Nachrichten aus Aserbaidschan

Wat zijn de redenen voor de aanval van Hamas op Israël? – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

De aanval, die zonder waarschuwing werd uitgevoerd, is het resultaat van tientallen jaren van spanning tussen Israëli’s en Palestijnen.

Hamas zegt dat er veel redenen zijn voor zijn aanvallen.

De Gazastrook is een 41 km lang en 10 km breed gebied tussen Israël, Egypte en de Middellandse Zee. Er wonen ongeveer 2,3 miljoen mensen in Gaza en het heeft een van de hoogste bevolkingsdichtheden ter wereld. Gaza maakt samen met de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem deel uit van de Palestijnse gebieden.

Volgens de VN heeft ongeveer 80 procent van de bevolking van Gaza internationale hulp nodig, en hebben ongeveer een miljoen mensen dagelijks voedselhulp nodig.

Dit betekent dat het dagelijks leven van de mensen die er wonen erg zwaar is. Volgens de VN zal er in 2021 gemiddeld slechts 13 uur per dag elektriciteit beschikbaar zijn voor Gaza.

De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat een mens 100 liter water per dag nodig heeft om te drinken, wassen, koken en baden. Het gemiddelde verbruik in Gaza bedraagt ​​ongeveer 88 liter.

Israël controleert het luchtruim en de kustlijn boven Gaza en beperkt wie en welke goederen de grensovergangen in en uit mogen.

Egypte controleert op dezelfde manier wie de grens met Gaza binnenkomt en verlaat. Ze beweren dat het noodzakelijk is voor de veiligheid.

Nu heeft de Israëlische regering een “totale blokkade” van Gaza aangekondigd als reactie op de aanval van zaterdag.

Elke dag zijn er stroomstoringen in Gaza. Na de Israëlische blokkade kreeg de enige energiecentrale in Gaza te maken met een stroomstoring omdat de brandstof opraakte.

Gaza kwam in 2007 onder controle van Hamas na een gewelddadig conflict tussen troepen die loyaal waren aan de toen regerende Palestijnse Autoriteit en de islamitische groepering.

Na een kort conflict met Hamas in 2014 riep Israël een ‘bufferzone’ rond Gaza uit om zichzelf te beschermen tegen raketaanvallen en infiltratie door strijders. Dit verminderde echter het landoppervlak dat beschikbaar was voor menselijke bewoning en teelt.

Weinig gebouwen kunnen de spanningen tussen Israëli’s en Palestijnen méér symboliseren dan de Al-Aqsa-moskee in Oost-Jeruzalem.

De Al-Aqsa-moskee, gelegen op een heuvel, is de derde heiligste plaats in de islam, ook wel de Haram Al-Sharif genoemd.Het wordt ook beschouwd als de heiligste plaats voor joden, die het kennen als de Tempelberg.

BBC

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"