Nachrichten aus Aserbaidschan

Western Azerbaijan Chronicle: “Het was Artash Turk die werd gepresenteerd als de eerste heerser van de Hays” – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

Vandaag is het volgende programma in het kader van het project West Azerbaijan Chronicle uitgezonden.

“Report” meldt dat journalist Rufik Ismayilov Turcologist, doctor in de filologie, professor Firudin Aghasioğlu interviewde.

Hij vertelde over de geschiedenis van plaatsnamen van oude Turk-, Oghuz- en Kipchak-stammen in de zuidelijke Kaukasus. Hij zei dat het onmogelijk was om toponiemen, historisch-culturele monumenten te vinden die het leven en de cultuur van Armeniërs in deze geografie in die tijd zouden weerspiegelen. De Turkoloog-wetenschapper sprak over de oorsprong van de Armeense naam en de culturele monumenten die eigendom zijn van onze kwaadwillende buren.

F. Ağasıoğlu zei dat als voortzetting van het genocide- en deportatiebeleid van Armeniërs tegen Azerbeidzjaanse Turken genocidemisdaden werden gepleegd tegen onze nationaal-culturele monumenten en plaatsnamen in West-Azerbeidzjan. Volgens hem werd dit beleid na de oprichting van de staat Armenië in onze historische landen wijdverspreider op staatsniveau en namen de pogingen van Armeniërs om onze religieus-culturele en historische artefacten in beslag te nemen en onze sporen uit te wissen toe:

“De geschiedenis van de komst van de Armeniërs in Anatolië en de zuidelijke Kaukasus is bekend. Turken zijn de inheemse bevolking van de zuidelijke Kaukasus. Armeniërs zijn van tijd tot tijd ook naar deze geografie verhuisd. Ze noemen elkaar zelfs Hay, niet Armeens. Hays wilde het land van Armenië veroveren, dat we kennen uit de geschiedenis, dat niets met Armeniërs te maken heeft. Volgens Hay’s fictieve geschiedenis is Artash, die zij zien als de eerste heerser en staatshoofd, bijvoorbeeld niet Armeens maar Turks. Hij was het staatshoofd van Armenië, dat zich onafhankelijk verklaarde na de ineenstorting van de staat Seleuciden. De oude inscripties erop bevestigen dit nogmaals. Deze stenen werden gevonden in 1906 en 1932. Een geschiedenis van 2200 jaar wordt gereflecteerd op ze in het Aramese alfabet.”

De Turkoloog-wetenschapper zei dat de stad Yerevan een geschiedenis heeft van 2800 jaar:

“De oude naam van deze stad was Erebuni. In Urartu, Er ebi – Husband’s house – Soldier’s house. Uni is een toevoeging aan plaatsnamen in het oude Urartu. Deze naam is voor de verdedigings- en vestingtoren, de plaats waar de soldaten kampeerden en bewaakt op het hoogste punt van de stad Jerevan. Zelfs nu blijven de ruïnes van dat Erebuni-fort op het grondgebied van de stad Jerevan. De Armeniërs probeerden zich veel van dergelijke historische feiten toe te eigenen. De Armeniërs probeerden de belangrijke historische informatie uit te wissen de geschiedenis door de plaatsnamen te wijzigen. “Plaatsnaammisdaden werden officieel op staatsniveau gepleegd en onze plaatsnamen werden stap voor stap gewijzigd. In de archieven bevinden zich officiële documenten hierover.”

F. Ağasıoğlu vestigde de aandacht op de conflicten tussen Armeniërs. Hij merkte op dat de Armeniërs die in Karabach en Jerevan wonen elkaar nooit als een feit hebben geaccepteerd.

F. Ağasıoğlu herinnerde eraan dat de deportaties en genocides diepe sporen hebben nagelaten in het lot van ons volk en talloze tragedies hebben veroorzaakt, en zei dat de oprichting van de West-Azerbeidzjaanse gemeenschap, de voorbereiding van het concept van terugkeer, het beleid dat in deze richting wordt gevoerd en de stappen genomen. Göyce zei dat we terug moesten gaan naar Zangezur en Vedi.

Opgemerkt moet worden dat het doel van het West Azerbaijan Chronicle-project is om de naam van onze historische landen te behouden en te promoten, en om de namen te leren van plaatsen in die regio’s waar Azerbeidzjanen door Armeniërs werden gedeporteerd. namen zijn gewist, talloze voorbeelden van ondergrondse en bovengrondse materiële cultuur – oude nederzettingen, necropolissen, terpen, kasteelruïnes, paleis en fortificatie, karavanserai, bruggen, grafkisten, kruisstenen, paarden- en ramstandbeelden, tempels, kerken, moskeeën, vuren Er zijn vuurhaarden ontstaan ​​en de feiten die bevestigen dat de regio een puur Oghuz-Turkse nederzetting is, worden bekendgemaakt aan de publieke opinie in de wereld.

Ook wat president Ilham Aliyev zei over West-Azerbeidzjan: “De kaart van het begin van de 20e eeuw laat eens te meer zien dat West-Azerbeidzjan het historische land van Azerbeidzjan is, de namen van steden en dorpen zijn van Azerbeidzjaanse oorsprong en we weten dit heel goed . Dat hij op het grondgebied van Armenië woonde. Nu is de belangrijkste taak bekend te zijn bij de wereldgemeenschap”, – naar eigen mening promoot hij de taken die voortvloeien uit het terugkeerconcept dat is opgesteld door de West-Azerbeidzjaanse gemeenschap.

Daarnaast is het bedoeld om licht te werpen op de gedachten van historici en onderzoekers over West-Azerbeidzjan, het levensverhaal van de gedeporteerde mensen.

Meer details over het onderwerp Baku TV:

Bron:Rapport

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"