Nachrichten aus Aserbaidschan

De Britse koning Charles in de Verenigde Arabische Emiraten roept op COP28 op tot klimaatactie

DUBAI, 30 november (Reuters) – De Britse koning Charles begint donderdag aan een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij tijdens de COP28-top zal pleiten voor meer mondiale actie en verantwoordelijkheid op het gebied van klimaatverandering.

De koning, die vannacht in het Golfland aankwam, zal spreken tijdens de VN-klimaatbesprekingen die op vrijdag 12 december in Dubai zullen plaatsvinden.

Dit zal zijn eerste grote toespraak over klimaatverandering zijn sinds hij in september 2022 heerser werd. Andere wereldleiders, waaronder de Indiase premier Narendra Modi en de Britse premier Rishi Sunak, zullen naar verwachting de gesprekken bijwonen. Dat geldt niet voor de Amerikaanse president Joe Biden en de Chinese president Xi Jinping.

Verzameling van sites Verzameling van sites

Na een jaar van recordtemperaturen is er voor de top van dit jaar druk om de actie om de klimaatverandering te beperken te versnellen. Maar landen zijn verdeeld over de toekomst van fossiele brandstoffen; Het verbranden van fossiele brandstoffen is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering.

Het gastland, de Verenigde Arabische Emiraten, is een grote olieproducent en lid van de Organisatie van Petroleum Exporterende Landen (OPEC) en probeert de fossiele brandstoffenindustrie in het klimaatdebat te betrekken.

Koning Charles had donderdag een ontmoeting met sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, president van de Verenigde Arabische Emiraten, aan de zijlijn van COP28 in Dubai. Sjeik Mohammed bin Rashid Al Nahyan, premier van de VAE en heerser van Dubai, begroette hem ook kort.

Klimaatchef Simon Stiell van de Verenigde Naties zei in zijn toespraak op de COP28-receptie bijgewoond door koning Charles dat de wereld niet snel genoeg beweegt om de klimaatverandering te bestrijden en riep de aanwezigen in Dubai op om tot consensus te komen.

‘De wereld staat op een kruispunt. Over de hele wereld vallen de temperatuurrecords. ‘De ernst van de gevolgen voor het klimaat wordt steeds erger, met enorme gevolgen voor mensenlevens en levensonderhoud,’ zei hij.

Eerder hield koning Charles bilaterale ontmoetingen met de Nigeriaanse president Bola Tinubu en de Guyanese president Irfaan Ali in een hotel in Dubai. Hij had ook een ontmoeting met lokale First Nations-leiders en bezocht de plaatselijke Dubai-campus van de Heriot-Watt Universiteit in Schotland.

De 75-jarige Britse monarch voert al meer dan 50 jaar campagne op het gebied van milieukwesties en woont de top namens de Britse regering bij op uitnodiging van de VAE.

het rapport van Alexander Cornwell; Bewerkt door Barbara Lewis

Onze normen: Thomson Reuters Trust Principles.

Licentierechten verkrijgen Opent een nieuw tabblad
30-11-2023 20:25:14
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Verzameling van sites Verzameling van sitesVerzameling van sites

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"