Nachrichten aus Aserbaidschan

De Turkse president Erdogan noemt Israël een “terroristische staat” en bekritiseert het Westen – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

ANKARA, 15 november (Reuters) – De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei woensdag dat Israël een “terroristische staat” is die oorlogsmisdaden pleegt in Gaza en het internationaal recht schendt, en heeft herhaaldelijk kritiek geuit op de Israëlische leiders en hun westerse bondgenoten.

Twee dagen vóór zijn geplande reis naar Duitsland om premier Olaf Scholz te ontmoeten, zei Erdogan dat de militaire campagne van Israël tegen de Palestijnse militante groep Hamas de “meest verraderlijke aanvallen in de menselijke geschiedenis” omvatte met “onbeperkte” steun van het Westen.

De functionaris eiste dat Israëlische leiders zouden worden berecht voor oorlogsmisdaden bij het Internationale Gerechtshof in Den Haag, en Turkije herhaalde dat Hamas geen terroristische organisatie is, maar een politieke partij die eerdere verkiezingen heeft gewonnen.

In tegenstelling tot Turkije zien Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, de Europese Unie en enkele Arabische landen Hamas als een terroristische organisatie. Ankara herbergt enkele leden van Hamas en steunt een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Erdoğan zei in het parlement het volgende over Israël: “Burgers maken letterlijk gebruik van staatsterreur door hen te bombarderen met de brutaliteit om hen te dwingen hun huizen te verlaten wanneer zij migreren.” “Ik kan nu gerust zeggen dat Israël een terroristische staat is.”

“We zullen nooit aarzelen om te stellen dat Hamas-leden verzetsstrijders zijn die hun land, eer en leven verdedigen tegen het bezettingsbeleid. Omdat sommige groepen zich hierover zorgen maken.

Het bezoek van Erdoğan aan Duitsland zal zijn eerste bezoek aan een westers land zijn sinds Israël Gaza begon te bombarderen als reactie op Hamas-aanvallen op 7 oktober. Duitsland sprak zijn sterke solidariteit met Israël uit en riep op tot beperking van de impact van militaire operaties op de burgerbevolking in Gaza.

Erdoğan zei: “Helaas kijkt het Westen, dat wil zeggen de VS, nog steeds naar deze kwestie.” gezegd.

Hij riep premier Benjamin Netanyahu op om duidelijk te maken of Israël over kernwapens beschikt, en voegde eraan toe dat Netanyahu binnenkort “teleurgesteld” zal zijn over zijn standpunt.

Israël vergeleek het conflict tussen de Joodse staat en de Palestijnen met de oorlog tussen de christelijke en islamitische wereld en zei dat de oorlog “een kwestie van het kruis en de halve maan” was.

Ankara zal stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat Israëliërs die in de bezette Palestijnse gebieden wonen, als ‘terroristen’ worden erkend.

Verslag door Hüseyin Hayatsever en Tuvan Gümrükçü; Bewerkt door Andrew Cawthorne en Toby Chopra

Onze normen: Thomson Reuters Trust Principles.

Licentierechten verkrijgen Opent een nieuw tabblad
15-11-2023 17:44:04
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"