Deutschland

De Duitse economie krimpt terwijl de bestedingen van huishoudens dalen

De bestedingen van huishoudens daalden met 0,3%, waardoor de Duitse economie in de drie maanden tot september inkromp.

ADVERTENTIE

Volgens het Duitse statistiekbureau kromp de Duitse economie in de drie maanden tot en met september lichtjes met 0,1%, waarmee het groeiniveau van het voorgaande kwartaal werd omgedraaid.

De particuliere consumentenbestedingen, die goed zijn voor ongeveer twee derde van het bruto binnenlands product (bbp), daalden met 0,3% na de marginale groei (0,2%) in het tweede kwartaal. De overheidsuitgaven stegen echter voor het eerst in ruim een ​​jaar met 0,2%.

“Na de zwakke economische ontwikkeling in de eerste helft van 2023 begon de Duitse economie de tweede helft van het jaar met een lichte prestatiedaling”, zegt Ruth Brand, voorzitter van het statistiekbureau tegen Reuters.

Duitsland behoorde dit jaar tot de zwakste economieën van Europa, omdat hoge energiekosten, zwakke mondiale ordes en hogere rentetarieven hun tol hebben geëist.

In het tweede kwartaal was de Duitse economie met 0,1% gegroeid, na een stagnatie in de eerste drie maanden van het jaar.

Op jaarbasis daalde het Duitse bbp met 0,4%, na een groei met 0,1% in de voorgaande periode.

Verwachtingen aan de horizon

A rechterlijke uitspraak die de overdracht van ongebruikte gelden blokkeerde van de pandemie naar groene investeringen en een gat van €60 miljard in de overheidsbegroting heeft geslagen, heeft geleid tot grote onzekerheid, vooral onder de industrie, over geplande investeringen.

“Bezuinigingsmaatregelen van de overheid zouden kunnen leiden tot een extra remming van de groei”, zegt VP Bank Chief Economist Thomas Gitzel tegen Reuters, eraan toevoegend dat “het onwaarschijnlijk is dat de particuliere consumptie of investeringen plotseling zullen aantrekken.”

De Bundesbank zei maandag in haar economische maandrapport dat de Duitse economie in het vierde kwartaal waarschijnlijk opnieuw zal krimpen en begin volgend jaar tekenen van lichte verbetering zal vertonen.

Ondertussen de nieuwste van Duitsland Ook de Purchasing Managers’ Index (PMI) verwacht een verdere krimp voor het vierde kwartaal van het jaar, maar geeft ook aan dat de verwachtingen onder fabrikanten verbeteren.

Later op vrijdag zal de Ifo Business Climate-indicator naar verwachting ook enige opleving in de economische verwachtingen laten zien.

Nachrichten

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"