Nachrichten aus Aserbaidschan

Zwitsers parlement houdt spoedvergadering om Credit Suisse te redden – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

SamenvattingBedrijvenZwitserse wetgevers kwamen bijeen om de reddingsoperatie van Credit Suisse te bespreken. De ontgoocheling over het gebruik van staatsfondsen groeit. Wetgevers protesteren maar slagen er niet in de deal te verbreken.

BERN, 11 april (Reuters) – Een storm woedde in het normaal gesproken kalme land toen de Zwitserse autoriteiten vorige maand hun best deden om de redding van de Credit Suisse (CSGN.S) bank te bespoedigen.

Veel Zwitserse parlementariërs hebben kritiek geuit op het plotselinge huwelijk van de overname van Credit Suisse door rivaliserende UBS (UBSG.S) voor 3 miljard Zwitserse frank ($ 3,3 miljard), met meer dan 250 miljard frank aan garanties en steun.

De twee ontmoeten elkaar dinsdag in een spoedvergadering in Bern om de ineenstorting van Credit Suisse en de reactie van de regering op het openstaande chequeboek te bespreken.

De ongebruikelijke gebeurtenis, die voor de derde keer in meer dan twee decennia heeft plaatsgevonden, geeft het parlement de kans om enorme leningen als onderdeel van een reddingsoperatie af te wijzen.

Maar de stemming is grotendeels symbolisch omdat de staat de fondsen al heeft toegezegd en wetgevers die beslissing niet kunnen terugdraaien.

Voorafgaand aan de aangekondigde fusie keurde een subgroep van zes wetgevers de financiële toezegging namens het parlement goed, waardoor ongeveer 250 wetgevers boos werden en stom bleven.

“Het is de verantwoordelijkheid van de politiek om inspraak te hebben, vooral wanneer er zo’n grote bijdrage van de staat is en de noodwet wordt gebruikt”, zegt Celine Widmer, lid van de Zwitserse Nationale Raad voor linkse sociaal-democraten.

“We hebben veel vragen die beantwoord moeten worden”, zei hij tegen Reuters.

“Er is veel woede en frustratie onder het Zwitserse volk en we kunnen het voelen”, zei een ander parlementslid, Roland Fischer. “Theoretisch kunnen we weigeren, maar dan is het niet rechtsgeldig.”

Tijdens de sessie van dinsdag krijgen wetgevers de kans om de overhaaste reddingsoperatie aan te vechten en te bespreken of ze voorwaarden moeten opleggen aan Credit Suisse.

Vorige week kondigde Swiss Credit Suisse aan dat het de bonusbetalingen voor het senior management verlaagt.

“We eisen een grondig onderzoek naar hoe de Credit Suisse-crisis heeft kunnen gebeuren”, zei Thierry Burkart, leider van de centrumrechtse FDP-partij, tegen de Zwitserse krant Tages-Anzeiger.

“De echte overheidsgarantie van systematisch belangrijke banken is een groot probleem.”

De redding van Credit Suisse maakte veel mensen in Zwitserland boos, niet alleen politici. Uit een peiling van het politieke onderzoeksbureau gfs.bern bleek dat de meerderheid van het Zwitserse publiek de overeenkomst niet steunde.

Een onderzoek onder Zwitserse economen waarschuwde dat bijna de helft dacht dat de overname van Credit Suisse door UBS niet de beste oplossing was, en dat de saga de reputatie van Zwitserland schaadde.

Het Zwitserse KOF-instituut voor economisch onderzoek ontdekte dat 48% van de 167 universitaire economen die het ondervroeg, de overname van Credit Suisse door de regering en vervolgens een mogelijke verkoop zou steunen.

Ook de zorgen over personeelsinkrimpingen nemen toe.

De Swiss Bank Employees Association zei dinsdag in een open brief aan het parlement van het land dat Credit Suisse en UBS de ontslagen moeten bevriezen.

($ 1 = 0,9094 Zwitserse frank)

aanvullende rapportage door John O’Donnell; Bewerkt door Christina Fincher

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

2023-04-11 21:03:10
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Überprüfen Sie auch
Schließen
Schaltfläche "Zurück zum Anfang"