Nachrichten aus Aserbaidschan

Israël staat onder druk om Palestijnse burgers te beschermen nu het dodental in Gaza stijgt – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

LAATSTE ONTWIKKELINGEN: Saoedi-Arabië zal zaterdag gastheer zijn van de Arabisch-islamitische top, nu de mondiale roep aan Israël om terughoudendheid te betrachten in de Gaza-oorlog toeneemt

GAZA, 11 november (Reuters) – Gaza wordt geconfronteerd met toenemende internationale druk, onder meer van zijn belangrijkste bondgenoot de Verenigde Staten, om meer te doen om Palestijnse burgers te beschermen nu het dodental stijgt en de gevechten tussen Israëlische strijdkrachten en Hamas-militanten heviger worden. ziekenhuizen. .

Er zijn mondiale oproepen aan Israël om meer dan 11.000 Palestijnen te doden tijdens vijf weken durende luchtaanvallen op Hamas als reactie op een dodelijke aanval in Zuid-Israël op 7 oktober.

In een interview met verslaggevers tijdens zijn bezoek aan India op vrijdag maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, zijn scherpste opmerkingen over het lot van burgers die gevangen zaten in het kruisvuur in Gaza: “Er zijn te veel Palestijnen gedood; te veel mensen hadden hier last van. de afgelopen weken.”

Blinken verwelkomde de dagelijkse vier uur durende humanitaire pauze van Israël die donderdag door het Witte Huis werd aangekondigd en zei dat er meer stappen nodig zijn om de burgerbevolking van Gaza te beschermen. Maar hij herhaalde de Amerikaanse steun voor de campagne van Israël om ervoor te zorgen dat de Gazastrook niet langer als een “terroristisch platform” wordt gebruikt.

De Franse president Emmanuel Macron zei in een interview met de BBC dat Israël moet stoppen met het bombarderen van Gaza en het doden van burgers. Volgens hem veroordeelt Frankrijk “ondubbelzinnig” de “terroristische” acties van Hamas, maar erkent het Israëls recht op zelfverdediging, terwijl “wij hen oproepen dit bombardement op Gaza te stoppen.”

In reactie daarop zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat de wereldleiders Hamas moeten veroordelen, en niet Israël. “Deze misdaden die Hamas (Hamas) vandaag in Gaza heeft begaan, zullen morgen in Parijs, New York en waar ook ter wereld worden gepleegd”, zei Netanyahu.

Israël zei dat het het staakt-het-vuren zou gebruiken om zich te herenigen met Hamas-militanten, die bij de aanval van vorige maand bijna 240 mensen van verschillende nationaliteiten gijzelden.

Saoedi-Arabië zal zaterdag gastheer zijn van een buitengewone gezamenlijke Arabisch-islamitische top in Riyad, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zei dat de gezamenlijke bijeenkomst “zal worden gehouden als reactie op de uitzonderlijke situatie in de Palestijnse Gazastrook, omdat landen de behoefte voelen om hun inspanningen te bundelen en een gemeenschappelijk standpunt in te nemen.”

ZIEKENHUIZEN ZIJN VOL MET EXPLOSIES EN SCHIETEN

Palestijnse functionarissen zeiden dat de botsingen zaterdagavond heviger werden, met explosies en geweervuur ​​in de buurt van overvolle ziekenhuizen in Gaza.

“Israël voert nu oorlog tegen ziekenhuizen in Gaza-stad”, zegt Mohammed Abu Selmeh, directeur van het Al Shifa-ziekenhuis.

Hij zei ook dat minstens 25 mensen zijn omgekomen als gevolg van Israëlische aanvallen op de Al-Bureq-school in Gaza-stad, die de huizen van mensen beschermde tegen vernietiging.

Ambtenaren van Gaza zeiden dat de raketten vrijdagochtend vroeg de binnenplaats van Al-Shifa, het grootste ziekenhuis in de regio, raakten, het Indonesische ziekenhuis beschadigden en het Nasser Rantissi Kinderkankerziekenhuis in brand staken.

Het Israëlische leger zei later dat Shifa werd getroffen door een dwalende artilleriegranaat afgevuurd door Palestijnse militanten in Gaza.

De ziekenhuizen bevinden zich in het noorden van Gaza, waar volgens Israël de Hamas-militanten die hen vorige maand aanvielen, geconcentreerd zijn en gevuld zijn met ontheemden, patiënten en artsen.

Israëlische regeringswoordvoerder Eilon Levy zei dat het Hamas-hoofdkwartier zich in de kelder van het Shifa-ziekenhuis bevond, waardoor het ziekenhuis zijn beschermde status zou kunnen verliezen en een legitiem doelwit zou kunnen worden.

Israël zegt dat Hamas wapens verbergt in tunnels onder ziekenhuizen, een beschuldiging die Hamas ontkent.

‘NIEMAND IS VEILIG’

Medische functionarissen zeiden eerder dat Israëlische tanks rond het Nasser Rantissi-ziekenhuis en het Jeruzalem-ziekenhuis waren opgesteld.

Woordvoerder van het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid, Ashraf Al-Qidra, zei dat Israël de gebouwen van het Shifa-ziekenhuis vijf keer heeft gebombardeerd.

“Eén Palestijn werd gedood en vele anderen raakten gewond bij de aanval in de vroege ochtenduren. Video’s geverifieerd door Reuters tonen paniekerige taferelen en mensen onder het bloed”, zei hij telefonisch.

Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie vertelde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dat er in de Gazastrook gemiddeld elke tien minuten een kind sterft. ‘Nergens en niemand is veilig’, zei hij.

De Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan zei dat Israël een werkgroep heeft gevormd om een ​​ziekenhuis te bouwen in het zuiden van Gaza. Op 12 oktober gaf Israël naar schatting 1,1 miljoen mensen in Gaza het bevel naar het zuiden te trekken, voorafgaand aan het grondoffensief.

Lucht- en artillerieaanvallen hebben sinds 7 oktober 11.078 inwoners van Gaza gedood, zeiden Palestijnse functionarissen vrijdag.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat bij de aanval van Hamas op 7 oktober ongeveer 1.200 mensen, van wie de meesten burgers waren, werden gedood, en verklaarde dat, hoewel het dodental al eerder is herzien, dit cijfer weer kan veranderen zodra de identiteit van alle lichamen zijn bepaald.

Israël zei ook dat 39 van zijn soldaten sinds 7 oktober zijn omgekomen bij gevechten.

Het Palestijnse Rode Kruis zei dat Israëlische troepen het vuur openden op het ziekenhuis in Jeruzalem, dat er gewelddadige botsingen plaatsvonden, dat 1 persoon, voornamelijk een kind, omkwam en dat 28 mensen gewond raakten.

Woordvoerder van het Israëlische leger, luitenant-kolonel Richard Hecht, verklaarde in zijn briefing dat het leger het vuur niet op ziekenhuizen heeft geopend en zei: “Als we zien dat Hamas-terroristen het vuur openen vanuit ziekenhuizen, zullen we doen wat nodig is. We zijn ons bewust van de gevoeligheid van ziekenhuizen, maar als we nog steeds Hamas-terroristen zien, zullen we ze doden.”

Nidal al-Mughrabi’s nieuws uit Gaza; Aanvullende berichtgeving door Emily Rose, Maayan Lubell en Henriette Chacar en andere Reuters-bureaus in Jeruzalem; Geschreven door Matt Spetalnick; Bewerkt door Grant McCool

Onze normen: Thomson Reuters Trust Principles.

Licentierechten verkrijgen Opent een nieuw tabblad

Ervaren verslaggever met bijna 25 jaar ervaring in het verslaan van het Palestijns-Israëlische conflict, inclusief verschillende oorlogen en de ondertekening van het eerste historische vredesakkoord tussen de twee partijen.

11-11-2023 04:14:22
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"