Nachrichten aus Aserbaidschan

De Nederlandse politicus Wilders zegt dat een minderheidskabinet een optie is

De Nederlandse extreemrechtse politicus en leider van de PVV-partij Geert Wilders reageert tijdens een ontmoeting met leden van zijn partij in het Nederlandse parlement na de parlementsverkiezingen van 23 november 2023 in Den Haag, Nederland. REUTERS/Yves Herman/File Krijg fotolicentierechten

AMSTERDAM, 29 november (Reuters) – De Nederlandse politicus Geert Wilders zei woensdag dat hij de mogelijkheid had om een ​​minderheidsregering te vormen waarin hij premier zou worden, na de verkiezingen van vorige week waarin zijn Partij voor de Vrijheid (PVV) de meeste zetels won.

In een gesprek met verslaggevers na zijn eerste ontmoeting met de ‘ontdekkingsreiziger’ die belast was met het leiden van de eerste fase van lange coalitiegesprekken, zei Wilders dat hij ‘sterk maar redelijk’ zou zijn in gesprekken met potentiële partners.

Verzameling van sites Verzameling van sites

De mogelijkheid van een minderheidskabinet kwam kort na de verkiezingen naar voren, toen premier Mark Rutte zei dat de conservatieve VVD (die veel van de anti-immigratiestandpunten van Wilders deelt) zich niet zou aansluiten bij een door Wilders geleid kabinet, maar sloot dit niet uit. . biedt externe ondersteuning.

Wilders, wiens partij bijna 24% van de stemmen won, zal met minstens twee meer gematigde partijen moeten samenwerken om een ​​coalitie te vormen.

Hij vertelde de Scout dat zijn voorkeur uitging naar samenwerking met de VVD, de centrumrechtse Partij Nieuw Sociaal Contract (MTK) en de conservatieve Boeren-Burgers Beweging (BBB). Nederlandse parlement.

Wilders zei dat dit een “logische en correcte combinatie” was en voegde eraan toe dat het allerbelangrijkste was dat de twee partijen overeenkwamen om te bespreken hoe ze konden samenwerken.

NSC-leider Pieter Omtzigt zei dat het moeilijk zou zijn om met Wilders samen te werken omdat elementen van het PVV-platform de Nederlandse grondwettelijke garanties van godsdienstvrijheid schenden.

Woensdag herhaalde Wilders zijn bereidheid om op sommige punten compromissen te sluiten.

Woensdag heeft Scout een ontmoeting met leiders van de partijen NTS en VVD.

Rapportage: Toby Sterling Redactie: Bernadette Baum

Onze normen: Thomson Reuters Trust Principles.

Licentierechten verkrijgen Opent een nieuw tabblad
29-11-2023 16:16:56
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Verzameling van sites Verzameling van sitesVerzameling van sites

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"