Nachrichten aus Aserbaidschan

De Azerbeidzjaanse Aliyev scheldt Blinken uit vanwege de Amerikaanse steun aan Armenië

De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev spreekt tijdens een militaire parade van de strijdkrachten in Khankendi, de hoofdstad van Azerbeidzjan, en de hoofdstad van de regio Nagorno-Karabach, bij de Armeniërs bekend als Stepanakert, Azerbeidzjan, 8 november 2023. President van de Republiek Azerbeidzjan /REUTERS/Koop fotolicentierechten via bestand

BAKU, 28 november (Reuters) – De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev heeft maandag de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken gebeld en hem verteld dat de recente Amerikaanse stappen ter ondersteuning van Armenië de Amerikaans-Azerbeidzjaanse betrekkingen in gevaar brengen, zei Baku dinsdag.

De betrekkingen tussen de twee landen waren relatief hartelijk totdat de Azerbeidzjaanse strijdkrachten in september de grotendeels etnisch Armeense separatistische regio Nagorno-Karabach heroverden.

Verzameling van sites Verzameling van sites

De Verenigde Staten verleenden diplomatieke steun aan Armenië, dat de separatistische regering van Karabach steunt, en Amerikaanse functionarissen bezochten Jerevan een paar dagen na de aanval.

In de verklaring van het kantoor van Aliyev werd gesteld dat Aliyev tegen Blinken zei dat “de laatste verklaringen en stappen van de VS de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en de VS ernstig beïnvloeden.”

Er wordt gezegd dat Bakoe rekening hield met de opmerkingen van vice-minister van Buitenlandse Zaken James O’Brien tijdens de hoorzittingen van het Congres dat er “geen kans was om zoals gewoonlijk” met Azerbeidzjan te werken na de Karabach-aanval.

Hij voegde er echter aan toe dat O’Brien Bakoe zal bezoeken om de betrekkingen tussen Aliyev en Blinken te normaliseren en dat Washington het verbod voor hoge Azerbeidzjaanse functionarissen om de Verenigde Staten te bezoeken zal opheffen.

Baku’s militaire overwinning in Karabach zorgde ervoor dat ongeveer 120.000 etnische Armeniërs in de hele regio het land ontvluchtten. De Verenigde Staten en andere westerse landen hebben hulp toegezegd om Armenië te helpen de toestroom het hoofd te bieden.

Armenië, een traditionele bondgenoot van Rusland, heeft Moskou de afgelopen maanden verlaten en heeft nauwere betrekkingen met het Westen gezocht.

Naila Baghirova’s rapport in Bakoe; Artikel geschreven door Felix Light in Tbilisi; Bewerkt door Kevin Liffey

Onze normen: Thomson Reuters Trust Principles.

Licentierechten verkrijgen Opent een nieuw tabblad
29-11-2023 00:50:34
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Verzameling van sites Verzameling van sitesVerzameling van sites

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"