Deutschland

De sociaaldemocraten van Scholz zullen naar verwachting de staatsstemming in Duitsland winnen

De centrumlinkse partij van bondskanselier Olaf Scholz heeft zondagavond de Duitse deelstaatverkiezingen gewonnen, volgens exitpolls en een gedeeltelijke telling van de stemmen.

De stemming kwam toen het land te kampen heeft met hoge inflatie en zorgen over de energievoorziening deze winter, zo bleek uit prognoses.

De sociaal-democraten van Scholz, wiens landelijke peilingen de laatste tijd zwak waren toen de regering in Berlijn worstelt met manieren om de Duitse energierekening laag te houden, hadden een gerespecteerde, oude regionale gouverneur als dank voor hun optreden in Nedersaksen. De uitgestrekte noordwestelijke staat met bijna 8 miljoen inwoners heeft sterke industriële en agrarische sectoren.

Projecties voor de openbare televisie van ARD en ZDF, gebaseerd op exitpolls en gedeeltelijke tellingen, toonden aan dat de sociaal-democraten de leiding hadden met ongeveer 33% van de stemmen, terwijl de belangrijkste oppositiepartij op nationaal niveau, de centrumrechtse christen-democraten, ongeveer 28% van de stemmen haalden.

Dat was voor beide partijen een lagere score dan vijf jaar geleden. De Groenen, de op één na grootste partij in de nationale regering, zouden naar verwachting ongeveer 14% van de stemmen halen en het extreemrechtse Alternative voor Duitsland 11-12%.

In Nedersaksen hebben de sociaal-democraten en de christen-democraten de afgelopen vijf jaar samen geregeerd. Uit peilingen voorafgaand aan de verkiezingen bleek dat kiezers de centrumlinkse gouverneur Stephan Weil, die de staat sinds 2013 leidt, verkiezen boven zijn centrumrechtse uitdager en huidige vice-gouverneur, Bernd Althusmann.

Nachrichten

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"