Nachrichten aus Aserbaidschan

EU probeert te voorkomen dat belastinggeld wordt gebruikt om failliete banken te redden – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

18 april (Reuters) – De Europese Unie stelde dinsdag voor dat het regeringen moeilijker zou worden om miljarden euro’s aan staatssteun terug te storten naar een bank, zoals Italië zes jaar geleden deed met Monte dei Paschi di Siena.

Aanbevelingen van EU-leidinggevenden zijn bedoeld om te voorkomen dat banken over voldoende middelen beschikken om contant geld vrij te maken, vooral in tijden van crisis, en om te voorkomen dat herroepbare schulden in de eerste plaats aan de belastingbetaler worden uitgekeerd.

De Europese Commissie zei dat het recente faillissement van Silicon Valley Bank en Signature Bank in de VS, en de gedwongen overname van Credit Suisse door UBS vorige maand, een herinnering zijn dat bankfaillissementen nog steeds aan de gang zijn.

“Het voorstel van vandaag stelt de autoriteiten in staat om een ​​falende bank van elke omvang en elk bedrijfsmodel een reguliere exit te laten regelen met een breed scala aan instrumenten”, aldus de commissie.

De regels voor het bijwerken van biedingen werden van kracht na de wereldwijde financiële crisis van 2007-2009 en brachten belastingbetalers in een moeilijke positie door te voorkomen dat banken “too big to fail” zouden worden.

Onder de huidige regels wordt het faillissement van een grote bank in het blok afgehandeld door de Gemeenschappelijke Afwikkelingsraad, maar het degraderen van schuldeisers is onderhevig aan verschillende nationale praktijken die kunnen leiden tot het gebruik van belastinggeld.

De voorstellen hebben tot doel de toepassing van EU-schikkingsregels op deze volgende groep schuldeisers gemakkelijker en consistenter te maken.

Ze maken het regeringen ook moeilijker om staatssteun te injecteren in banken die in moeilijkheden verkeren, ook wel bekend als kapitaalbuffers, een mechanisme dat Italië gebruikte voor Monte dei Paschi di Siena in 2017.

Voor de teruggave of verkoop van de bank is een duidelijke datum vereist.

In 2015 is geen poging gedaan om het voorstel voor een gemeenschappelijk EU-depositogarantiestelsel nieuw leven in te blazen, dat nog steeds verzwakt door tegenstand uit landen als Duitsland. Ook de bescherming van € 100.000 ($ 109.450) per rekening blijft ongewijzigd.

($ 1 = 0,9137 euro)

rapportage door Huw Jones in Londen; Onder redactie van Alexander Smith

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

2023-04-18 19:22:10
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"