Deutschland

Het Duitse consumentenvertrouwen stijgt in de aanloop naar Kerstmis, maar is nog steeds laag

De Duitse consumentenvertrouwenindex voor december kwam iets beter uit dan verwacht nu Kerstmis nadert, maar was nog steeds aanzienlijk laag.

ADVERTENTIE

De Duitse GfK Consumer Confidence Index steeg voor december naar -27,8, hoger dan de -28,3 van november en de verwachtingen van analisten van -27,9. De index houdt rekening met de koopbereidheid, de inkomensverwachtingen en de conjuncturele verwachtingen.

De marginale stijging was grotendeels toe te schrijven aan de kerst- en feestdagen, waardoor de koopbereidheid van consumenten toenam, na maanden van sparen.

De algemene stemming was echter nog steeds zeer bezorgd en onzeker, omdat de Duitse economie nog steeds worstelt met de gevolgen van trage economische groei en een zwakker dan verwachte vraag.

Het Duitse bruto binnenlands product (bbp) kromp in het derde kwartaal van 2023 met 0,1%, als gevolg van krimpende particuliere bestedingen en voorraadveranderingen, doordat de hoge rentetarieven en de sterk stijgende inflatie voelbaar waren.

Ook de productiesector bleef het moeilijk hebben, hoewel de cijfers van de inkoopmanagersindex (PMI) voor de productiesector in november iets bemoedigender waren en stegen van 40,8 in oktober naar 42,3.

De mondiale Purchasing Managers’ Index-gegevens voor het land, die meten of de marktomstandigheden krimpen, stabiel zijn of groeien, kwamen in november 2023 echter uit op 47,1. Dit was een stap hoger dan de 45,9 van oktober, maar ook het hoogste sinds juli.

Het is echter niet alleen maar goed nieuws, want PMI-cijfers onder de 50 wijzen op een krimp van de economie. Voor Duitsland was november de vijfde maand op rij van krimp, wat zou kunnen wijzen op een dreigende recessie.

De inkomensverwachtingen voor december van de Duitse consumentenvertrouwenindex kwamen lager uit op -16,7, vergeleken met 15,3 in november. De conjunctuur- en economische verwachtingen bleven grotendeels vlak, op -2,3, tegen -2,4 in november.

Er waren echter zeer weinig of geen tekenen van een duurzaam herstel, waarbij de meeste indicatoren eenvoudigweg wijzen op een seizoensverandering in de stemming. Het is daarom zeer waarschijnlijk dat het sentiment in januari opnieuw zal afnemen.

Wat zorgt ervoor dat de Duitse economie instort?

De woningbouw en vastgoedsector is een van de grootste redenen waarom de Duitse economie het momenteel moeilijk heeft, omdat de nieuwe orders aanzienlijk laag zijn. Bestaande orders worden ook sneller geannuleerd, wat zou kunnen leiden tot een ernstige inzinking in de sector zodra de orderachterstanden zijn weggewerkt.

Verder de recente begrotingscrisis en de bevriezing van de overheidsuitgaven hebben verder bijgedragen aan wat toch al een chaotische situatie is. Nu zijn ook investeringen in groene initiatieven opgeschort.

Een hogere inflatie is een andere belangrijke aanjager van de economische krimp. Nu de inflatie nu langzaam onder controle komt, bestaat er echter meer hoop dat de Europese Centrale Bank haar monetaire verkrappingsbeleid volgend jaar zal beëindigen.

Als dat zo is, zou dit ook de rentedruk op de Duitse consumenten aanzienlijk moeten verminderen, wat zich hopelijk vertaalt in hogere consumentenbestedingen naarmate het beschikbare inkomen stijgt.

Nachrichten

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"