Nachrichten aus Aserbaidschan

Hoe is het “Stockholm-syndroom” ontstaan? |

Heirloom trouw

Weinig mensen hebben ooit gehoord van de term “syndroom van Stockholm”. Maar hoe is deze term ontstaan, die de sympathie en zelfs de liefde uitdrukt van de gevangene voor de tot slaaf gemaakte, de onderdrukte voor de onderdrukker?

***

Jan Erik Ulsson werd geboren in 1941 in de buurt van Helsingborg, Zweden. Over de eerste helft van zijn leven is niet veel bekend. Het is echter bekend dat hij een expert was in het openen van zaken en dat begin jaren zeventig was. gevangenisstraf Daar ontmoette hij Clark Olofsson, die hoewel jong (geboren in 1947) al als een crimineel werd beschouwd, en een fan werd van deze crimineel, die 6 jaar jonger was dan hij.

De situatie van Ulsson is ook enigszins onduidelijk ten tijde van de gebeurtenis die zou leiden tot de term “Stockholm-syndroom”. In sommige bronnen wordt gezegd dat hij met verlof was uit de gevangenis (er zijn dergelijke gevallen in beschaafde landen), in een andere ontsnapte hij uit de gevangenis, in de derde werd hij voorwaardelijk vrijgelaten.

Op 23 augustus 1973 ging Jan-Erik voor het eerst naar Pressbyran, een warenhuis in het centrum van Stockholm, waar hij zich omkleedde: hij zette een zonnebril op, smeerde balsem op zijn gezicht en droeg een pruik. Daarna kwam hij naar het Norrmalmstorg-plein (in Zweden wordt het soms “Normalmstorgsdramat” genoemd, oftewel Norrmalmstorg-drama) en ging de “Sveriges Kreditbank” daar binnen. Bij de ingang hield hij als een echte heer de deur voor de oude dame open. Uur 10net besteed

“Het feest is begonnen!” roept Ulsson terwijl hij een automatisch wapen onder zijn jas vandaan haalt. Hij zou waarschijnlijk het geld aannemen en vertrekken, maar de bewaker politie geslaagd om op de wekker te drukken. De overvaller, die de politie verwondde, gijzelde 3 vrouwen die bij de bank werkten.

Spoedig bank politie Ook Ulsson stelt zijn eisen. Hij gevangenisstraf vriend van Olofsson Vrij Hij wil naast 3 miljoen kronen, 2 automatische wapens, beschermende vesten, helmen en snelheid naar de bank worden gebracht. auto is noodzakelijk. Politie Hij haalt Olofsson uit de gevangenis en brengt hem naar de bank. Ulofsson vond hier ook een mannelijke werknemer die Ulsson niet zag. Als gevolg hiervan was het aantal gijzelaars vier.

Aan andere eisen werd echter niet zo snel voldaan. Het belangrijkste verschil was dat de overvallers met de gijzelaars mee wilden en dat de regering dat nooit accepteerde. Maar de Ford Mustang was gevuld met benzine en stond klaar om de weg op te gaan.

Het moet ook gezegd worden dat Zweden op dat moment aan de vooravond van de verkiezingen stond. Opiniepeilingen zijn aan de macht sinds 1936. sociaal– niet bemoedigend voor democraten. Waar voorspeld was dat de partij onder leiding van Olof Palmen weer op de eerste plaats zou komen, werd verwacht dat de meerderheid in het parlement naar de rechtse partijen zou gaan. Het mislukken van de reddingsoperatie bij Kredibank zou deze mogelijkheid bevestigen.

Voor de veiligheid verhuisden de overvallers met de gijzelaars naar een kleine kamer waar de aanbetalingen werden bewaard. Zo veranderde de gijzeling in een dagenlang drama.

Onderhandelen met criminelen en gijzelaars Premier Olof Palmen was er zelf bij. Als Ulsson met hem praat, dreigt hij de gijzelaars te vermoorden. Later had een van de gijzelaars, de 23-jarige Christine Enmark, een ontmoeting met de premier, die live op de radio werd uitgezonden.

Het is op dit moment dat de symptomen van de aandoening, later bekend als “Stockholm-syndroom”, beginnen te worden gevoeld. Als Enmark met Palme spreekt, geeft hij de regering de schuld. Hij vraagt ​​om losgelaten te worden met de overvallers, “zei ik vertrouwen De politiecommissaris, die de bank binnengaat om de gezondheid van de gijzelaars te controleren, realiseert zich dat ze bevriend zijn met de criminelen en hem als de vijand behandelen.

Op 26 augustus boorde de politie een gat in het plafond van het magazijn. Vanaf hier trilde de camera eerst. Op dat moment werd ook de beroemde foto van Olofsson en de vier gijzelaars gemaakt. De overvallers wisten ook van dat gat. Ulsson schoot tweemaal in het gat, waarbij hij de hand en het gezicht van de politieagent verwondde. Bovendien uit het gat gas- dreigde de gijzelaars te doden als ze werden vrijgelaten.

Maar op 28 augustus een scheur in de kamer gas- Borgtocht bleef onaangeroerd toen hij werd vrijgelaten. Ulsson en Olofsson gaven zich over. Er gebeurde niets met de gijzelaars. Ulsson 10 jaar gevangenisstraf kreeg de straf. Hij werd aanvankelijk schuldig bevonden, maar werd vrijgesproken door het Hof van Beroep, ondanks wat Olofsson had gezegd over het willen helpen van de gijzelaars en het sussen van Ulsson. Hij werd echter naar de gevangenis gestuurd om zijn vorige straf uit te zitten en werd later herhaaldelijk misdrijf Hij werd een van de beroemdste schurken van Zweden.

***

Sinds het einde van de gijzeling zijn er vreemde dingen gebeurd. tranen storten gas- Nadat ze hen hadden vrijgelaten, eiste de politie de vrijlating van de gijzelaars, gevolgd door Ulsson en Olofsson. Vrienden vreesden echter dat nadat de gijzelaars buiten en weg waren, de politie ze zou kunnen slaan of zelfs neerschieten. Daarom wilden ze met de gijzelaars vertrekken. Dit verlangen was natuurlijk, vreemd genoeg deelden de gijzelaars ook deze angst en wilden ze de overvallers niet meteen laten gaan. Uiteindelijk gingen ze samen uit.

Voordat ze zich overgaven, kusten de overvallers en gijzelaars elkaar en gingen uit elkaar. Toen de politie de overvallers betrapte, riepen de twee gijzelaars: “Raak ze niet aan, ze hebben ons niets slechts aangedaan.” ‘Tot ziens, Clark,’ zei Enmark terwijl hij de geboeide Olofsson op een brancard passeerde. De volgende dag vroeg de 21-jarige Elizabeth Oldgren, een van de gijzelaars, aan de psychiater: ‘Is er iets mis met mij? Waarom haat ik ze niet?’. Dit alles was zo onverwacht dat de politie zelfs onderzocht of de gijzelaars, met name Christine Enmark, collaboreerden met de criminelen.

Rechtbank Tijdens het proces getuigen de gijzelaars in het voordeel van Ulsson en Olofsson. Ze bezoeken hen in de gevangenis. Het was dit gedrag dat aanleiding gaf tot het zogenaamde “Stockholm-syndroom”.

In feite is het niet moeilijk om de redenen voor dit fenomeen te begrijpen. Tijdens soortgelijke gebeurtenissen doet zich een situatie voor waarin de gijzelaar zich in een stabiel relatiesysteem voelt ondanks dat hij zich in een staat van slavernij bevindt. De crimineel wil niets van hem, wat hij ook van de staat wil. Het is overheidsactie (reddingsoperatie) of passiviteit (niet voldoen aan eisen) die deze stabiele relaties kan verstoren en het leven van de gijzelaar kan bedreigen. De gijzelaar denkt in ieder geval van wel en ziet de dreiging van de regering naar haar toe.

Aan de andere kant is borgtocht volledig afhankelijk van de crimineel en zijn grillen. De slaaf is de absolute rechter. Ze kan hem op elk moment vermoorden. De gijzelaar is hem dankbaar dat hij haar niet heeft vermoord. Bovendien wekt hij al sympathie voor zichzelf op als hij enige toestemming geeft. Girov denkt dat hij me kan vertellen “Ik maak je kleren nat” maar hij liet me naar het toilet gaan, wat een aardig mens.

Soortgelijke incidenten vonden plaats bij “Sveriges Kreditbank”. Ulsson had haar jas over haar schouder geslingerd toen Christine Enmark begon te rillen. Laat Birggita Lundblada, 31, naar huis bellen. Toen niemand de steun verwijderde, zei hij: “Geef niet op, probeer het opnieuw.” Elizabeth Aldgren stond op toen ze zei dat ze claustrofobisch was 10 Hij stemde ermee in het magazijn te verlaten door een meter lang touw vast te binden.

Wat er gebeurde met Sven Safstrom, de enige mannelijke gijzelaar, was interessant. Op een dag in gevangenschap is Ulsson boos over de onverzettelijkheid van de regering en zegt hij dat hij iets moet doen om actie te ondernemen. Sven denkt dat de dader hem nu zal vermoorden, maar is opgelucht en dankbaar voor de man die hem bedreigde als Ulsson hem vertelt dat hij hem in plaats daarvan in zijn been zal schieten. Nog interessanter was dat de vrouwelijke gijzelaars Sven ook aanmoedigden: wees niet bang, er gebeurt niets, deze arme mensen redden het wel als je het een beetje opvouwt. Gelukkig doet Ulsson niet wat hij zegt.

Meestal zulke gevoelens Vrij Kort nadat hij is meegenomen, begint de voormalige gijzelaar de situatie gezonder te beoordelen. Misschien de persoonlijke kwaliteiten van de criminelen – misschien charisma, gevoel voor humor, overtuigingskracht, etc. – Hij was verantwoordelijk voor zulke hardnekkige gevoelens in Stockholm. – speelde ook een rol.

Ulsson ontving brieven van veel vrouwelijke fans in de gevangenis. Hij trouwde met een van hen (soms verkeerd gespeld als trouwen met een van de gijzelaars) na zijn vrijlating uit de gevangenis begin jaren tachtig. Hij werd niet opnieuw gevangen gezet. Sinds 1996 woont hij met zijn gezin in Thailand. Hij keerde in 2013 terug naar Zweden en verontschuldigde zich publiekelijk voor het gijzelingsincident.

De succesvolle afronding van het gijzelingsincident, evenals de omverwerping van de linkse regering Allende in Chili (11 september) en koning VI. De dood van Gustav (15 september) wordt beschouwd als de gebeurtenissen die de regering van Palme bij de verkiezingen hebben gered. Bij de verkiezingen van 16 september sociaal de democraten wonnen 156 zetels en hun bondgenoten, de linkse communisten, wonnen 19 zetels. De drie rechtse partijen behaalden in totaal 175 zetels en toonden geen enkel wantrouwen jegens de regering van Palme. Om een ​​dergelijke loting niet te herhalen, werd het aantal zetels in het Zweedse parlement bij de volgende verkiezingen met 1 teruggebracht tot 349. bij die verkiezingen sociaal– Het einde van 40 jaar ononderbroken heerschappij van de Democraten is aangebroken.

post Beroemdheid bank overval, borgtocht voor de crimineel: hoe is het “Stockholm-syndroom” ontstaan? verscheen voor het eerst 24 uur.

NieuwsNachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"