Deutschland

Duitsland verbiedt neonazistische Hammerskins en doet invallen bij ultrarechtse extremistische groeperingen

Hammerskins Duitsland is een afdeling van een ultraracistische organisatie die meer dan dertig jaar geleden in de VS begon.

Duitsland heeft een extremistische groepering verboden die een “raciale theorie gebaseerd op de nazi-ideologie” verspreidt, zo maakte de minister van Binnenlandse Zaken dinsdag bekend.

ADVERTENTIE

Volgens een persbericht van het ministerie werden dinsdag in 10 regio’s van het land huiszoekingen gelanceerd, waarbij 28 appartementen van leden van de organisatie „Hammerskins Duitsland“ werden geviseerd.

Het verbod richt zich ook op regionale afdelingen en de suborganisatie „Crew 38“, op basis van de associatiewet van het land, die georganiseerde activiteiten verbiedt die in strijd zijn met de Duitse grondwet.

Duitsland brengt “een harde klap uit aan het georganiseerde rechts-extremisme”, zei minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser in een verklaring.

“We maken een einde aan de onmenselijke activiteiten van een internationaal actieve neonazistische vereniging in Duitsland”, voegde ze eraan toe.

Dit is het twintigste verbod dat het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft opgelegd aan een extreemrechtse organisatie in Duitsland, aldus de verklaring.

‘Hammerskins Duitsland’ is een uitloper van de ‘Hammerskins Nation’-beweging die in 1988 in de VS werd opgericht, in een tijd waarin blanke supremacistische, blanke nationalistische en neonazistische bewegingen opdoken en zich over het hele land verspreidden.

Het Zuidelijke Armoederechtcentrumde belangrijkste monitor van haatgroepen in de VS, meldde in 1999 dat de Hammerskins „naar voren waren gekomen als een hardere, meer gedisciplineerde internationale groep“ dan de lokale skinheadbende die ze oorspronkelijk was.

Het stond bekend om zijn strenge rekruteringsproces, zijn ambitieuze en duidelijk geformuleerde plannen voor racistisch politiek geweld, en ‘levensvatbare hoofdstukken’ die zich uitstrekken over ‘Australië, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Servië, Slovenië en Rusland“.

Binnen een paar jaar leken het de Hammerskins zijn hoogtepunt was gepasseerd. Naarmate de Amerikaanse neo-nazi-basis begon te groeien, werd het voor de groep moeilijker om centrale controle uit te oefenen, en nam haar invloed af.

Door de sterke toename van extreemrechtse activiteiten in de VS en Europa sinds het midden van de jaren 2010 hebben talloze gevestigde groepen en oude extremisten hun activiteiten echter met enig succes nieuw leven ingeblazen, waarbij sociale media, gecodeerde berichtendiensten en online betalingsplatforms efficiëntere netwerken mogelijk hebben gemaakt. werving en financiering dan ze zich tijdens hun hoogtijdagen in de jaren negentig hadden kunnen voorstellen.

Tegenwoordig vormt de verspreiding van een raciale theorie gebaseerd op de nazi-ideologie nog steeds de kern van de activiteiten van de groep, waaronder liveconcerten, de distributie van audio-opnamen en de verkoop van antisemitische parafernalia. De leden wereldwijd noemen zichzelf ‘broeders’ en beschouwen zichzelf als de elite van de extreemrechtse skinheadscene.

ADVERTENTIE

De Duitse afdeling telt volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zo’n 130 leden en speelt een „leidende rol op de extreemrechtse scene in Europa“.

Het land heeft extreemrechts terrorisme bovenaan de dreigingslijst gezet na verschillende aanslagen, met name een mislukte aanval op een synagoge in Halle, in het oosten van het land, in oktober 2019 en een racistisch gemotiveerde aanval in Hanau, nabij Frankfurt, in februari, waarbij negen mensen om het leven kwamen.

Eind vorig jaar verstoorden de Duitse autoriteiten een groot extremistisch complot om de federale regering omver te werpen en een rechtse kleine aristocraat als leider van het land te installeren.

De poging tot staatsgreep zou worden geleid door de zogenaamde Reichsbürger-beweging, die naar schatting maar liefst 20.000 volgers had die nostalgisch waren naar verschillende vervlogen perioden uit de Duitse geschiedenis. Er bestaat bezorgdheid dat zij en andere rechtse groeperingen enig succes hebben geboekt bij het rekruteren uit de gelederen van de politie en het leger.

Nachrichten

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"