Nachrichten aus Aserbaidschan

Wat heeft Türkiye gewonnen door het Zweedse NAVO-lidmaatschap uit te stellen?

ANKARA, 29 november (Reuters) – Turkije heeft Zweden laten weten dat het verwacht zijn lidmaatschap van de militaire alliantie van de NAVO binnen enkele weken goed te keuren, zei de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken woensdag, waarbij hij een mogelijk tijdsbestek bood voor uitbreiding van het Westblok na een vertraging van 18 maanden.

Vertragingen, waaronder een Turkse parlementaire commissie die de stemming over de kwestie deze maand heeft uitgesteld, hebben sommige bondgenoten gefrustreerd en enkele concessies opgeleverd.

In mei 2022 maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan bezwaar tegen het verzoek van Zweden en Finland om zich bij de militaire alliantie aan te sluiten. De noordelijke landen deden deze voorstellen na de grootschalige invasie van Oekraïne in Rusland.

Verzameling van sites Verzameling van sites

Turkije keurde het voorstel van Finland in april goed, maar wachtte op Zweden, samen met NAVO-lid Hongarije. Ankara eiste dat Stockholm harder zou optreden tegen degenen die het als terroristen binnen zijn jurisdictie beschouwt.

Hier is een gids voor wat Stockholm, Helsinki, Washington en andere NAVO-leden doen om de zorgen van Ankara weg te nemen: Geopolitieke overwinningen voor Erdogan, zeggen politieke analisten, terwijl Turkije zijn banden met het Westen onder druk zet:

WAT HEBBEN ZWEDEN EN FINLAND WAARGENOMEN?

Tijdens een NAVO-bijeenkomst in Madrid vorig jaar bereikte Turkije een overeenkomst met Zweden en Finland om de wapenembargo’s op te heffen en hard aan te pakken tegen individuele leden van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en de zogenaamde Gülen-beweging in Ankara. Hij is verantwoordelijk voor de couppoging in 2016.

Vorig jaar trok Stockholm het verbod op de export van militair materieel naar Turkije in, maar maakte geen details over bedrijven en producten bekend.

In juni introduceerde hij een nieuwe antiterrorismewet die het illegaal zou maken om zich bij een terroristische organisatie aan te sluiten, waarbij hij zei dat hij zijn deel van de deal steunde.

De afgelopen maanden blokkeerde het hoogste Zweedse gerechtshof de uitlevering van twee Turken die volgens Ankara Gülenisten waren, terwijl een hof van beroep de veroordeling bekrachtigde van een man die ervan werd beschuldigd de PKK te willen financieren, die door de Europese Unie als een terroristische organisatie wordt beschouwd. Verenigde Staten. staten.

Daarnaast zei minister van Justitie Gunnar Strommer, in reactie op kritiek in Turkije en andere moslimlanden, dat Zweden onderzoekt of de wet moet worden gewijzigd om te voorkomen dat mensen de Koran, het heilige boek van de moslims, publiekelijk verbranden.

Vorig jaar stemde Finland ermee in om de kwestie van het toestaan ​​van wapenexport naar Turkije afzonderlijk te evalueren. Na bijna een jaar wachten maakte Ankara bekend dat het de goedkeuring van Helsinki had gekregen.

WAT DOEN ANDERE NAVO-LEDEN?

Toen Erdogan in juli op een NAVO-conferentie te kennen gaf dat Zweden eindelijk groen licht zou geven, stemde NAVO-lid Canada stilzwijgend in met het hervatten van de gesprekken met Turkije over het opheffen van de exportcontroles op drone-onderdelen, inclusief optische apparatuur.

Nederland heeft de beperkingen op wapenleveranties aan Turkije opgeheven.

Bovendien kondigde secretaris-generaal Jens Stoltenberg na de ontmoeting tussen de leiders van Turkije en Zweden in juli aan dat de NAVO een speciale coördinator voor de strijd tegen het terrorisme zou aanstellen. In oktober benoemde hij plaatsvervangend secretaris-generaal Thomas Goughus op de post.

KOM ZWEDEN NAAR ONS VOOR F-16-JACHTERS?

Tijdens de bijeenkomsten werd de steun van Washington voor Ankara’s aankoop ter waarde van 20 miljard dollar van F-16 straaljagers en 79 moderniseringskits besproken.

Een dag nadat Erdogan in juli groen licht gaf voor de toetreding van Zweden tot de NAVO, zei het Witte Huis dat het in overleg met het Congres de levering van F-16’s aan Turkije zou voortzetten.

In oktober stuurde Erdogan het Zweedse bod op het NAVO-lidmaatschap ter overweging naar het Turkse parlement. Maar hij zei dat Washington het goedkeuringsproces voor F-16’s coördineerde met Zweden.

Ankara verzocht om de aankoop van F-16’s in 2021. Hij kreeg echter te maken met de vertraging van Turkije bij de uitbreiding van de NAVO en de mensenrechtenprotesten in het Amerikaanse Congres. Hierna begon Ankara in plaats daarvan potentiële Eurofighter-jets te kopen.

WAT IS DE HUIDIGE STATUS VAN HET ZWEEDSE AANBOD?

Hoewel Hongarije het bod van Zweden niet heeft goedgekeurd, lijkt Türkiye het grootste obstakel te zijn.

Tijdens de NAVO-bijeenkomst in Brussel op woensdag zei de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billstrom dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fida “geen datum heeft opgegeven, maar (de ratificatie) zou plaatsvinden “binnen een paar weken”. Dit zal vóór het einde van het jaar gebeuren en hij zei ook dat het waarschijnlijk is dat dit zal gebeuren.

De commissie Buitenlandse Zaken van het Turkse parlement zou op elk moment verdere besprekingen over de Zweedse toetredingswet kunnen houden. Ten slotte zal de voltallige Turkse Algemene Vergadering, als zij het wetsvoorstel zoals verwacht steunt, er binnenkort waarschijnlijk over stemmen.

Sinds de presentatie van het wetsvoorstel in oktober aan het parlement heeft Erdogan gezegd dat hij zou aandringen op goedkeuring ervan, maar Stockholm heeft nog niet genoeg gedaan tegen Koerdische militanten.

De Israëlische oorlog tegen de Palestijnse militante groep Hamas in Gaza zou de betrekkingen tussen de VS en Turkije onder druk kunnen zetten en de uitbreiding van de NAVO kunnen compliceren, zeggen analisten.

Nadat Erdogan had gezegd dat Hamas geen terroristische organisatie was, maar een vrijheidsgroep die strijdt om Palestijnse gebieden te beschermen, riepen 47 leden van het Amerikaanse Congres de regering op om Turkije verantwoordelijk te houden voor zijn rol bij de ondersteuning van Hamas.

Bewerkt door: Jonathan Spicer Bewerkt door: Timothy Heritage

Onze normen: Thomson Reuters Trust Principles.

Licentierechten verkrijgen Opent een nieuw tabblad
29-11-2023 13:17:58
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Verzameling van sites Verzameling van sitesVerzameling van sites

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"