Deutschland

Oekraïne zal M1 Abrams-tanks ontvangen voor een tegenoffensief, zegt de VS

De tanks zullen worden bewapend met controversiële pantserafbrekende granaten met verarmd uranium, die mogelijk in verband kunnen worden gebracht met gezondheidsproblemen zoals kanker en geboorteafwijkingen.

Oekraïne zal “binnenkort” M1 Abrams-tanks uit de Verenigde Staten ontvangen terwijl de strijdkrachten van Kiev “gestage” vooruitgang boeken in een tegenoffensief tegen de troepen van Moskou, zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin dinsdag.

ADVERTENTIE

Washington had de tanks begin dit jaar aan Kiev beloofd, als onderdeel van de ruim 43 miljard dollar aan veiligheidshulp die de Verenigde Staten hadden toegezegd sinds Rusland Oekraïne in februari 2022 binnenviel.

„Ik ben blij om aan te kondigen dat de M1 Abrams-tanks waartoe de Verenigde Staten zich eerder hadden verbonden binnenkort Oekraïne zullen binnenkomen“, zei Austin bij de opening van de Ukraine Defense Contact Group in Duitsland.

De tanks zullen worden gecombineerd met 120 mm pantserdoordringende granaten met verarmd uranium die eerder deze maand werden aangekondigd.

Dergelijke munitie is controversieel vanwege hun verband met gezondheidsproblemen, zoals kanker en geboorteafwijkingen, in gebieden waar ze in eerdere conflicten werden gebruikt, hoewel niet definitief is bewezen dat ze dergelijke problemen hebben veroorzaakt.

Oekraïne vecht tegen Russische troepen in een langzaam voortschrijdend tegenoffensief dat het in juni lanceerde en dat op zware verdedigingswerken stuitte.

Austin zei dat het tegenoffensief ‘gestage vooruitgang blijft boeken.

“En dappere Oekraïense troepen breken door de zwaar versterkte linies van het Russische agressieleger.”

De Amerikaanse defensiechef verwelkomde ook de nieuwe Oekraïense minister van Defensie Rustem Umerov, die eerder deze maand werd benoemd in een belangrijke verandering voor Kiev, na corruptieschandalen op het ministerie.

Een hoge Amerikaanse defensiefunctionaris zei dat de bijeenkomst een gelegenheid was „om van minister Umerov zelf te horen wat zijn visie is, wat zijn prioriteit is“.

“Democratieën zoals Oekraïne hebben voortdurend… verloop in leiderschap”, zei de functionaris, en voegde eraan toe: “We verwachten continuïteit (van Kiev).”

Amerikaanse functionarissen hebben het voortouw genomen bij het streven naar internationale steun voor Oekraïne, hebben snel een coalitie gesmeed om Kiev te steunen nadat Rusland was binnengevallen en hebben de hulp van tientallen landen gecoördineerd via bijna maandelijkse bijeenkomsten van de Contactgroep.

ADVERTENTIE

De Oekraïense aanhangers hebben ook training gegeven aan de troepen van Kiev, terwijl de Verenigde Staten en andere landen strenge sancties hebben opgelegd aan Rusland.

De doelwitten van de sancties omvatten financiële instellingen, de import van technologie en de export van energie.

Nachrichten

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"