Nachrichten aus Aserbaidschan

Officiële reactie van Bakoe op de civiele missie van de Europese Unie

Azerbeidzjan er moet rekening worden gehouden met gerechtvaardigde belangen.

Europeese Unie De locatie van de missie in Armenië is passend Azerbeidzjan Het moet ervoor zorgen dat de activiteiten van deze missie worden uitgevoerd op een manier die het wederzijdse vertrouwen niet ondermijnt, rekening houdend met de legitieme belangen van Brussel.”

Deze uitleg Azerbeidzjan Ministerie van Buitenlandse Zaken (MFA) Europeese Unie Betreffende het besluit van de Raad om in het kader van het algemeen veiligheids- en defensiebeleid een civiele missie naar Armenië te sturen. compleet.

Azerbeidzjan Het ministerie van Buitenlandse Zaken is van mening dat dergelijke activiteiten, inclusief het afbakeningsproces, op zuiver bilaterale basis moeten worden uitgevoerd. Azerbeidzjan en Armenië blijft vastbesloten dat het niet mag worden misbruikt om het normalisatieproces te ondermijnen bij:

“Azerbeidzjaanse kant, Europeese Unie Zij verwacht dat de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht om tijdens het onderhandelingsproces over de lancering van de missie de nodige lessen te trekken uit ervaringen uit het verleden.

Het ministerie herinnerde de EU eraan Armenië Monitoringactiviteit op het grondgebied van Azerbeidzjan op 6 oktober 2022, Armenië, Frankrijk Het begon met de inzet van de civiele waarnemingsmissie, op basis van het akkoord dat tijdens de bijeenkomst in Praag werd bereikt tussen de leiders en de voorzitter van de Europese Raad:

“Azerbeidzjan accepteerde de uitvoering van deze activiteit, in de overtuiging dat het het normalisatieproces zal helpen. Ondanks de overeenstemming op hoog niveau over de goed gedefinieerde parameters en doelstellingen van de missie van 2 maanden, na de bevooroordeelde benadering van sommige lidstaten van de organisatie ging de activiteit van de waarnemingsmissie gepaard met ernstige tegenstrijdigheden met de in Praag bereikte akkoorden en schaadde het het algemene vertrouwen in de betrouwbaarheid en transparantie van het besluitvormingsproces binnen de EU.

“Eigenlijk viel de aanwezigheid van de waarnemingsmissie van de Europese Unie in Armenië samen met de toenemende pogingen van Armenië om het normalisatieproces in alle drie de richtingen te verstoren, waaronder de aanval op de tripartiete bijeenkomst van de leiders van Azerbeidzjan, Armenië en de EU-Raad met ongegronde beschuldigingen. De aanvankelijke verwachtingen dat zijn missie zou bijdragen aan de voortgang van de normalisatieagenda waren tevergeefs. Azerbeidzjan handelde te goeder trouw in zijn overleg met de EU, rekening houdend met zijn belangen om zijn activiteiten in Armenië voort te zetten na het einde van de twee civiele missie van een maand, en maakte ook zijn standpunt, verwachtingen en zorgen duidelijk en transparant gecommuniceerd aan de andere partij, “voegde het ministerie eraan toe.

Het bestaan ​​van de missie van het agentschap in Armenië is besproken in een reeks overleggen op verschillende niveaus met vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken.Roem Hij benadrukte dat Yerevan geen excuus mag zijn om te weigeren zijn verplichtingen na te komen.

“Het bestaan ​​van de EU-missieRoem Misbruik van bestaande dialoogmechanismen is gevaarlijk en moet worden vermeden.”

Europeese Unie. Foto: artjazz/shutterstock

Op 23 januari besloot de Raad van de Europese Unie een civiele missie van de instelling in Armenië op te richten in het kader van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid.
Het doel van de missie was het dienen van de stabiliteit in de grensgebieden van Armenië.

op 6 oktober 2022 President Ilham Alijev Tijdens de Raad van Staatshoofden van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), gehouden in Astana, zei hij: politiek in Praag in het kader van het nieuwe platform van de Unie President van FrankrijkEr werd een vierkoppige bijeenkomst gehouden waaraan werd deelgenomen door de voorzitter van de Raad van de Europese Unie, de premier van Armenië en de president van Azerbeidzjan:

“Na uren onderhandelen op de vergadering, Armenië-Azerbeidzjan Er werd besloten om een ​​civiele delegatie van 40 mensen uit de Europese Unie naar het grensgebied van Armenië te sturen. Later hoorden we dat hun aantal 50 mensen zou zijn. Ze blijven daar minimaal 2 maanden. Zoals we hebben gezien, is het doel van deze missie om de partijen te helpen bij het afbakenen van de grenzen en het definiëren van de afbakeningsproblemen. Daarom hebben we geaccepteerd.”

I. Aliyev verklaarde dat er pogingen waren om deze missie naar Azerbeidzjaanse zijde te sturen en zei: “Deze pogingen werden echter ondubbelzinnig door ons afgewezen. Daarom zal de missie op het grondgebied van Armenië plaatsvinden onder de verantwoordelijkheid van de Collective Security Treaty Organization (CSTO). De eerste groep ging naar Armenië om de locatie van deze missie te bepalen.”Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"