Nachrichten aus Aserbaidschan

EU-landen verzetten zich tegen de “Rusland mag niet worden toegelaten”-clausule in het sanctiepakket

Vlaggen van de Europese Unie zwaaien voor de Europese Commissie in Brussel, België, op 8 november 2023. REUTERS/Yves Herman/File Photo koopt licentierechten aan

BRUSSEL, 30 november (Reuters) – EU-landen onderzoeken delen van het laatste voorgestelde sanctiepakket van de Commissie tegen Rusland, waaronder een “no-go”-clausule, vergeldingsfinancieringslimieten en producten voor tweeërlei gebruik voor persoonlijk gebruik. zeiden bronnen.

Het pakket, dat het twaalfde pakket van het blok zou zijn sinds Rusland Oekraïne in februari 2022 binnenviel, heeft ook tot doel verdere mazen in de sancties te dichten.

Verzameling van sites Verzameling van sites

Maar sommige lidstaten, waarvan de bronnen weigerden te worden genoemd, zeggen dat het nieuwe voorstel te ver gaat en een averechts effect zal hebben op de wereldhandel van de EU en er uiteindelijk niet in zal slagen haar doelstellingen te verwezenlijken.

Bronnen die bekend zijn met de discussies zeiden dat landen deze week tijdens een bijeenkomst van ambassadeurs zeiden dat artikel 12G, de zogenaamde ‘Geen Rusland’-clausule van het voorstel, mondiale ontwrichting voor Europese bedrijven zou kunnen veroorzaken.

Volgens de voorstellen die tijdens de bijeenkomst werden gepresenteerd, zouden EU-exporteurs gedwongen worden een wederuitvoerverbod naar Rusland op te leggen voor alle goederen op de lijst van douanecodes van de Commissie, aldus bronnen. Rusland.

“Een kleine ondernemer in Brazilië zal contracten moeten nakomen in zo’n complex systeem… discussies moeten zich concentreren op zeer kritieke goederen”, zei een bron die op voorwaarde van anonimiteit sprak vanwege de gevoeligheid van de discussies.

De dinsdagversie van het voorstel bevatte een nieuwe die het gebruik van gesanctioneerde goederen voor persoonlijk gebruik zou vrijstellen van dit nieuwste pakket, dat een bron van misbruik is geworden aan de grenzen tussen Rusland en de EU nadat eerdere pakketten van kracht werden, aldus drie bronnen. .

Wanneer burgers van welke nationaliteit dan ook de Russische grens oversteken, worden persoonlijke spullen die kunnen worden doorverkocht door grenswachten in beslag genomen. Ze rechtvaardigen deze stappen op basis van de sanctielijst, die items bevat die kunnen worden gebruikt als “potentiële inkomsten” voor Rusland.

Hoewel de Europese Commissie erkende dat dit was gebeurd met dure spullen zoals auto’s, zeiden twee van de bronnen dat ook spullen zoals tandpasta in beslag waren genomen, wat aanleiding gaf tot actie om beschermende maatregelen te nemen voor persoonlijke spullen.

Een meerderheid van de landen steunde en bekritiseerde de door de EU voorgestelde maatregelen die toestemming van de EU vereisen voor “elke overdracht van geld” buiten de EU door een Russische entiteit, zei een bron op een bijeenkomst van ambassadeurs van het 27 leden tellende blok. of een Russisch staatsburger die in Rusland woont. als een onbeperkte, betekenisloze last waarvan de transactie zou worden verlost. Een andere bron zei dat “veel” landen bezwaar hadden gemaakt.

Belangrijke elementen van het voorgestelde pakket – een indirect verbod op de import van diamanten uit Rusland en wijzigingen van de Groep van Zeven (G7) over hoe het Russische olieprijsplafond beter kan worden gehandhaafd – werden niet actief besproken binnen het blok, omdat het wachtte op de verwachte technische richtlijnen van de G7. . weken.

Aan de oliekant proberen de EU en de G7 de Russische oliehandel onder het plafond voor ruwe olie van $60 per vat te duwen. Westerse landen zeggen dat de olie-inkomsten van Rusland tijdens zijn ambtsperiode zijn gestegen, dankzij de groei van een ‘schaduwvloot’ van tankers die bestaat uit voormalige westerse schepen.

De EU wil een aantal metaalproducten en vloeibaar petroleumgas (LPG) toevoegen aan de lijst met verboden producten in het twaalfde pakket. Aanvankelijk omvatte het voorstel een uitfaseringsperiode van drie maanden voor artikelen, maar de nieuwste versie van het voorgestelde pakket heeft de uitfaseringsperiode voor sommige ferroproducten en LPG met maximaal een jaar verlengd.

Julia Payne rapporteert; Bewerkt door: Alison Williams

Onze normen: Thomson Reuters Trust Principles.

Licentierechten verkrijgen Opent een nieuw tabblad
30-11-2023 20:05:30
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Verzameling van sites Verzameling van sitesVerzameling van sites

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"