotten ook gevolgen voor de politieke processen. Een van de factoren die hun deelname bevestigen. Daarom boycotte de partij deelname aan de verkiezingen. annuleren Dat doen is absurd en ondemocratisch. Het punt is dat deelname aan verkiezingen een recht is, geen plicht. Kiezers oproepen tot boycot betekent politieke invloed op het verkiezingsproces.

Arif Hacili
Foto: Meydan TV

Arif Hacili is van mening dat het doel van partijen niet alleen is om deel te nemen aan verkiezingen:

„Partijen hebben de mogelijkheid om de politieke processen te beïnvloeden zonder deel te nemen aan de verkiezingen. Ze kunnen enkele suggesties doen aan de samenleving door hun ideeën aan het publiek bekend te maken.“

‚Ze zijn van plan het politieke plein volledig af te sluiten‘

Politiek analist Azer Kasımlı vertelde Meydan TV dat het zonde zou zijn om het project in deze context te accepteren:

„Het nieuwe project laat zien dat de ruimte om partijen te vormen en deel te nemen aan politieke activiteiten in Azerbeidzjan volledig is verkleind. Met de goedkeuring van een dergelijke wet zal het autoritaire regime zich terugtrekken uit de interne strijd en zal het autoritaire systeem sterker worden.“

Volgens Azer Kasımlı wil de regering met een dergelijk project voorkomen dat de nieuwe generatie de politiek ingaat:

„Ze willen de vorige configuratie behouden. Ze hebben 5-6 niet-leden voor zichzelf geregistreerd en zijn niet geïnteresseerd in het bestaan ​​van andere partijen. Ze zijn dus van plan de politieke arena volledig te sluiten.“

Azer Kasımli
Azer Kasımlı, foto: Meydan TV

„Wat bedoel je 20 Mogen mensen die in Azerbeidzjan wonen een partij vormen? Het bleek in het buitenland te zijn Opleiding Kan hij niet de oprichter zijn van de partij die het heeft meegenomen en teruggegeven? Of waarom verhogen ze het aantal leden tot 10.000? „Als je een geregistreerde politieke partij onderzoekt, laat staan ​​10.000, dan heeft die geen duizend leden“, zei hij.

Hij TE DOENniet opgenomen in deze lijst, staat er rechter de partij wordt bestuurd door administratieve middelen: „Bovendien is elke burger misschien geen partijlid, maar ze steunen het. In de wereld van vandaag is dit belangrijk. Het was zelfs nodig om het lidmaatschap met duizend te verminderen.“

Het project wordt eind september besproken

Voorzitter van het Juridisch beleid en de commissie voor staatsopbouw van de Nationale Assemblee Ali huseyin“Qafqazinfo„Hij zei dat het nieuwe project open staat voor discussie. Volgens hem is de eerste openbare hoorzitting van de wet gepland voor eind september:

„In dit proces zal het mogelijk zijn om opnieuw de standpunten van politieke partijen, relevante overheidsinstellingen en niet-gouvernementele organisaties te leren kennen. Natuurlijk zal een dergelijke transparante aanpak aanzienlijk bijdragen aan de verbetering van het wetsontwerp.“

De voorzitter van de commissie beantwoordt de vraag over de noodzaak van het nieuwe project als volgt:

Ali Huseynli
Ali Hoessein. Foto: Report.az

„In de afgelopen periode zijn er op verschillende momenten bijna 70 aanvullingen en wijzigingen aangebracht in de „Wet op Politieke Partijen“. 2018buitengewoon jaar Minister Meneer na de verkiezingen Ilham Aliyev Politieke en democratische hervormingen, waaronder de oprichting van een nieuw politiek establishment, namen een bijzondere plaats in in het kader van de herstructurering afgekondigd door. Met name tijdens de Vaderlandse Oorlog van 2020 zijn als gevolg van deze hervormingen politieke verhoudingen ontstaan ​​die kenmerkend zijn voor moderne, onafhankelijke staatsvorming. Daarnaast onafhankelijke staatsvorming gebaseerd op de ervaring van de moderne wereld tegen de achtergrond van de processen in de globale wereld.Roem visies op de toekomst van de politieke dialoog, politiek pluralisme en algemene politieke hervormingen in het land nieuws Al deze factoren maken de goedkeuring van een nieuwe „wet op politieke partijen“ noodzakelijk.

„Het is onmogelijk om niet verrast te worden door de logica van degenen die dit project hebben geschreven“

Ook advocaat Alasgar Mammadli is het niet eens met de bepalingen van het wetsvoorstel. over ditFacebook“ De advocaat die op zijn account schreef, zegt dat het na het lezen van de eerste zin van het nieuws over de presentatie van het project niet nodig is om verder te lezen:

„Om oprichter van een politieke partij te worden, schreven ze in het ontwerp dat gewone oprichters mensen moeten zijn die minstens 20 jaar in Azerbeidzjan hebben gewoond.

Advocaat Alasgar Mammadli
Alasgar Mammadli, foto: AFU

Het is onmogelijk om niet verrast te zijn door de logica van degenen die dit project hebben geschreven. Azerbeidzjan Artikel 100 van de Grondwet vereist dat de president aan wie we dit land toevertrouwen, slechts 10 jaar permanent in Azerbeidzjan woont. Maar 20 jaar van elk van de 200 oprichters van een partij.“

In 1992 werd in Azerbeidzjan de wet „Over politieke partijen“ opgesteld en aangenomen. De wet is voor het laatst gewijzigd in 2012.Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"