Nachrichten aus Aserbaidschan

Wie heeft Shikhali Gurbanov vermoord? |

Radiovrijheid 20In 2009 schreef hij een artikel over Shikhali Gurbanov.

“Deze keer in 1967 – in juni Azerbeidzjan Er zou een buitengewone plenaire vergadering van het Centraal Comité van de Communistische Partij (CP MK) worden gehouden en Shikhali Gurbanov zou worden gekozen tot de eerste secretaris van het Centraal Comité. Maar… ze hebben hem op 24 mei ontslagen…”.

Dat zei Khavar Gurbanova, de vrouw van Shikhali Gurbanov. We komen terug op het gesprek met mevrouw Khavar. Eerst…

WIE IS SHIKHELI GURBANOV?

Shikhali Gurbanov werd in 1925 in Bakoe geboren. Hij was een literair criticus-wetenschapper, toneelschrijver, dichter, auteur, overheid en publieke figuur. ASPuskin Azerbeidzjan Influencer op poëzie, XIX eeuw Azerbeidzjan– Hij is de auteur van een monografie, tientallen artikelen, journalistieke werken, verhalen, gedichten en gedichten over de stadia van ontwikkeling van Russische literaire relaties. Naast dit alles werkte Shikhali Gurbanov vele jaren als leider in het Centraal Comité van de Communistische Partij van Azerbeidzjan.

WIE ZEGT NOVRUZ VAKANTIE…

Zelfs haar familie was niet op de hoogte van Shikhali’s voorbereidingen voor de Nowruz-vakantie. Hij wist dat ik opgewonden en bezorgd zou zijn als ik erachter zou komen. Het was tenslotte heel gevaarlijk om op dat moment zo’n stap te zetten … “Zijn vrouw, Khavar Gurbanova, zegt het. Ondanks dat het gevaarlijk was, slaagde Shikhali Gurbanov erin om Nowruz voor het eerst sinds lange tijd op staatsniveau te organiseren, in 1967.

“Het doel van het Azerbeidzjaanse volk Nationaal bewustzijn te wekken. Shikhali liet deze wens uitkomen. Die dag was het alsof alle mensen wakker waren geworden en beseften wie ze waren. De stroom mensen naar Kızkalesi stopte niet, de gezichten van iedereen vertoonden een timide uitdrukking van vreugde. Shikhali had haar wens vervuld, maar ten koste van haar leven…”

“DRIE LEVENSGEVAAR IS GEMAAKT NA DE VAKANTIE”

Mevrouw Khavar zegt dat gouverneur Akhundov, eerste secretaris van het Centraal Comité, haar op de avond van de feestdag waarschuwde dat ze gevaarlijke dingen deed. Shikhali Gurbanov zei dat hij verantwoording zal afleggen voor zijn daden. “Destijds waren degenen die het kantoor in Moskou wilden overnemen zo doof dat ze Shikhali konden bellen en een verklaring konden schrijven. Hij schreef ook een verklaring van 22 pagina’s over de geschiedenis van het Nowruz-feest. Hij bewees dat de Nowruz-feestdag heeft niets met religie te maken. vakantie Negatief”. Maar het gevaar was nog niet geweken, de familie Gurbanov was elk moment in paniek, ze wisten dat Shikhali Gurbanov nog steeds hoofdpijn zou hebben. “Drie keer werd hij gedood. Terwijl hij aan het varen was na het feest, werd hij geraakt door een kogel en werd zijn hand afgehakt. Ze reden toen een auto op hem af, hij wist zijn leven te redden door zich onder de boom te werpen. Ze hebben het zelfs een keer geprobeerd te vergiftigen en dat werkte niet.”

SHIKHALI GURBANOV STIERF TOEN DE ARTS EEN NAALD IN DE TANDEN VANGDE…

Er zijn twee maanden verstreken sinds Nowruz. Op een dag, of beter gezegd, op 24 mei, ging Shikhali Gurbanov naar de dokter om zijn tanden te laten behandelen. En daar sterft hij op mysterieuze wijze. Shikhali Gurbanov sterft terwijl de dokter zijn tand injecteert, de dokter ontsnapt door het raam. Zijn familie beweert dat zijn dood op staatsniveau in scene is gezet. Gulnara Gurbanova, dochter van Shikhali Gurbanov: “Het is duidelijk dat ze Shikhali Gurbanov hebben vermoord. De feestdag van Nowruz was slechts een reden om het te elimineren.

Gulnara Gurbanova, dochter van Shikhali Gurbanov

Degenen die destijds wilden aantreden, organiseerden het op staatsniveau. Blijkt dat ze hem met cyanide hebben geïnjecteerd.”

“IK BLIJF THUIS BIJ DE ARTS, DIE VERBONDEN WAS MET DE DOOD VAN MIJN VADER”

Gulnara Gurbanova: “Mijn vader stierf om 9.40 uur 10en zijn familie in opdracht van gouverneur Akhundov nieuws ze hebben het gebroken. De commissie was met het vliegtuig vanuit Moskou naar Bakoe gekomen, maar de familie was er nog niet van op de hoogte. Volgens mevrouw Gulnara bleef de begrafenis van haar vader een nacht bij hen thuis en kregen haar kinderen het advies om de nacht elders door te brengen: “Die nacht stuurden ze me naar het huis van gouverneur Akhundov. Op dat moment studeerden we in dezelfde klas als zijn dochter. Later die avond zat de dokter die de tand van mijn vader injecteerde ook in dezelfde klas. Ik ontdekte dat je in de kamer ernaast sliep.’

“MENSEN ZULLEN MIJN BLOED NIET LATEN VERGIETEN”

Gulnara Gurbanova zegt dat ze vorig jaar wist dat haar vader zou worden vermoord.

“ANAFYLACTISCHE SHOCK”

40 dagen na de dood van Shikhali Gurbanov, zijn vrouw Khavar Gurbanova in Moskou is op het parket. Op zijn aandringen wordt de plaatsvervangend aanklager naar Bakoe gestuurd om de zaak op te helderen. Maar uiteindelijk, hoewel Khavar Khanum vertelde dat hij zijn mening deelde, werd de waarheid niet officieel onthuld. Aangezien gouverneur Akhundov, eerste secretaris van het Centraal Comité, een arts van beroep, aandrong op zijn diagnose – verscheen er een artikel in de krant met de handtekeningen van vier experts over de dood van Shikhali Gurbanov “door anafylactische shock”.

ER ZIJN DEELNEMERS AAN HET ONDERZOEK

Auteur van studies over de Nowruz-vakantie, doctor in de filologische wetenschappen, professor Vrij Nabiyev is het niet eens met wat er wordt gezegd over de moord op Shikhali Gurbanov en dat hij een ondernemer van Nowruz is. Volgens hem was het houden van de feestdag in Azerbeidzjan in 1967 een initiatief van het Sovjet-ideologische systeem. “Dit kan niet alleen het initiatief zijn van Shikhali Gurbanov. Wie zou hem dan hebben toegestaan ​​zo’n stap te zetten? Vroeger verwijderden ze het bij het drukken van ansichtkaarten voor Eid.” Vrij Nabiyev zegt dat als het leven van Shikhali Gurbanov niet was berecht, het zeker aan het licht zou zijn gekomen: “Gouverneur Akhundov verklaarde herhaaldelijk in zijn verklaringen dat ze Shikhali Gurbanov aan de macht brachten, hij werd zeer gerespecteerd door de mensen. Ik kan niet geloven dat zo’n samenzwering was georganiseerd. Als dit het geval is, zal het onderzoek zeker iets uitwijzen.”

‘Hebben ze mijn man vermoord zodat ze me konden openen?’

Er zijn 42 jaar verstreken sinds de dood van Shikhali Gurbanov. Een serieus onderzoek naar zijn dood moet echter nog worden uitgevoerd. Gülnara Hanım zegt dat zelfs tijdens de jaren van onafhankelijkheid niemand geïnteresseerd was in het oplossen van deze moord. Alle inspanningen van de familie Gurbanov in deze richting liepen op een mislukking uit. Maar mijn gesprekspartner zegt dat hij niets zal bewijzen aan degenen die de moord op zijn vader vermoeden: “Wie moet ik vragen, wie moet ik vragen over dit onderwerp?” Tot op de dag van vandaag wordt zijn familie vervolgd en gekwetst. Alles is duidelijk voor mij en voor velen. De tijd zal in de toekomst zijn officiële bevestiging vinden.”

JE ZULT KIJKEN “Zonder JOU” ZONDER MIJ…”

Op 24 mei, de dag van zijn overlijden, werd in het Azerbaijan Drama Theater een openbare vertoning gehouden van Shikhali Gurbanovs drama “Without You”. Gulnara Gurbanova zegt dat Shikhali Gurbanov de dag ervoor – op 23 mei – de repetitie van het stuk moest verlaten toen er gasten uit het buitenland arriveerden. En toen hij de deur uitkwam zei hij “Ik kan niet naar je kijken zonder jou”… Zo gebeurde het. Mevrouw Gülnara legde uit dat iedereen die naar het stuk kwam de volgende ochtend in het ziekenhuis lag en zei: “Ze kondigden de dood van de schrijver aan aan degenen die naar het stuk kwamen.”Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"