Deutschland

Dit is waar de economische gezondheid van Duitsland van afhangt

De Duitse economie staat voor een zware uitdaging, zoals blijkt uit recente economische gegevens, waarbij de gezondheid afhankelijk is van een aantal factoren. Euronews Business bekijkt er enkele.

ADVERTENTIE

De Duitse economie blijft onder druk staan, zoals blijkt uit recente economische gegevens, waarbij het bruto binnenlands product (bbp) blijft krimpen Vrijdag 24 november en de productiesector bevindt zich nog steeds in krimpgebied.

De mondiale Purchasing Managers’ Index (PMIDe cijfers voor het land, die samenvatten of de marktomstandigheden zich uitbreiden, gelijk blijven of krimpen, kwamen in november uit op 47,1 – een stijging ten opzichte van de 45,9 van oktober en het hoogste sinds juli.

Omdat het PMI-cijfer echter onder de 50 ligt, betekent dit in de economische wereld een teken van krimp – en voor Duitsland is het de vijfde maand op rij in het krimpgebied onder de 50, symptomatisch voor een naderende recessie.

Wat houdt de Duitse economie tegen?

Bovendien vormen de aanzienlijke dalingen van de woningbouw en de nieuwe orders, samen met een drastische daling van de betaalbaarheid, grote uitdagingen voor de economische grootmacht van Europa, en deze tegenwind zal ook in 2024 met deze tegenwind blijven kampen.

Hier zijn enkele dingen die we kunnen volgen om de gezondheid van de Duitse economie in de toekomst te meten.

Woongebouwen

Allereerst liet de woningbouwsector in Duitsland in oktober een stijging zien in het aantal annuleringen, aangezien 22,2% van de bedrijven projecten annuleerde, volgens gegevens van het economisch instituut IFO. Het is de grootste stijging sinds 1991.

Waarom gebeurt dit? Dit is te wijten aan het mondiale macro-economische klimaat met stijgende schuldenniveaus en de G7-landen die de kredietvoorwaarden aanscherpen, waarbij veel centrale banken de rentetarieven langer verhogen, wat samen geen erg bevorderlijk klimaat voor groei is.

Als deze trend zich verergert, zullen consumenten in het nieuwe jaar met verdere druk op hun inkomen te maken krijgen.

Nieuwe bouwopdrachten

We kunnen ook zien dat de nieuwe orders voor de bouwsector zijn afgenomen, waarbij bedrijven melden dat de daling van de orders is gestegen van 46,6% in september naar 48,7% in oktober – voor de context was dit slechts 18,7% in oktober 2022. Dat is maar liefst 166%. jaar-op-jaar (op jaarbasis/0 toegenomen daling van het aantal bestellingen.

In Duitsland draagt ​​de bouwsector 6% bij aan het bbp van het land en is hij verantwoordelijk voor een vijfde van de totale productie en één op de tien banen.

Het is leerzaam om hier te vermelden dat na de Covid-19-pandemie, toen de geldhoeveelheid op zijn hoogtepunt was en de rentetarieven extreem laag waren, miljarden euro’s in deze sector werden geïnjecteerd, wat resulteerde in te dure waarderingen waarbij de huizenprijzen met 66% stegen.

Interessant is dat de bouwactiviteit/-productie tussen 2015 en 2022 met 16% is gestegen.

Stijgende materiaalkosten

De prijzen van grondstoffen zijn 40% duurder dan vóór Covid-19 en de rentetarieven zijn tien keer verhoogd door de Europese Centrale Bank (ECB), wat niet alleen tot een daling van de koopkracht van de consument heeft geleid, maar ook tot een impact op hun koopkracht. vertrouwen met een stijgende inflatie.

Ondertussen waarschuwde de president van BaFin, die toezicht houdt op ongeveer 1.740 banken en 674 financiële dienstverleners in Duitsland, onlangs kredietverstrekkers met een grote blootstelling aan commercieel onroerend goed dat hij verwacht dat de waarderingen nog verder zullen dalen.

De Duitse retailgigant Adler Group SA kampt al met een enorme schuldenlast – en de bouw van Elbtower in Hamburg werd onlangs stopgezet omdat de bouwer niet betaalde, terwijl de totale kosten ervan op 1,38 miljard dollar stonden.

Een ander veelbetekenend teken van enkele structurele zwakheden in de Duitse economie is dat zelfs geen enkel nieuw spoorwegproject in 2023 groen licht kreeg.

Begrotingscrisis en financiering van innovatie

Bovendien waarschuwde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) op 23 november dat de Duitse begrotingscrisis, die miljarden euro’s aan geplande uitgaven in twijfel heeft getrokken, de Europese economie de komende jaren zou kunnen belemmeren.

“Als er de komende jaren minder wordt geïnvesteerd en uitgegeven in Duitsland omdat er minder geld beschikbaar is, zal dit onvermijdelijk een impact hebben op de EU-economie”, zei Robert Grundke, hoofd van de Duitsland-desk van de OESO, tegen Reuters.

ADVERTENTIE

Als u zich afvraagt ​​wat de toekomst brengt, is een recent rapport van de Duitse Raad van Economische Experts wellicht ook een goede plek om te kijken. Volgens het rapport zal het land zich in 2024 slechts licht herstellen, aangezien het bbp in 2023 naar verwachting met 0,4% zal krimpen.

Conflicten in het Midden-Oosten en energievolatiliteit

Zolang de oorlog in het Midden-Oosten voortduurt, kunnen de vooruitzichten van een nieuwe energiecrisis in Europa, ondanks dat de voorraden voor 99% vol zijn, niet worden uitgesloten.

De Duitse energie-intensieve industrie heeft al een productiedaling geregistreerd, die 17% lager ligt dan begin 2022. Een verdere stijging van de energieprijzen kan dit verergeren.

De activiteit in de bouwsector en andere economische indicatoren voorspellen problemen voor de Duitse economie. Een plotselinge verandering in het beleid van de centrale banken en/of het mondiale economische sentiment zou echter het tij kunnen keren. Tot die tijd zullen consumenten en beleggers zich moeten houden aan het beginsel van voorzichtig optimisme.

Nachrichten

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"