Deutschland

De Europese ‘autovrije’ dag levert gemengde resultaten op

Tientallen steden in Europa vierden vrijdag de Europese Autovrije Dag, met gemengde resultaten, ook in Berlijn. Critici zeggen dat de Duitse hoofdstad achterloopt op haar andere Europese tegenhangers als het gaat om het terugdringen van het autogebruik in het stadscentrum.

ADVERTENTIE

Berlijn staat bekend als een van de meest duurzame transporthoofdsteden van Europa, maar heeft dit jaar het proces van het terugdringen van auto’s in de stad al op de rem gezet.

Terwijl veel Europese steden, zoals Kopenhagen, Amsterdam en Parijs, het autoverkeer in hun stadscentra drastisch verminderen ten gunste van fietspaden, gaat Berlijn de tegenovergestelde richting op en wordt het autovriendelijker.

Op de Potsdamer Platz zijn fietsers niet onder de indruk van de infrastructuur van de stad.

“Er zijn veel plannen, maar weinig daadwerkelijk gebouwd. Ik denk dat de discussie gaande is, maar er moet nog veel meer worden gedaan”, zegt Elena Witte.

Ondertussen bekritiseren automobilisten de fietsinfrastructuur omdat deze de openbare ruimte van auto’s opslokt.

“Natuurlijk heeft elke stad fietspaden nodig. Maar je kunt de ruimte niet van de auto’s stelen en deze rechtstreeks aan de fietsers geven”, vertelde een inwoner van Berlijn aan AP.

Fietsers versus automobilisten

De strijd tussen fietsers en automobilisten was een hot topic tijdens de parlementsverkiezingen in Berlijn afgelopen februari.

Berlijn is niet alleen een stad, maar ook een staat, wat betekent dat het lokale parlement een hoge mate van onafhankelijkheid heeft om wetten in te voeren die de stad aangaan.

Mobiliteit was een centraal thema bij de verkiezingen en hielp de christen-democraten voor het eerst in meer dan twintig jaar weer aan de macht.

Volgens critici heeft de nieuwe lokale overheid alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van autovrije ruimtes en fietsvriendelijke zones hard doorbroken.

“Ik heb geen hoop voor deze legislatuurperiode”, zegt Ragnhild Sörensen, perswoordvoerder van de denktank voor stedelijke mobiliteit, ‘Changing Cities’.

“De christen-democraten hebben een voorstel gedaan om de mobiliteitswet van Berlijn te veranderen. En daar hebben ze feitelijk alle voordelen weggenomen die we zien bij duurzame mobiliteit voor mensen. Het is allemaal weggenomen ten gunste van de auto’s in de stad”, beweert Soerensen .

In sommige gebieden die autovrij waren verklaard, zoals een deel van de Friedrichstrasse, zijn auto’s teruggekeerd.

Andere fietspadprojecten werden opgeschort of uitgesteld in afwachting van een evaluatie.

Maar de Christen-Democratische partij in de stad zegt dat ze eenvoudigweg de oneerlijke focus van de vorige regering op fietsen en de negatieve kijk op andere vormen van vervoer corrigeren.

“Wij vinden de veiligheid van alle vormen van transport belangrijk. Voor iedereen”, zegt Johannes Kraft, mobiliteitswoordvoerder van de christen-democraten in Berlijn.

Wereld Autovrije Dag is een initiatief om de vermindering van luchtvervuiling te bevorderen. In België vond deze zondag plaats en markeerde het begin van de Europese Mobiliteitsweek.

In de Franse hoofdstad heet het initiatief nu “Paris Respire” en werd het ook op zondag gehouden, waarbij gezinnen van de gelegenheid gebruik maakten om vrij door de straten te lopen of fietsen, die meestal gevuld waren met autorook.

Nachrichten

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"