Nachrichten aus Aserbaidschan

Begraafplaatsen in de frontlinie met Pasen gesloten voor Oekraïners vanwege gevaarlijk oorlogswrak – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

KOBZARTSI, Oekraïne, 12 april (Reuters) – Honderden begraafplaatsen in de buurt van de frontlinies zullen dit weekend worden gesloten voor Oekraïners die hun respect willen betuigen aan hun familieleden tijdens de orthodoxe paasvakantie, omdat de autoriteiten vrezen voor de dreiging van mijnen en niet-ontplofte munitie.

Maar inwoners van het voormalige door Rusland bezette dorp Kobzartsi in de zuidwestelijke oblast Nikolajev zeggen dat ze dankbaar zijn dat ze mijnenvegers hebben kunnen opruimen zodat ze een van de twee lokale begraafplaatsen kunnen bezoeken.

“(mijnenvegers) dank God die langskomt. Zoals gewoonlijk zullen we (de begraafplaats) bezoeken en Pasen vieren. “Godzijdank leven we, dit is het belangrijkste”, zei de 46-jarige dorpeling Olena Yarova.

Veel Oekraïners bezoeken met Pasen de graven van hun dierbaren om hun respect te betuigen en de graven op te halen.

Tot de Russische invasie in februari 2022 overleefden slechts 42 van de 1.200 inwoners van Kobzartsi. Het conflict heeft Oekraïne gevuld met verschrikkelijk gevaarlijke oorlogswrakstukken.

Het hoofd van de ontmijningseenheid in Kobzartsi zei dat ze munitie en puin op de grond hadden gevonden.

“Als het van dichtbij explodeert, is de kans op een granaatscherf 100%. “In dergelijke gevallen sterft 90 procent van de mensen door te worden neergeschoten met dit type munitie”, zei officier Vladislav Hrytsai.

De tweede begraafplaats werd niet vrijgemaakt van mijnen, en de 74-jarige Lydia Osypenko zei: “We gaan gewoon achter de ontmijners aan. We gaan niet zonder hen. Het is gevaarlijk om zo te gaan.”

Het dorp werd in november na maandenlange bezetting bevrijd toen Oekraïense troepen een deel van de provincie Kherson heroverden, dat kort na het begin van de Russische invasie was veroverd.

De gouverneur van Kherson, wiens grondgebied nog steeds bezet is, heeft dit jaar begraafplaatsbezoeken voor Pasen verboden. 753 begraafplaatsen in het noordoosten van de regio Kharkiv, die na de gedeeltelijke invasie van Rusland terugkeerden naar Oekraïne, werden gesloten.

Nieuws door Victoria Lakezina uit Kobzartsi en Vitaly Hnidy uit Kharkiv; Geschreven door Tom Balmforth; Bewerkt door Mark Heinrich

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

2023-04-12 16:55:26
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"