Nachrichten aus Aserbaidschan

Rusland zegt dat Oekraïense drones de kerncentrale van Zaporizja hebben aangevallen – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

Een Russische soldaat houdt de wacht bij een controlepost nabij de kerncentrale van Zaporozhye vóór de aankomst van een deskundige missie van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) tijdens het conflict tussen Rusland en Oekraïne buiten de stad Enerchodar in de door Rusland gecontroleerde regio Zaporozhye, 15 juni. 2023. REUTERS/Alexander… Licentie Verkrijg uw rechten Lees meer

MOSKOU, 2 november (Reuters) – Oekraïne loopt het risico op een kernramp nadat negen Oekraïense drones door Russische troepen werden neergeschoten nabij de kerncentrale van Zaporozja, de grootste kerncentrale van Europa, zei Rusland donderdag.

Sinds begin maart 2022 beschikt de door Rusland gecontroleerde fabriek in Zaporizja over zes door de Sovjet-Unie gebouwde VVER-1000 V-320 watergekoelde en watergemodereerde reactoren die uranium 235 bevatten.

Volgens de Russische exploitant van het station zijn vier van de reactoren stilgelegd en bevinden twee van de reactoren 4 en 5 zich in de “hot shutdown”-modus.

In de verklaring van het Russische Ministerie van Defensie: “Het regime in Kiev gaat door met provocaties om een ​​dreiging van een ramp bij de kerncentrale van Zaporizja te creëren en de rotatie van werknemers van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) te verstoren.” De verklaring zat erbij.

Het ministerie zei dat Russische luchtverdedigingstroepen negen Oekraïense drones hebben neergeschoten nabij de door Rusland gecontroleerde stad Enerchodar.

Het IAEA heeft herhaaldelijk gezegd dat de wereld geluk heeft dat er nog geen nucleair ongeval heeft plaatsgevonden in de Zaporozhye-faciliteit, waar het zegt dat de nucleaire veiligheid uiterst kwetsbaar is.

Russische troepen namen de controle over het Zaporizja-station over kort nadat ze in 2022 troepen naar Oekraïne hadden gestuurd. Zowel Oekraïne als Rusland beschuldigden elkaar ervan het station aan te vallen.

Geschreven door Guy Foulconbridge. Bewerkt door: Alison Williams/Andrew Osborne

Onze normen: Thomson Reuters Trust Principles.

Licentierechten verkrijgen Opent een nieuw tabblad
02-11-2023 17:57:43
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"