Nachrichten aus Aserbaidschan

Oekraïne en de Baltische staten gaan de OVSE-bijeenkomst boycotten vanwege de deelname van de Russische Lavrov

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov woont een persconferentie bij tijdens de BRICS-top in Johannesburg, Zuid-Afrika, op 24 augustus 2023. REUTERS/Alet Pretorius koopt licentierechten

KIEV, 28 november (Reuters) – Oekraïne, Letland, Estland en Litouwen hebben dinsdag gezegd dat hun ministers van Buitenlandse Zaken een OVSE-bijeenkomst die deze week in Noord-Macedonië zal plaatsvinden, zullen boycotten vanwege het voornemen van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov om aanwezig te zijn.

Lavrov woont voor het eerst sinds Rusland op 24 februari 2022 zijn grootschalige invasie van Oekraïne begon, de bijeenkomst van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bij, wat leidde tot wijdverbreide westerse sancties.

Verzameling van sites Verzameling van sites

De 57 leden tellende OVSE-bijeenkomst zal naar verwachting plaatsvinden tussen 30 november en 1 december in Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië.

De Russische topdiplomaat zei dat hij de bijeenkomst zou bijwonen als Bulgarije, het oostelijke buurland van Noord-Macedonië, zijn luchtruim voor hem zou openstellen. Lavrov zei dat sommige westerse landen om een ​​ontmoeting met hem hadden verzocht.

Het Bulgaarse luchtruim is gesloten voor Russische vliegtuigen vanwege sancties die de Europese Unie heeft opgelegd als reactie op de Russische oorlog in Oekraïne.

“De Oekraïense delegatie zal niet deelnemen aan de ministeriële bijeenkomst van de OVSE op het niveau van minister van Buitenlandse Zaken”, schreef de woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken, Oleh Nikolenko, op zijn Facebook-pagina.

Nikolenko zei dat Rusland de consensusregels in de organisatie heeft misbruikt, zijn toevlucht heeft genomen tot “chantage en openlijke bedreigingen”, en ook drie Oekraïense vertegenwoordigers van de OVSE gedurende 500 dagen heeft vastgehouden.

“In dergelijke omstandigheden zal de aanwezigheid van een Russische delegatie op ministerieel niveau… voor het eerst sinds het begin van Ruslands grootschalige invasie van Oekraïne de crisis die Rusland in de OVSE heeft meegesleurd, verder verdiepen.” gezegd.

BALTISCHE GEMEENSCHAP

De ministers van Buitenlandse Zaken van de drie Baltische landen legden later een verklaring af als teken van solidariteit met Kiev, waarin ze verklaarden dat ze de bijeenkomst niet zouden bijwonen als Lavrov aanwezig zou zijn.

Ambtenaren verklaarden dat zijn deelname “het risico inhoudt dat agressor Rusland wordt gelegitimeerd als een legitiem lid van de gemeenschap van vrije naties en dat de brutale misdaden van Rusland worden gebagatelliseerd.”

In een gezamenlijke verklaring van Margus Tsahkna uit Estland, Krisjanis Karins uit Letland en Gabegilius Lands uit Litouwen toonde Rusland “obstructief gedrag” binnen de OVSE door OVSE-activiteiten in Oekraïne te belemmeren en te voorkomen dat Estland in 2024 voorzitter zou worden van de organisatie.

Rusland heeft het Westen er in het verleden van beschuldigd de OVSE te ondermijnen via de ‘roekeloze expansie’ van de NAVO naar Midden- en Oost-Europa.

Tom Balmforth en Max Hunder uit Kiev, Andrius Sytas uit Vilnius; Bewerkt door Alexandra Hudson en Gareth Jones

Onze normen: Thomson Reuters Trust Principles.

Licentierechten verkrijgen Opent een nieuw tabblad
28-11-2023 18:04:54
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Verzameling van sites Verzameling van sitesVerzameling van sites

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"