Nachrichten aus Aserbaidschan

Nederlandse regering is van plan volgend jaar vluchten op Schiphol stop te zetten – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

Algemeen beeld van de luchthaven Schiphol in Amsterdam, Nederland, op 16 juni 2022. REUTERS/Piroschka van de Wouw/File Photo ontvangt licentierechten

AMSTERDAM, 14 november (Reuters) – Onder druk van de Amerikaanse regering en de Europese Unie heeft de Nederlandse regering dinsdag afstand gedaan van een plan om het maximale aantal vluchten op de luchthaven Amsterdam Schiphol volgende zomer te beperken en noemde het besluit een “bittere pil”. “.

Het besluit is een overwinning en een verlies voor de luchtvaartsector, inclusief de Nederlandse dochteronderneming van Air France-KLM (AIRF.PA) en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, waaronder Delta (DAL.N) en JetBlue (JBLU.O). Milieuactivisten en omwonendengroepen die in de buurt van Schiphol wonen, steunden de sluiting.

“Ik benadruk dat het kabinet zich blijft inzetten voor het herstel van de balans tussen Schiphol en het milieu”, zegt minister van Infrastructuur Mark Harbers in een kamerbrief. gezegd. Harbers zei dat het kabinet het plan zal blijven uitvoeren. Het is echter niet zeker dat het nieuwe kabinet na de algemene verkiezingen van 22 november dezelfde prioriteiten zal hebben.

Het plan om het aantal vluchten op Schiphol, een van de drukste knooppunten van Europa, te beperken tot ongeveer 450.000 vluchten, oftewel 10% onder het niveau van 2019, werd vooral ingegeven door de wens om de geluidsoverlast terug te dringen. Het wordt door milieuactivisten ook geprezen als essentieel voor het terugdringen van de uitstoot van kooldioxide en stikstof.

De tegenstand groeide deze maand nadat de Nederlandse slotcoördinator onthulde dat zij kosten oplegde aan luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, en het bedrag voor JetBlue, dat dit jaar vanaf Schiphol naar New York en Boston begon te vliegen, buiten beschouwing liet.

Dit bracht de Amerikaanse regering er op 3 november toe te dreigen met represailles als Nederland door zou gaan met de uitvoering van het plan, dat volgens het ministerie van Transport ‘redelijk’ was en in strijd was met de luchtvervoersovereenkomst tussen de VS en de EU.

De Amerikaanse vice-minister van Transport Polly Trottenberg zei dat het “de juiste beslissing” was voor Nederland om het plan op te geven en dat het ministerie geen doorgang zou vinden met de door JetBlue gevraagde tegenmaatregelen.

In de brief die Harbers aan het parlement stuurde, werd gesteld dat Europees Transportcommissaris Adina Valean na de bijeenkomst tussen de VS en de EU op 13 november een brief naar de Nederlandse regering had gestuurd waarin hij “ernstige zorgen” uitte over de vraag of de dekking goed was geïnspecteerd.

“Nederland is op eigen benen gaan staan”, aldus Harbers, eraan toevoegend dat hij nu wacht op de uitspraak van de Hoge Raad en een nieuw advies van de Europese Commissie volgend jaar.

In een reactie zei Greenpeace: “Dit is een ernstige tegenslag, maar het aantal vluchten moet omlaag om Nederland leefbaar te maken en de klimaatcrisis te bestrijden.” gezegd. “Kiezers kunnen volgende week hun mening over deze kwestie kenbaar maken.”

Veel luchtvaartmaatschappijen verwelkomden het besluit, waarbij SkyTeam-partners KLM en Delta zeiden dat ze zich zouden inzetten voor stillere en duurzamere vluchten “zonder de capaciteit te verminderen”. JetBlue zei dat de toegang tot Schiphol de tarieven laag hield en riep regeringen op om de exit veilig te stellen.

Industriegroep Airlines for America bedankte de Amerikaanse regering en zei dat gesprekken met de EU “een grote rol hebben gespeeld bij het overtuigen van de Nederlandse regering van dit succesvolle resultaat.”

Rapportage door Toby Sterling en Bart H. Meijer in Nederland en David Shepardson in Washington; Bewerkt door Emelia Sithole-Matarise, Jonathan Oatis en Grant McCool

Onze normen: Thomson Reuters Trust Principles.

Licentierechten verkrijgen Opent een nieuw tabblad
15-11-2023 01:57:10
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"