Nachrichten aus Aserbaidschan

Bosnische gezant wijzigt grondwet om regeringsvorming te versnellen – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

SARAJEVO, 27 april (Reuters) – De internationale gezant van Bosnië heeft de grondwet donderdag tijdelijk gewijzigd, waardoor het parlement een jaar de tijd krijgt om zijn eigen versie van de grondwetswijzigingen op te stellen om na een lange impasse een regionale regering te helpen vormen.

De Bosnisch-Kroatische Federatie, een autonome regio, is sinds de verkiezingen van oktober vorig jaar niet in staat geweest een regering te vormen, omdat de grootste Bosnische partij, de SDA, elk voorstel heeft geblokkeerd waar haar ministers niet bij betrokken zijn.

Christian Schmidt, een voormalige Duitse politicus met uitgebreide bevoegdheden als internationale Hoge Vertegenwoordiger in het naoorlogse Bosnië, wijzigde de grondwet, waardoor slechts twee van de drie leden van het Federatievoorzitterschap de voorgestelde regering steunden om de regering naar het parlement te sturen. waardoor het presidentschap wordt geëlimineerd. van SDA.

Schmidt zei op de persconferentie: “We moeten erop wijzen dat wat we zien geen strijd is tussen de oprichtende naties, maar een politieke patstelling.”

Schmidt, die de macht heeft om de wet te wijzigen en functionarissen te ontslaan die worden gezien als belemmering van het vredesakkoord van Bosnië, kreeg veel kritiek omdat hij afgelopen oktober op de verkiezingsavond een kieswet had gewijzigd die de vorming van een federatieregering in de weg stond.

Veel politici en analisten zeiden dat het in strijd was met het democratische proces.

De SDA en haar bondgenoten protesteerden tegen het besluit van Schmidt en noemden het een “schandalige opschorting van de grondwet van de Federatie”.

Na een verwoestende oorlog in de jaren negentig waarbij bijna 100.000 mensen om het leven kwamen, werd Bosnië door een zwakke centrale regering verdeeld in twee interetnische autonome regio’s, de Bosnisch-Kroatische Federatie en de Republika Srpska.

Hoewel er snel regeringen werden gevormd op staatsniveau en in de Republika Srpska na de verkiezingen in oktober, blokkeerde de SDA de regering van de Federatie na de vorming van een nieuwe regerende coalitie van een aantal Bosnische, Kroatische en multi-etnische partijen die de SDA niet wilden.

De federatie wordt geleid door een Kroatische, Bosnische en Servische vice-president die de voorgestelde regering vóór de verandering moet steunen.

Schmidt zei dat hij actie ondernam omdat de grondwet dergelijke situaties niet oploste, en dat het besluit van het parlement in werking zou treden als het parlement de grondwet niet binnen een jaar wijzigt om een ​​impasse in de toekomst te voorkomen wanneer de federatieregering wordt gevormd.

Soortgelijke politieke strijd verhinderde de vorming van een Federatieregering na de verkiezingen van 2018.

Bosnië, vaak geplaagd door etnische politieke oorlogen en ongebreidelde corruptie, heeft de afgelopen jaren te maken gehad met politieke onrust, met regeringen die zowel op nationaal als op regionaal niveau vaak werden geblokkeerd.

Daria Sito-Sucic rapporteerde; Georganiseerd door Josie Kao

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

2023-04-28 00:05:01
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"