Nachrichten aus Aserbaidschan

Zelenski zei dat Oekraïne zijn burgers uit Gaza en Israël probeert te evacueren – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

Een Israëlische vlag wappert naast de Oekraïense vlag ter ondersteuning van Israël tijdens het aanhoudende conflict tussen Israël en de Palestijnse islamitische groepering Hamas en het Russische offensief tegen Oekraïne in Kiev, Oekraïne, in centraal Oekraïne, 14 oktober 2023. REUTERS/Gleb Garanich /File Verkrijg fotolicentierechten

Kiev, 15 oktober (Reuters) – Oekraïne probeert ongeveer 260 van zijn burgers uit Gaza en andere Oekraïners uit Israël te evacueren, zei president Volodymyr Zelensky zondagavond in een toespraak.

De Oekraïense ambassade in Israël maakte zaterdag in een verklaring op sociale media bekend dat 207 Oekraïense burgers, waaronder 63 kinderen, zaterdag vanuit Tel Aviv naar Roemenië zijn geëvacueerd, en dat 155 mensen zondag met een ander vliegtuig naar Roemenië zullen worden gebracht.

Veel landen proberen hun burgers uit Israël en Gaza te evacueren en humanitaire hulp naar burgers te sturen.

De Oekraïense mensenrechtencommissaris Dmytro Lubinets zei dat de drie partijen het eens moeten worden over het toestaan ​​dat Oekraïners Gaza verlaten, wat het proces zou bemoeilijken.

“De Palestijnen moeten alle Oekraïense burgers vrijlaten, Egypte moet ze accepteren, en Israël mag op dit moment geen enkele operatie uitvoeren zodat de grensovergang veilig is.”

Egypte zei dat zijn kant van de grensovergang bij Rafah, die de Sinaï met de Gazastrook verbindt, open was, hoewel het verkeer aan de Palestijnse kant van de grens enkele dagen werd stilgelegd vanwege Israëlische bombardementen. Een Israëlische militaire woordvoerder zei zaterdag dat de grens gesloten bleef en dat voor elke oversteek naar Egypte een overeenkomst met Israël nodig zou zijn.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag geprotesteerd tegen Israël omdat het de evacuatie van Oekraïense burgers uit Gaza niet toestaat.

Zelenski veroordeelde de aanvallen van Hamas op Israël en riep de wereld op om solidariteit met Israël te tonen.

Rapportage door Nick Starkov in Kiev en Elaine Monaghan in Washington; Bewerkt door: Lisa Shumaker

Onze normen: Thomson Reuters Trust Principles.

Licentierechten verkrijgen Opent een nieuw tabblad
16-10-2023 01:23:58
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"