Deutschland

De knuffelcollectie van Leiko Ikemura is een venster op haar carrière op deze tentoonstelling in Berlijn

In een nieuwe tentoonstelling in de Berlijnse Feuerle Collection worden de sculpturen en schilderijen van Leiko Ikemura afgewisseld met haar geliefde knuffelcollectie.

ADVERTENTIE

De Japans-Zwitserse hedendaagse kunstenaar Leiko Ikemura verzamelt al jaren knuffels. Het is nooit een bewuste keuze geweest om een ​​collectie te starten; in plaats daarvan kwamen ze door de jaren heen op nogal onverwachte manieren in haar leven.

Toen de Duitse kunstverzamelaar Désiré Feuerle onlangs bij haar thuis kwam eten en haar knuffels ontdekte, was hij er zo blij mee dat hij Ikemura uitnodigde om met hem samen te werken aan een tentoonstelling. Hij wilde het speelgoed naast de kunst plaatsen die Ikemura gedurende haar hele carrière heeft gemaakt.

“Ik doe dingen intuïtief”, vertelde Feuerle aan Euronews Culture. “Ik zag (haar knuffels) en ik dacht: waarom doen we dit niet? Ik vind het leuk om haar werk eens op een andere manier te ervaren, met haar (knuffel)collectie eromheen, want dit hoort bij haar leven. Ze houdt van hen. Ze houdt echt van ze.”

Zo ontstond ‘When Animals Become Art’.

De tentoonstelling, die momenteel te zien is in The Feuerle Collection, Feuerle’s privémuseum gevestigd in een voormalige telecommunicatiebunker in Berlijn, geeft een unieke kijk op het oeuvre van de 72-jarige kunstenaar.

Ikemura’s sculpturen zinken weg in zachte fluwelen kussens en staan ​​trots op donkere sokkels, dramatisch verlicht van bovenaf, glanzende eilanden in de minimalistische tentoonstellingsruimte die de ‘Silk Room’ wordt genoemd.

Het middelpunt van de tentoonstelling is een lange, zwartfluwelen deken waarop haar knuffels – tijgers, konijnen, vissen, vogels – lui loungen en de voorbijlopende bezoekers aanschouwen.

“Deze knuffels zijn voor mij net levende wezens, daarom heb ik ze verzameld”, vertelde Ikemura aan bezoekers tijdens een artist talk in het kader van de Berlin Art Week. “Mijn hele carrière, de afgelopen veertig jaar, draaide om dieren. Mensen zijn dieren, en dieren zijn mensen. Dit is een punt dat ik altijd probeer te laten zien in mijn werk: deze transcendentale kwaliteit van dierlijk zijn.”

Met een carrière van meer dan drie decennia heeft Ikemura meer dan 500 solo- en groepstentoonstellingen gehad in meer dan 29 landen. Haar werk bestrijkt verschillende media, van schilderkunst tot beeldhouwkunst, van poëzie tot illustratie. Ze heeft in Spanje en Zwitserland gewoond voordat ze zich in Berlijn vestigde, een stad die ze de afgelopen dertig jaar haar thuis heeft genoemd.

“Ik heb het Berlijn van 30 jaar geleden gezien, 20 jaar geleden, je had het gevoel dat de stad nog steeds gewond was, het zat vol sporen van bommen”, vertelde Ikemura aan Euronews Culture. “Nu is dat steeds minder het geval, maar het zit in mijn geschiedenis, net als in Japan. Het was interessant om geconfronteerd te worden met dit harde en moeilijke verleden, en het daagt mij uit om er met mijn kunst mee om te gaan.”

De tentoonstelling toont een selectie van werken die ze in Berlijn maakte, gekozen door zowel Ikemura als Feuerle – waaronder glaswerk van dieren zoals de erotische “Transparent Hare”, geglazuurde terracotta sculpturen zoals “Usagi” (Haas) en schilderijen gemaakt op jute.

Een dialoog tussen twee kunstenaars

Ikemura vertelt enthousiast over de ervaring van de samenwerking met Feuerle, een nauwgezette curator met een scherp oog voor details. Feuerle’s museumdirecteur Daniele Maruca zegt dat de verzamelaar soms uren bezig is stukken een paar centimeter te verplaatsen, om er zeker van te zijn dat het licht er precies goed op valt en het gevoel van bewegen door de tentoonstelling precies is zoals hij dat wil.

‘When Animals Become Art’ is een zeer persoonlijke show die niet alleen de werken van Ikemura belicht, maar ook Feuerle’s perceptie ervan.

“Dit was ook voor mij, alsof ik met een andere kunstenaar werk”, zei Ikemura. “De positionering van deze dieren is een instinct en gevoel dat (Feuerle) uitzendt, maar op een leuke manier, omdat het helemaal niet competitief is. Ik was verrast toen ik hier vóór de opening kwam, want dit is precies wat ik zou hebben gedaan, maar dan met verrassende aspecten.”

Voor Feuerle is het volgen van zijn intuïtie van cruciaal belang bij het maken van tentoonstellingen. Daarom spreekt Ikemura’s werk hem zo aan. Zijn doel met deze tentoonstelling was om de manier waarop mensen haar werk ervaren te transformeren door het in een andere context te plaatsen.

“Ik ken het werk van Leiko al jaren, maar ik heb geprobeerd het zo te installeren dat je haar werk op een andere manier kunt voelen,” zei Feuerle. “We hebben geen muur, we hebben een zijden muur. Ik vond het prachtig dat het konijnensculptuur erin zakt en naar buiten kijkt, en de zachte materialen, dieren zijn zacht.”

De “Zijdekamer” wordt gescheiden van de rest van Fuerle’s museum door de donkerste zwarte zijden gordijnen. Ze zijn zelfs zo donker dat Fuerle ze op maat moest laten maken door Jim Thompson Silk in Thailand. (“Ze hadden het nog nooit in het zwart gedaan”, zegt hij.)

“Het was ook de ruimte die dit soort experimenten mogelijk maakte,” zei Ikemura. “Het is een heel ander soort tentoonstelling dan we gewend zijn. Het is logisch, deze zachtheid en harde architectuur.”

ADVERTENTIE

Experimenteren met ruimte om kunst anders te ‘voelen’

Ikemura is de tweede kunstenaar die te zien is in een tijdelijke tentoonstelling in The Feuerle Collection, sinds de Zijdekamer vorig jaar officieel werd geopend.

De tijdelijke tentoonstellingsruimte is een verlengstuk van Feuerle’s filosofie in zijn privémuseum, waar zijn aanzienlijke collectie oude en hedendaagse Aziatische kunst is gehuisvest.

In de uitgestrekte, donkere kamers van de voormalige bunker uit de Tweede Wereldoorlog worden stukken op verrassende manieren naast elkaar geplaatst – een ingewikkeld gesneden stoel uit het vroege Ming-dynastietijdperk zou voor een foto van de Japanse legende Nobuyoshi Araki kunnen staan ​​van een naakte prostituee uit Tokio die haar benen.

“Hij begrijpt ruimte en licht als geen ander die ik ooit heb ontmoet”, zei Maruca over Feuerle, die hij een van de pioniers van het naast elkaar plaatsen noemde. “Hij staat bekend om het vinden van verbanden tussen kunstwerken die niet direct verband houden, en die uit verschillende culturen en tijden komen. Het is een artistiek en curatorieel proces.”

De invloed van Feuerle reikt verder dan het kunstwerk en is voelbaar tot in het kleinste detail van de omgeving. Hij huurde de Britse minimalistische architect John Pawson in om het gebouw te renoveren, terwijl de belangrijkste structurele kenmerken intact bleven: stalactieten steken uit het plafond en watervlekken bloeien over de betonnen muren en vloer.

ADVERTENTIE

De tour is ook een weerspiegeling van Feuerle’s visie op hoe kunst geconsumeerd moet worden. Het begint met een passage door de ‘Sound Room’, een pikzwarte ruimte waar de angstaanjagende pianoklanken van John Cage weerklinken over de koele betonnen muren. Feuerle noemt het een “reiniging van het dagelijkse leven” voordat hij de tentoonstellingsruimte betreedt, een uitnodiging om zijn wereld binnen te treden.

Er is geen mobiele service in de bunker en het maken van foto’s en filmen is niet toegestaan. Het is de bedoeling dat je de kunst ‘voelt’ zonder enige tussenkomst van buitenaf.

Langs de ene kant van de eerste verdieping bevindt zich de Lake Room, een ruimte van 2500 vierkante meter die wordt overspoeld met 100.000 liter water, zichtbaar door glazen ramen. Het stille water weerkaatst het plafond als een spiegel, waardoor een desoriënterende illusie van buitengewone diepte ontstaat, die alleen wordt verbroken wanneer zich af en toe een rimpel over het wateroppervlak vormt.

Er zitten geen labels op de kunstwerken en de gidsen geven geen uitleg over de stukken, tenzij hen wordt gevraagd: “Ze zijn er als je een vraag hebt, maar ze mogen niet praten. Dat vind ik prachtig, je voelt (de kunst). Maar als je een vraag hebt, geven ze antwoord”, zegt Feuerle.

Het museum organiseert ook het hele jaar door een overvloed aan activiteiten.

ADVERTENTIE

Op donderdagavond is er een meditatiesessie: bezoekers krijgen een yogamat en een deken en mogen een uur lang in de tentoonstellingsruimte zitten waar ze maar willen. Elke eerste zaterdag van de maand wordt er een “gongbad” gehouden.

Voor een select groepje (die bereid zijn €600 uit te geven) is er een exclusieve wierookceremonie, goedgekeurd door een Taiwanese wierookmeester. Het museum heeft onlangs ook zijn daktuin geopend voor filmavonden in de open lucht.

De veelzijdige aanpak lijkt weerklank te hebben gevonden bij een jonger publiek – Maruca zegt dat de gemiddelde leeftijd van bezoekers aan The Feuerle Collection 25 is. Uiteraard betalen gasten jonger dan 26 jaar de helft van de prijs voor algemene toegangskaarten, die normaal € 22 kosten.

Wat zeker is, is dat de ervaring net zo uniek is als de maker ervan: een volledig meeslepende reis door de geest van Désiré Feuerle, zijn oprechte waardering voor de pan-Aziatische cultuur en zijn minutieuze en kritische blik als curator.

“Ik zou graag meer curatorprojecten in de wereld willen doen”, zegt Feuerle. “Het is iets waarvan ik denk dat ik het leuk vind, en ik denk dat ik dingen anders kan doen dan anderen. En ik denk dat er ook behoefte is om dingen soms op een andere manier te doen.”

ADVERTENTIE

“When Animals Become Art” van Leiko Ikemura in The Feuerle Collection is van 7 juli 2023 tot en met 7 januari 2024 geopend voor publiek.

Anca Ulea was te gast bij de Feuerle Collection toen zij dit verhaal rapporteerde.

Nachrichten

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"