Nachrichten aus Aserbaidschan

De gedetineerde voormalige Amerikaanse marineofficier Paul Whelan werd aangevallen door een andere gevangene in een Russische gevangenis

De voormalige Amerikaanse marinier Paul Whelan, die werd vastgehouden en beschuldigd van spionage, staat in de beklaagdenbank tijdens zijn strafhoorzitting in Moskou op 15 juni 2020. REUTERS/Maksim Shemetov hebben licentierechten ontvangen

LONDEN, 29 november (Reuters) – De voormalige Amerikaanse marinier Paul Whelan werd aangevallen door een andere gevangene terwijl hij een gevangenisstraf van 16 jaar uitzat in een Russische gevangenis op beschuldiging van spionage.

Whelan, die ontkende dat ze voor Rusland spioneerde, werd in het gezicht geslagen en gedwongen zichzelf te verdedigen in een naaiatelier in de streng beveiligde Russische gevangeniskolonie in de regio Mordovië, ten zuidoosten van Moskou, zei haar broer Dave Whelan.

Verzameling van sites Verzameling van sites

“Een nieuwe gevangene blokkeerde een deel van de productielijn en Paul vroeg hem uit de weg te gaan. Na herhaalde smeekbeden sloeg de gevangene Paul in het gezicht, waarbij de bril van Paul brak, en probeerde hem een ​​tweede keer te slaan,’ zei Dave Whelan.

“Paul stond op om een ​​tweede klap te voorkomen en andere gevangenen kwamen tussenbeide om te voorkomen dat de gevangene Paul zou blijven aanvallen.”

Dave Whelan zei dat het incident dinsdagmiddag plaatsvond. Hij zei dat hij geloofde dat zijn broer een doelwit was omdat hij Amerikaans was en dat anti-Amerikaanse sentimenten ‘niet ongewoon waren onder andere gevangenen’.

President Vladimir Poetin zei dat Rusland verwikkeld was in wat hij presenteerde als een existentiële strijd voor een nieuwe wereldorde met het door de VS geleide Westen, dat hij ervan beschuldigt de enorme natuurlijke hulpbronnen van zijn land te plunderen en te proberen het te ontwrichten.

De regionale gevangenisdienst van Mordovië bevestigde tegenover persbureau Interfax dat Whelan was aangevallen. Hij zei dat de parkwachters onmiddellijk actie ondernamen om de “illegale acties” te stoppen.

Terwijl beide mannen naar het ziekenhuis werden gebracht, bleek Whelan schaafwonden onder een van zijn ogen te hebben.

Interfax meldde dat er camerabeelden van het incident beschikbaar waren en dat de gevangenisdienst het incident grondig onderzocht alvorens aangifte te doen bij de politie.

Onder verwijzing naar een niet bij naam genoemde persoon ‘met kennis van de situatie’, zei hij dat Whelan werd neergeschoten ‘door een gevangene uit Turkije vanwege politieke meningsverschillen’.

Paul Whelan, die in 2018 in Rusland werd gearresteerd, werd in 2020 veroordeeld wegens spionage en veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf.

Whelan en de Amerikaanse regering ontkenden dat hij een spion was. Washington heeft hem beschreven als een ‘oneerlijke gevangene’, te midden van speculaties dat hij en de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich, beschuldigd van spionage, op een dag zouden kunnen worden vrijgelaten als onderdeel van een gevangenenruil tussen de twee landen.

Gershkovic, wiens detentie dinsdag werd verlengd tot eind januari, ontkent de spionageaanklachten tegen hem.

Gerapporteerd door Andrew Osborne, onder redactie van Guy Faulconbridge en Timothy Heritage

Onze normen: Thomson Reuters Trust Principles.

Licentierechten verkrijgen Opent een nieuw tabblad

Andrew, de belangrijkste politieke correspondent van Rusland en voormalig hoofd van het bureau in Moskou, helpt verslag te doen van het grootste land ter wereld; Het rapporteert over de politieke, economische en sociale transformatie en toenemende conflicten in de afgelopen twintig jaar onder president Vladimir Poetin. Oorlogen met het Westen in Georgië en Oekraïne. Andrew maakte deel uit van het Wall Street Journal-rapportageteam dat werd genomineerd voor de Pulitzerprijs voor internationale berichtgeving. Ook rapporteerde hij vanuit Moskou voor twee Britse kranten, The Telegraph en The Independent.

29-11-2023 19:04:38
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Verzameling van sites Verzameling van sitesVerzameling van sites

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"