Nachrichten aus Aserbaidschan

Noord-Macedonië staat voor een moeilijke weg om af te stappen van steenkool

Graafmachines graven steenkool nabij REK Bitola, de grootste lokale energieproductiefaciliteit in Bitola, Noord-Macedonië, 12 oktober 2022. REUTERS/Ognen Teofilovski koopt licentierechten

BITOLA, Noord-Macedonië, 29 november (Reuters) – Mijnwerkers in de Bitola-fabriek hebben bijna geen steenkool meer en moeten deze mengen met bruinkool en geïmporteerde bruinkool van hoge kwaliteit, terwijl Noord-Macedonië zich voorbereidt op de onthulling van een plan om zichzelf af te bouwen van steenkool. elektriciteit gestookt, zei het zondag. Kwaliteitskolen om de mijnbouw levend te houden.

Het land met twee miljoen inwoners zal naar verwachting tijdens de COP28-klimaatbesprekingen in Dubai de steun krijgen van internationale kredietverstrekkers voor een plan van €3 miljard om kolencentrales te sluiten om schonere energie te produceren.

Verzameling van sites Verzameling van sites

“Dit is het grootste probleem in onze geschiedenis sinds onze onafhankelijkheid dertig jaar geleden”, zei de minister van Energie van het land, Marko Bislimoski, tegen Reuters vanuit zijn kantoor in Skopje.

“En eerlijk gezegd hebben we geen keus, de bruinkoolreserves raken op.”

Bislimoski zei dat Noord-Macedonië binnen tien jaar steenkoolvrij zal zijn en dat elektriciteit zal worden geleverd uit hernieuwbare bronnen en gas.

In een kolenmijn in de buurt van de faciliteit werken mijnwerkers om de faciliteit te voeden met bruinkool, een laagverbrandende maar zeer vervuilende steenkoolsoort.

Ongeveer 200 vrachtwagens per dag worden gemengd met lokale bruinkool om de drie eenheden van de 700 megawatt (MW) centrale te voeden, die gevuld is met hoogwaardige steenkool uit Albanië en Griekenland.

De nieuwe overeenkomst zal een plan bevatten om de twee kolencentrales van het land te sluiten en te vervangen door 1,7 gigawatt (GW) aan hernieuwbare energie.

Steenkool is nog steeds goed voor 40% van de energievoorziening, volgens de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO), die de deal samen met de Wereldbank steunde.

“In ons geval is de aanwezigheid van grote waterkrachtcentrales met potentieel voor zonne-energie een goede combinatie voor volledige onafhankelijkheid van steenkool in de toekomst”, zegt Viktor Andonov, directeur ontwikkeling en investeringen bij het staatsenergiebedrijf ESM.

In 2018 riepen de Verenigde Naties Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië, uit tot de meest vervuilde stad van Europa. Het land probeert al jaren steenkool uit te faseren, maar de plannen werden in 2021 uitgesteld omdat Europa te maken kreeg met een energiecrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne en Skopje de inactieve kolencentrale van Oslomej moest heropenen om de import van elektriciteit te verminderen.

Frosina Antonovska, hoofd energie- en klimaatbeleid bij NGO CAN Europe, verwelkomde het plan, maar bekritiseerde de regering omdat ze het geheim hield.

Antonovska zei: “Om dit proces als land echt te kunnen omarmen, moeten we vanaf dag één transparant zijn.” gezegd.

De afgelopen twee jaar is Noord-Macedonië erin geslaagd 600 MW aan hernieuwbare energiebronnen toe te voegen, voornamelijk zonne-energie.

Het rapport van Fatoş Bytyci; Bewerkt door: David Evans

Onze normen: Thomson Reuters Trust Principles.

Licentierechten verkrijgen Opent een nieuw tabblad
29-11-2023 21:52:58
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Verzameling van sites Verzameling van sitesVerzameling van sites

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"